Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

«Βροχή» τα λουκέτα στην τοπική εμπορική αγορά

«Κοινωνικό Πρωτόκολλο Αλληλεγγύης με αναπτυξιακές προτάσεις για το εμπόριο» κατέθεσε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου στη γενική συνέλευση των μελών που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο

Συνολικά 220 επιχειρήσεις σε Βόλο και Νέα Ιωνία δεν άντεξαν την κρίση το 2011 και οι έμποροι αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους, γιατί δεν ήταν δυνατόν να αντεπεξέλθουν στα μεγάλα βάρη. Κλειστά μαγαζιά και τζίροι που έχουν μειωθεί κατά 70% είναι η εικόνα μιας εμπορικής αγοράς που αδυνατεί να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα, με τους εμπόρους να καταθέτουν πρόταση 22 σημείων.

Οι έμποροι, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που θα συναποφασίσουν με την Ομοσπονδία τους, δεν σκέφτονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους, αλλά να κηρύξουν επίσημα στάση πληρωμών.

«Κοινωνικό Πρωτόκολλο Αλληλεγγύης με αναπτυξιακές προτάσεις για το εμπόριο» κατέθεσε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου στη γενική συνέλευση των μελών που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κ. Τσέλιος τόνισε ότι το 2011 εξελίχθηκε σε έναν «Αρμαγεδώνα» για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς έκλεισαν 220 και άνοιξαν 109.

«Το 2012 αναμένεται να κλείσει αντίστοιχος αριθμός επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος κ. Τσέλιος και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει από την τρόικα και την κυβέρνηση αναθεώρηση των αδιέξοδων πολιτικών που οδηγούν στην ύφεση.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση ζητήθηκε ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες και αναστολή του Τειρεσία για όσο διαρκεί η κρίση.

Ίδρυση θεσμικού οργάνου κοινωνικής ανάπτυξης που θα εκπονήσει στρατηγικό σχεδιασμό αναπτυξιακών δράσεων, άμεση δημιουργία επενδυτικής τράπεζας ειδικού σκοπού, κούρεμα του κεφαλαίου των δανείων των επιχειρήσεων και αποπληρωμή του σε δέκα έτη, μείωση επιτοκίου πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων των τραπεζών, μείωση του ύψους των εγγυήσεων στα επίπεδα του ποσοστού του κουρέματος των ομολόγων.

Ρύθμιση αποπληρωμής δανείων ΤΕΜΠΜΕ για δέκα χρόνια με διετή περίοδο χάριτος, επιτάχυνση των διαδικασιών και αναμόρφωση του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση των πολιτικών ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων, παροχή κινήτρων για συνέργειες ανάμεσα σε διαφορετικού τύπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παροχή κινήτρων για ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, ενίσχυση των επιχειρηματικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, ριζική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, συνδυασμός της αναπτυξιακής πολιτικής με την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, επανεκκίνηση των τοπικών αγορών, εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών και μείωση του ΦΠΑ στο 9%, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή εισοδήματος, μακροχρόνια ρύθμιση χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, καθιέρωση αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές επιχειρήσεις και άλλες δράσεις.

Χθες ζήτησαν να μην υπάρχει υπερφορολόγηση του μικρομεσαίου και υφεσιακή αντίληψη.

Μείωση της απασχόλησης

Στο μεταξύ, σοβαρή μείωση της απασχόλησης στο εμπόριο, μικρότερη όμως από το σύνολο της οικονομίας, καταδεικνύει η ανάλυση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Και τούτο ενώ ο δείκτης προσδοκιών για τις προσλήψεις καταγράφεται αρνητικός και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, με τη μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης να αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα του Εμπορίου, όπου ο δείκτης της έρευνας διαμορφώνεται στο -18%.

Ενθαρρυντικό στοιχείο των ερευνών, δεδομένου του αρνητικού κλίματος, είναι ότι το 68% των εργοδοτών σκοπεύουν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους σταθερό μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών.

Η εικόνα στο εμπόριο παρακολουθεί το βηματισμό της ελληνικής οικονομίας με σχετικά καλύτερες αποκλίσεις (μείωση 9% όταν οι απώλειες θέσεων εργασίας το 2011 σε σύγκριση με το 2010 έφτασε στο 11,16%). Πιο συγκεκριμένα, η απασχόληση στο εμπόριο έφτασε το δ΄ τρίμηνο του 2011 στους 723.400 απασχολούμενους, αγγίζοντας την απασχόληση του 2002. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, παρά τη σοβαρή μείωση, το εμπόριο αναδεικνύεται και πάλι ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, με ενισχυμένα μάλιστα ποσοστά, αφού η απασχόληση σε αυτό αντιπροσωπεύει πλέον το 18,4% της συνολικής απασχόλησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο μεταξύ του γ΄ και του δ΄ τρίμηνου του 2011 ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε σε απόλυτο αριθμό κατά 21.400, ενώ σε όλο το 2011 το εμπόριο έχασε συνολικά 77.700 θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός μείωσης των εργοδοτών στο τελευταίο τρίμηνο μειώθηκε κατά 4.500, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο η μείωση ήταν 7.800. Οι μισθωτοί εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης αφού αγγίζουν τις 21.800.

Η μόνη κατηγορία που διαφοροποιείται είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι παρουσιάζουν οριακή αύξηση. Το στοιχείο αυτό όμως θα μπορούσε να ερμηνευτεί σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση της μισθωτής απασχόλησης, δηλαδή, ως αλλαγή στην εσωτερική διάρθρωση της απασχόλησης. Με άλλα λόγια είναι προφανές ότι πολλοί εργοδότες μετατρέπονται σε αυτοαπασχολούμενους από τη μείωση του προσωπικού.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το