Τοπικά

Βόλος: Στοπ στις ναϊλον κατασκευές και σε ιδιωτικούς χώρους

ΝΑΙΛΟΝ

Εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας η νομιμότητα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με αρ. 426/2013  «περί λήψης κανονιστικής απόφασης για την αισθητική αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης». Πρόκειται για απόφαση που συμπληρώνει αυτή που είχε ληφθεί το 2011 για τους κοινόχρηστους χώρους, με την οποία απαγορεύεται πλέον η ανάπτυξη νάιλον και πλαστικών παραπετασμάτων και στους ιδιωτικούς χώρους, με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της πόλης στο σύνολο της.

Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή είχαν αποφασισθεί τα εξής :

«1. Απαγορεύεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε εμπορικά καταστήματα η ανάπτυξη νάιλον και πλαστικών παραπετασμάτων σε χώρους εντός του οικοπέδου, εντός της οικοδομικής γραμμής και στους ακάλυπτους χώρους αυτών, όπως πρασιές, ακάλυπτοι, εξώστες, αυλές.

2. Απαγορεύεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε εμπορικά καταστήματα η δημιουργία περίκλειστων χώρων στους ως άνω εξωτερικούς χώρους της οικοδομής.

3.  Επιτρέπεται μόνο η ανάπτυξη πλαϊνών παραπετασμάτων – διαχωριστικών αποτελούμενα στο κάτω τμήμα από ξύλινο (συμπαγές ή καφασωτό) πλαίσιο ύψους έως 60 εκ. και άνωθεν αυτών τοποθετείται κρύσταλλο securit στερεωμένο σε πλαίσια 8Χ8 ύψος 1 μ. και εξέχων 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο, ώστε το συνολικό ύψος του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80μ.

4.  Η παραβίαση της εν λόγω απόφασης θα σημαίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Η διαπίστωση της παραβίασης θα πραγματοποιείται από την Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, η οποία και θα ενημερώνει σχετικά το Τμήμα Εμπορίου.»

Η απόφαση αυτή λήφθηκε ως αναγκαία συνέχεια της βασικής απόφασης για τους κοινοχρήστους χώρους (827/2011), αφού κατά την εφαρμογή αυτής παρουσιάστηκαν περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν αναπτύξει νάιλον και πλαστικά παραπετάσματα σε χώρους του οικοπέδου και εντός οικοδομικής γραμμής, σε χώρους που είναι χαρακτηρισμένοι ως πρασιά, ακάλυπτος, εξώστης.

Το γεγονός αυτό, όπως εξηγεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν.Μόσχος, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς παρουσιάζεται το φαινόμενο στην ίδια οδό (π.χ. οδός Μαιάνδρου, Μπότσαρη, Γ. Δήμου) να λειτουργούν και να δραστηριοποιούνται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα οποία κάποια να μην μπορούν να αναπτύξουν τέτοιες κατασκευές, αφού ο εξωτερικός τους χώρος εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της 827/2011, και κάποια άλλα να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε περίκλειστους από πλαστικές και νάιλον κατασκευές χώρους. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα την αισθητική της πόλης, αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν σε κεντρικές οδούς του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η ανάπτυξη νάιλον και πλαστικών και μάλιστα σε περίκλειστη μορφή, επιβαρύνει την όψη της πόλης, την αισθητική του αστικού τοπίου και δημιουργεί συνθήκες παραγκούπολης και γενικότερης αισθητικής υποβάθμισης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κιόλας, η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου απεστάλη στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που είχαν εντοπιστεί να διαθέτουν τέτοιες κατασκευές στους ιδιωτικούς τους χώρους, προκειμένου εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να συμμορφωθούν.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη ο κ.Μόσχος τόνισε ότι «η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια μας για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης. Η ικανοποίηση μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού η προσπάθεια μας αυτή είχε επικριθεί ιδιαιτέρως στο Δημοτικό Συμβούλιο, από δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να έχει λόγο για τις κατασκευές αυτές στους ιδιωτικούς χώρους. Στις πιο άσχημες συνθήκες για την Αυτοδιοίκηση, δεν παραδίδουμε τα όπλα, αλλά προσπαθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο, καινοτομώντας σε πολλά θέματα, να προστατεύσουμε την πόλη και τα συμφέροντα της».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το