Photo Gallery, Τοπικά

Βραβεύτηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Βρετανίας


Η Ελένη-Άλκηστις Κοσμά βραβεύτηκε για την εργασία της που αφορούσε τη σεισμική ανάλυση των κτιρίων

 

 

 

Η Βολιώτισσα Ελένη-Άλκηστις Κοσμά για την εργασία της

 


 

 

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Μεγάλης Βρετανίας βραβεύτηκε η Βολιώτισσα Ελένη-Άλκηστις Κοσμά για την πτυχιακή της εργασία σχετικά με τη σεισμική ανάλυση των κτιρίων. Τα επόμενα σχέδιά της είναι οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και η εύρεση εργασίας αρχικά στην Αγγλία.

Η Βολιώτισσα αποφοίτησε φέτος το καλοκαίρι από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι της Ουαλίας και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Η πτυχιακή της εργασία αφορούσε τη σεισμική ανάλυση των κτιρίων και τελικά βραβεύτηκε ως η καλύτερη του Πανεπιστημίου της από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο της βράβευσης των καλύτερων εργασιών.

«Μέσα από μια γλώσσα προγραμματισμού και τη χρήση παραστάσεων προσπάθησα να δείξω τη σεισμική δόνηση στις κατασκευές, ώστε οι μηχανικοί να μπορούν να ενισχύσουν τα αδύνατα σημεία. Στην Αγγλία δεν διδάσκεται η σεισμολογία, αφού η χώρα δεν έχει σεισμούς. Γι’ αυτό και διάλεξα ως συντονιστή έναν καθηγητή από την Κίνα που ως χώρα έχει εμπειρία σε σεισμούς, προκειμένου να δω το όλο φαινόμενο», τόνισε η ίδια.

Παράλληλα σημείωσε ακόμη μία επιτυχία, αφού πήρε βραβείο και από μια κατασκευαστική εταιρεία στο πλαίσιο ενός μαθήματος με θέμα το σχεδιασμό μεταλλικών κατασκευών, όπου συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία.

Η Ελένη αναφέρθηκε στην ομαλή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των Πανεπιστημίων και της αγοράς εργασίας στην Αγγλία. «Αφού τελειώσω και τις μεταπτυχιακές σπουδές θα επιδιώξω να εργαστώ στην Αγγλία και μετά να επιστρέψω στην Ελλάδα. Βέβαια και στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει ανεργία. Όμως εκεί τα Πανεπιστήμια προσφέρουν ευκαιρίες και κίνητρα για να συνεχίσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες που αν διακριθείς στις σπουδές, θα σου δώσουν ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα σου είναι εφόδιο για να βρεις εργασία. Στην Αγγλία οι καθηγητές, αν δουν ότι αξίζεις πραγματικά, σε βοηθούν, σου δίνουν επιλογές, πού πρέπει να πας, ενώ και από το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχεις βοήθεια στην ανεύρεση εργασίας. Μακάρι κάτι αντίστοιχο να συνέβαινε και στην Ελλάδα. Αλλά η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεσαι, αν κάνεις μια καλή πορεία στις σπουδές. Αντίθετα στην Αγγλία αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνεις. Στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι μου πρότειναν να κάνω διδακτορικό, να πληρώνομαι με 1.200 λίρες το μήνα και με πληρωμένα τα δίδακτρα, και απλά να κάνω την έρευνα μου σαν δουλειά.

Με τις διακρίσεις της επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά πως οι Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό προοδεύουν επιστημονικά, ενώ τους δίνονται και ευκαιρίες για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

«Οι Έλληνες έχουν δυνατότητες, είναι έξυπνα παιδιά και σημειώνουν επιτυχίες στο εξωτερικό. Μακάρι να αλλάξει η παιδεία στην Ελλάδα. Και είναι κρίμα που δεν υπάρχει κάποιο ελληνικό ΑΕΙ στα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου» κατέληξε η ίδια.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το