Photo Gallery, Τοπικά

Βραδυφλεγείς βόμβες στο Νότιο Πήλιο

Βραδυφλεγείς βόμβες χαρακτηρίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου τα ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών, όπου σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος των ξερών χόρτων έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο

Βραδυφλεγείς βόμβες χαρακτηρίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου τα ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών, όπου σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος των ξερών χόρτων έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο. Από την πλευρά της η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου έχει αποστείλει δεκάδες ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων προκειμένου να προχωρήσουν στον καθαρισμό τους και στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, αναλαμβάνει η ίδια και χρεώνει μέσω της Εφορίας το κόστος των εργασιών. «Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ενδιαφερθούν για τον καθαρισμό τους προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις με την εκδήλωση πυρκαγιών εντός των οικισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Θαν. Φλέρης.

Δεκάδες είναι τα οικόπεδα ιδιωτών εντός των οικισμών στην περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, τα οποία μοιάζουν εγκαταλειμμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ενδιαφερθεί να τα καθαρίσουν και να απομακρύνουν τα ξερά χόρτα. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες, ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό καθίσταται αδύνατο. «Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει το κάθε οικόπεδο. Προσπαθούμε να βρούμε τους ιδιοκτήτες είτε τηλεφωνικά είτε με αλληλογραφία. Ορισμένοι ανταποκρίνονται και δηλώνουν πρόθυμοι να καθαρίσουν με δικά τους έξοδα, ως οφείλουν, τα οικόπεδά τους» επισήμανε ο κ. Φλέρης.

Στις περιπτώσεις που δεν βρεθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων, τότε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει τον καθαρισμό των οικοπέδων και στη συνέχεια βεβαιώνει το κόστος των εργασιών μέσω της Εφορίας.

«Υπάρχουν αρκετά ακαθάριστα οικόπεδα εντός των οικισμών αλλά και πλησίον αυτών και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ακόμη και από ένα αναμμένο τσιγάρο, είναι πολύ μεγάλος. Ουσιαστικά αυτά τα οικόπεδα μοιάζουν με βραδυφλεγείς βόμβες. Οι ιδιοκτήτες τους αδιαφορούν για τον καθαρισμό τους καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν διαμένουν μόνιμα στην περιοχή» τόνισε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκ. Φορτούνας, για να προσθέσει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, σε περίπτωση που δεν βρεθεί ή δεν ανταποκριθεί ο ιδιοκτήτης. Θα καθαρίσουμε εμείς το οικόπεδο και θα βεβαιώσουμε το κόστος στην Εφορία».

Να αναφερθεί ότι οι πιστώσεις που διαθέτει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου για την Πολιτική Προστασία δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου. Όπως ανέφερε ο κ. Φλέρης, «η δόση των 100.000 ευρώ για την Πολιτική Προστασία αναμένεται να καθυστερήσει να καταβληθεί και ως εκ τούτου προσπαθούμε με μικροεργολαβίες να δώσουμε λύση στο πρόβλημα με τα ακαθάριστα οικόπεδα των ιδιωτών. Σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα σημαντική στο έργο μας είναι η βοήθεια που έχουμε από τους εθελοντές».

«Ανάσα» για την κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να δώσουν οι προσλήψεις μέσω του Κοινωφελούς Προγράμματος, καθώς προβλέπεται η απασχόληση με πεντάμηνες συμβάσεις ενός χειριστή μηχανήματος, υδραυλικού και εργατών καθαριότητας. «Με αυτό το προσωπικό θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό και να καθαρίσουμε μεγάλο αριθμό οικοπέδων» δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Θαν. Φλέρης.

Αυτή την περίοδο από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Νοτίου Πηλίου εκτελείται και μια μικρή εργολαβία για τον καθαρισμό από τα ξερά χόρτα των ρείθρων κατά μήκος των δρόμων σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί επιθεωρήσεις από κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τους δρόμους που απαιτείται καθαρισμός των χόρτων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Τις επόμενες ημέρες η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου αναμένεται να προχωρήσει στην προμήθεια 5 αλυσοπρίονων, καθώς και σχετικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της.

«Για το θέμα της πυροπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου βρισκόμαστε στο πόδι από τις αρχές Μαΐου, έχοντας την καθοριστική συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Θα πρέπει και οι δημότες να αντιληφθούν πώς πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό τον τομέα, προχωρώντας σε καθαρισμό των οικοπέδων τους, ειδικά αυτών που βρίσκονται εντός των οικισμών», συμπλήρωσε ο κ. Φλέρης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το