Τοπικά

Βόλος: Εκπτώσεις από 1 μέχρι 10 Νοεμβρίου

00agora-volou

Σε εκπτώσεις θα προχωρήσουν από την 1η Νοεμβρίου και τα εμπορικά καταστήματα στο Βόλο, όπως ορίζει ο νέος νόμος, ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή του επόμενου μήνα. Σχετική απόφαση έλαβαν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και η δειγματοληπτική έρευνα για τις Κυριακές και σε ποσοστό 97% οι έμποροι του Βόλου αρνούνται να ανοίγουν τα καταστήματά τους 45 Κυριακές το χρόνο.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να διενεργούν εκπτώσεις, εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα (Ιούλιος, Ιανουάριος) και το Νοέμβριο, καθώς και το Μάιο, από ένα δεκαήμερο. Μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν την πρώτη Κυριακή των εν λόγω μηνών. Οι έμποροι του Βόλου, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΒ) κ. Κ. Τσέλιος, θα προχωρήσουν στη διενέργεια εκπτώσεων, ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και του δεκαημέρου των εκπτώσεων, όπως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, γιατί αρνούνται να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Σχετική συμφωνία μάλιστα έχει επέλθει μεταξύ όλων των εμπορικών συλλόγων της Θεσσαλίας.

Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν από τους χειρότερους από πλευράς τζίρου για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, γι’ αυτό και οι εκπτώσεις αναμένεται να τονώσουν την κίνηση. Η κατάσταση στην τοπική εμπορική αγορά δεν είναι καλή, τα λουκέτα καταστημάτων συνεχίζονται, αν και σε μικρότερους αριθμούς, ενώ γίνονται μεταστεγάσεις για χαμηλότερα ενοίκια. Παράλληλα πολλά εμπορικά καταστήματα αντικαθίστανται από καφέ, με αποτέλεσμα στην οδό Δημητριάδος να αριθμούν ήδη πάνω από 20. Και ο καιρός επίσης είναι αντίθετος με το εμπόριο, αφού οι συνθήκες κάθε άλλο προδιαθέτουν για την αγορά χειμερινών ειδών, που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα στις βιτρίνες.

«Θα κλείσουν και άλλα καταστήματα το χειμώνα. Ένας στους τέσσερις συναδέλφους δεν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ενώ το 57% δεν πληρώνει τον ΟΑΕΕ. Οι προμηθευτές ζητούν μετρητά για την αγορά εμπορευμάτων, καθώς η επιταγή «πέθανε» σημειώνει ο κ. Απ. Νάσιος, μέλος της διοίκησης του ΕΣΒ.

Το εμπορικό κέντρο του Βόλου εξάλλου συρρικνώνεται συνεχώς. Πλέον τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται στην Ερμού από το ύψος της Π. Μελά περίπου και προς τον Άγ. Νικόλαο μέχρι την Αγ. Νικολάου, στη Σπυρίδη, στην Αντωνοπούλου, στην Τοπάλη, στην Κ. Καρτάλη, στην Ιωλκού και στη Δημητριάδος.

 

Εννιά στους δέκα λένε όχι τις Κυριακές

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των ερωτηματολογίων που είχαν διανεμηθεί στα εμπορικά καταστήματα της αγοράς από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η καταγραφή της άποψης των εμπόρων σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων για τις 45 Κυριακές, όπου σύμφωνα με το νέο νόμο (ΦΕΚ 4177) καλείται ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, να αποφασίσει για τη λειτουργία ή μη των καταστημάτων. Σαφής και σχεδόν ομόφωνη είναι η άρνηση των εμπόρων, να ανοίξουν τα καταστήματά τους τις 45 Κυριακές.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Επιθυμείτε η επιχείρησή σας να λειτουργήσει 45 Κυριακές;» το 96,94% των ερωτηθέντων απάντησε ΟΧΙ, ενώ μόλις το 2,37% ήταν θετικοί (0,6% λευκό).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο προσέθεσε ερωτήσεις και για τις 7 Κυριακές, που σύμφωνα με το νέο νόμο επιτρέπεται τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά.

Είναι σαφής η άρνηση των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν και τις 7 Κυριακές με ποσοστό 85,08%, ενώ θετικά απάντησε μόλις το 14,2% (0,6% λευκό).

Στις επιμέρους ερωτήσεις για τη λειτουργία Κυριακών στις 4 εκπτωτικές περιόδους η απάντηση ήταν επίσης αρνητική σε ποσοστό 84,06% , ενώ θετική ήταν στο 15,93%.

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές της χριστουγεννιάτικης περιόδου διαφαίνεται καθαρά η επιθυμία να είναι τα καταστήματα ανοιχτά. Για τις 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) το 56,27% των ερωτηθέντων είναι θετικοί (το 43,72% είναι αρνητικοί), ένα άλλο ποσοστό της τάξεως του 6,77% επιθυμεί να ανοίξει 1 (μία) μόνο Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, το 5,08% για 1 (μία) Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και 1 (μία) πριν την Πρωτοχρονιά, ενώ το 1,01% να λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά.

Τέλος, τα καταστήματα απαντούν με ποσοστό 56,6%, ότι δεν επιθυμούν να ανοίξουν την Κυριακή των Βαΐων, έναντι 41,35% που απαντούν θετικά στη συγκεκριμένη ερώτηση (2,05% λευκό).

Οι απαντήσεις αυτές θα τεθούν υπόψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασίσει αυτός τι θα ισχύσει. Η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει αποφασίσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το