Photo Gallery, Πολιτισμός

Βραδιά ποίησης και μνήμης Οδυσσέα Ελύτη

Το χθεσινό αφιέρωμα με απαγγελία και μελοποίηση στίχων

Βραδιά ποίησης η χθεσινή στο κατάστημα Public με μελοποιημένη ποίηση και απαγγελία ποιημάτων του ποιητή, που κατάφερε «να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και να γίνει ποιητής του κόσμου», του Οδυσσέα Ελύτη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αφιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στο νομπελίστα ποιητή που τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία το 1979 «για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια, ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».

Η ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, για χάρη του οποίου το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κήρυξε το 2011 «Έτος Ελύτη», τιμήθηκαν στο κατάστημα Public με φόντο φωτογραφίες σημαντικών σταθμών της ζωής του και υπό τους ήχους μελοποιημένης ποίησης και ανάγνωσης ποιημάτων που σημάδεψαν την ελληνική λογοτεχνία από το σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Δακτυλά και την ποιήτρια κ. Ράνια Γάτου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Αντωνίου Αντώνης, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος μετά από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ποιητή ανέφερε πως: «Η σημερινή συνάντηση γίνεται με αφορμή την ποίηση και ένα από τα μεγαλύτερα αναστήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, τον Οδυσσέα Ελύτη. Κύρια επιδίωξη είναι να ακουστεί ο λόγος του ίδιου του ποιητή, ενός μεγάλου ανθρώπου, ενός πνευματικού μεγέθους που δύσκολα θα ξανασυναντήσουμε. Ξέρετε ότι ζούμε εποχές πολύ σκληρές και πολύ δύσκολες. Και οι αφορμές να καταφύγουμε στην ποίηση είναι αρκετές. Άλλωστε ο μονόδρομος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν διαφορετικά είναι η ποίηση».

Άλλωστε ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης, θέλοντας να επισημάνει και αυτός τη σημασία της ποίησης στη ζωή μας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Δεν λυπάμαι για τους ποιητές που έμειναν χωρίς κοινό, λυπάμαι το κοινό που έμεινε χωρίς ποιητές».

Άννα Αργύρη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το