Τοπικά

Βόλος: Μικρή η συμμετοχή στην απεργία

ΑΠΕΡΓΙΑ

Μη αναμενόμενη, παρά τη σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση που δοκιμάζουν το λαό, υπήρξε η συμμετοχή των εργαζομένων τόσο στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της ΑΔΕΔΥ, όσο και στην συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας και στην πορεία που έγινε σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου, με κατάληξη στην Εφορία

τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, ήταν για άλλη μια φορά χαμηλά, στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ως υποφερτά μπορεί να κριθούν στο Δημόσιο. Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, έδωσε ποσοστό συμμετοχής στην απεργία λιγότερο από 50% στις δημόσιες υπηρεσίες, οι καθηγητές είχαν ποσοστό συμμετοχής 12% και οι δάσκαλοι, σύμφωνα με τον πρόεδρός τους Απ. Μούσιο, περίπου 15%.

Στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λεωνίδας Αναστασίου, το μέλος της Διοίκησης του ΕΚΒ Θεόδωρος Πανόπουλος και εκ μέρους της ΟΕΒΕΜ ο Ανδρέας Αϊβαζόγλου.
Η απουσία συμμετοχής προβλημάτισε τους συνδικαλιστές. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θανάσης Παπαδημόπουλος, δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να ανοίξει μία συζήτηση για το πού μπορεί να οφείλεται αυτό.

 

«Το μήνυμα της σημερινής απεργίας είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία, η προσφυγή στον ΟΜΕΔ από τους κλαδικούς συνδικαλιστικούς φορείς κ.α. Πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι πρέπει να βγει στους δρόμους και να παλέψουμε», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Κουτσούκος, είπε πως οι πολίτες πρέπει να κάνουν στην άκρη τα προβλήματά τους και να παλέψουν για την λύση τους.
Την δυσαρέσκειά του για την συμμετοχή του κόσμου, δεν έκρυψε και ο Γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου. Όπως ανέφερε «είναι λυπηρό το γεγονός η συμμετοχή των συναδέλφων να μην είναι αυτή που έπρεπε. Πρέπει να αναλογιστούμε αν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ή όχι. Πρέπει να το αναλογιστούμε όλοι μας, γιατί το αύριο και το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να καθοριστεί από κανέναν. Εύχομαι να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία δια των οδών Ιωλκού, Ιάσονος, όπου έγινε μικρή στάση στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια δια της Δημητριάδος η πορεία έφτασε έξω από την Εφορία Βόλου, όπου έγινε συμβολική κατάληψη.

 

Εκατοντάδες κόσμου στην

πορεία του ΠΑΜΕ στο Βόλο

Μεγάλη, δυναμική με την συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς κλάδους της παραγωγής που αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία αλλά και νέων εργαζομένων από το εμπόριο και τον επισιτισμό, πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία στο Βόλο, με συγκέντρωση και μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Σκόπελο όπου πήραν μέρος περίπου 400 άτομα καθώς και στην Ζαγορά και Αλμυρό.

Από νωρίς το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο του Κιολεϊδη στην βιομηχανική περιοχή και σε άλλα εργοστάσια και βιοτεχνίες του Μετάλλου με αποτέλεσμα η συμμετοχή σε αυτούς τους χώρους να φθάσει το 90%. Σημαντική συμμετοχή υπήρχε από το εργοστάσιο της Κόκα-Κόλα όπου καταγράφηκε απεργιακή συμμετοχή που έφθασε το 100%, ενώ στη ΒΕΜΕΚΕΠ η συμμετοχή άγγιξε το 90%, όπως και στις υπηρεσίες του δήμου Βόλου έχουν δημιουργηθεί Επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ.

Μεγάλη συμμετοχή υπήρχε από φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και επαγγελματοβιοτεχνών που βρέθηκαν κάτω από τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ. Όλοι αυτοί οι χώροι είχαν τα δικά τους μπλοκ και μαζί με αυτά των Λαϊκών επιτροπών καθώς και αρκετών εργαζομένων που πήραν για πρώτη φορά μέρος σε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Μαγνησίας συγκρότησαν μία μαζική συγκέντρωση και πορεία.. Στην αρχή της κινητοποίησης που διοργάνωσε η γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Πρώτος ομιλητής ήταν το μέλος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Μαριετάκης, που αναφερόμενος στην κινητοποίηση του κλάδου που βρίσκεται στην ένατη εβδομάδα «σήμερα δίνεται έναν αγώνας δίκαιος που αφορά τόσο τις απολύσεις, αλλά και συνολικότερα την επίθεση της Ε.Ε. και των μονοπωλίων στη ζωή των εργαζομένων».

Στην συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Κόκα Κόλα του εργοστασίου Βόλου και γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ Λάζαρος Τσελεπής που σημείωσε ότι οι απολύσεις στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα κόμη βήμα της πολυεθνικής εταιρείας για την κατάργηση της σταθερής εργασίας και της παράδοσης όλων των εργασιών στους υπεργολάβους».

Βασικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης μέλος της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και της επιτροπής αγώνα στο Εμπόριο. Όπως ανέφερε, για τους εργαζόμενους, λύση δεν είναι μια καλύτερη διαχείριση είτε από την κεντροδεξιά είτε από την κεντροαριστερά, αλλά ούτε και από πρωτοβουλίες σαν αυτή των πέντε δημάρχων στην οποία πρωτοστατεί και ο δήμαρχος Βόλου. «Είτε των δημάρχων, είτε της κυβέρνησης, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, όλες αυτές οι δήθεν λύσεις έχουν χρεοκοπήσει και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Είναι ένα φαί που το έχουν ξανασερβίρει στο λαό και αποδείχτηκε πικρό», ανέφερε.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί τώρα να ληφθούν μέτρα ακόμα πιο αποφασιστικά ξεπερνώντας τις όποιες καθυστερήσεις και αδυναμίες και να κληθούν όλοι οι εργαζόμενοι να ακουμπήσουν στις ταξικές δυνάμεις, στο ΠΑΜΕ, να γυρίσουν την πλάτη στη μοιρολατρία και στο συμβιβασμό που καλλιεργούν οι παρατάξεις που είναι στην πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ακολούθως έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου Δημητριάδος-Ιάσονος – Δημητριάδος. Έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η πορεία σταμάτησε σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος και ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Κων. Στεργίου αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα παρεμβάσεις και ψηφίσματα αλληλεγγύης που έχουν εκδώσει τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αλλά και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες όπως η συναυλία που διοργανώθηκε από το ΜΑΣ υπέρ του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το