Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Βραβεύτηκαν φοιτητές με σχέδια για επιχειρήσεις

Γεωργία - Δήμητρα Πάντσιου, Ελευθερία Γκαραγκούνη


Σύγχρονη μονάδα εκτροφής βουβαλιών, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο με χρήση ζωικών περιττωμάτων, ηλεκτρονικό πορτοφόλι πόντων είναι μερικά μόνο από τα επιχειρηματικά σχέδια, που βραβεύτηκαν στη χθεσινή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο ως γνωστόν εδώ και δέκα χρόνια διεξάγονται μαθήματα επιχειρηματικότητας. Φέτος συμμετείχαν 125 φοιτητές, οι οποίοι εκπονούν 33 επιχειρηματικά σχέδια.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας περνάει κυρίως μέσα από την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας. Με γνώμονα αυτή την αρχή στο Πανεπιστήμιο διεξάγονται δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Χθες στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε ο 1ος διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων από την υπηρεσία «ΔΑΣΤΑ».

Οι απόφοιτες του Tμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελευθερία Γκαραγκούνη και Γεωργία-Δήμητρα Πάντσιου σχεδίασαν την ίδρυση μιας μονάδας εκτροφής βουβαλιών, όπως λειτουργεί στη λίμνη Κερκίνη, αποσπώντας το πρώτο βραβείο επιχειρηματικού σχεδίου.

«Ακούμε διαρκώς για την κρίση και δεδομένου ότι στην Κερκίνη ακόμη τα πράγματα είναι καλά, σχεδιάσαμε αυτό το εγχείρημα. Άλλωστε λόγω της κρίσης λίγο-πολύ όλοι θα γυρίσουμε στα χωριά. Το κρέας των βουβαλιών είναι πολύ θρεπτικό για τους διαβητικούς και κατάλληλο για δίαιτες, ενώ έχει πρωτεΐνες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το εκτροφείο μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε δύο χρόνια, ενώ στα πρώτα οκτώ χρόνια θα υπάρχουν τα πρώτα κέρδη, που ετησίως μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1.000.000 ευρώ. Οι θέσεις εργασίας μπορούν να ανέλθουν στις δέκα», τόνισαν οι δύο φοιτήτριες.

Βιοαέριο από περιττώματα

Πέντε φοιτητές από το Τμήμα Μηχανολόγων και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Θανάσης Καλτσάς, Κερασία Καραλευθέρη, Ζαφείρης Υφαντόπουλος, Δημήτρης Ανέστης, Παναγιώτης Πισκολιού, ενδιαφέρθηκαν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με βιοαέριο. Στόχος η αξιοποίηση της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα.

«Κάναμε μια μελέτη για μια μονάδα παραγωγής βιοαερίου από περιττώματα ζώων, βοοειδών και χοίρων. Η τοποθέτηση της μελέτης σχεδιάστηκε στη Δράμα, λόγω επάρκειας πρώτης ύλης. Στόχος είναι να παράγουμε βιοαέριο, το οποίο θα το καίμε σε μια μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία, να έχουμε τρία προϊόντα. Το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα πουλάμε στη ΔΕΗ, τη θερμότητα, η οποία θα περισσεύει, θα τη διοχετεύουμε σε θερμοκήπια, ενώ το οργανικό υπόστρωμα που παράγεται από την κοπριά, θα το πουλάμε σε εταιρείες οργανικών λιπασμάτων. Το κεφάλαιο της συνολικής επένδυσης ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν και κάποια κομμάτια, που μπορούν να επιδοτηθούν», τόνισαν οι φοιτητές Θανάσης Καλτσάς και Παναγιώτης Πισκολιού.

Το πρώτο βραβείο επιχειρηματικής ιδέας απέσπασαν οι φοιτητές Αναστάσιος Ανδροκίδης και Ανδρέας Τζηκαλάγιας από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και ο Σπύρος Γουρζουλίδης από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Το βασικό προϊόν της επιχείρησης είναι ένας ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, ο οποίος περιέχει αισθητήρες και με τη βοήθεια κάποιων συσκευών αναγνώρισης, πραγματοποιούνται μετρήσεις από το στομάχι του ζώου, τις οποίες λαμβάνει ο κτηνοτρόφος.

Ο λέκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και διδάσκων στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Σταμπουλής σημείωσε πως πρόκειται για ρεαλιστικά σχέδια, τα οποία, αν υλοποιηθούν, θα παράγουν αρκετές θέσεις εργασίας. Γιατί τα Πανεπιστήμια αποτελούν πόλο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έντασης γνώσης. Οι ιδέες των φοιτητών ξεκινούν από τον πρωτογενή τομέα και φτάνουν μέχρι την ψηφιακή τεχνολογία.

Τιμητική διάκριση έλαβε το επιχειρηματικό σχέδιο με την ονομασία «MeGusta Web Application», με εμπνευστές της δράσης τους φοιτητές Γιώργο ΧατζηνώταΔημήτρη Σκοπελίτη και Θεόδωρο Οικονόμου.

«Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι πόντων, όπου ο χρήστης χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσα σε καταστήματα διασκέδασης, μαζεύει πόντους, διαφημίζοντας το κατάστημα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Τους πόντους αυτούς μπορεί να εξαργυρώσει σε άλλες επιχειρήσεις μέσω προσφορών», τόνισε ο φοιτητής του Τμήματος Δικτύων Γιώργος Χατζηνώτας.

Το σχέδιο αυτό είχε διακριθεί πέρυσι και στο φοιτητικό διαγωνισμό ψηφιακής επιχειρηματικότητας «innovation», όπου από τις 115 ιδέες περίπου, πέρασε στον τελικό με άλλες 16 προτάσεις.

«Αν κάποιος δεν ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα, θα είναι δύσκολο να βρει δουλειά», κατέληξε ο φοιτητής.

Κυψέλες επιχειρηματικότητας

Σε Πανεπιστήμια, όπως στο Βόλο, θα δημιουργηθούν κυψέλες επιχειρηματικότητας, όπου για τέσσερις μήνες νέοι θα επιμορφωθούν στο χώρο του επιχειρείν, ενώ θα μπορέσουν να γνωρίσουν ανθρώπους της επιχειρηματικότητας, με στόχο την υποβοήθησή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας κ. Αναστάσιος Χονδρογιάννης τόνισε πως οι κυψέλες επιχειρηματικότητας είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Για τέσσερις μήνες θα φιλοξενηθούν νέοι, που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, σε κατάλληλους εκπαιδευτικούς χώρους, ώστε την ιδέα για την οποία βραβεύτηκαν, να τη μετεξελίξουν σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο ή ακόμη και να ιδρύσουν επιχείρηση».

Ήδη έχει υποβληθεί το τεχνικό δελτίο στη Διαχειριστική Αρχή, για να εγκριθεί το πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ.

 

Φώτης Σπανός

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πότε πεθαίνουν οι περισσότεροι Ελληνες – Αυτές είναι οι μοιραίες εβδομάδες

Το φαινόμενο που διατρέχει όλο τον δυτικό κόσμο κι έχει περισσότερη σχέση με την ψυχή…

6 Ιουλίου 2024

“Φύλλο και φτερό” έκαναν κελιά στις φυλακές Τρικάλων – Τι κατασχέθηκε

Έρευνα πραγματοποιήθηκε χθες (05-07-2024) το βράδυ σε κελιά του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων, από αστυνομικούς της…

6 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση Πράσινης Αριστεράς

Η Πράσινη Αριστερά ΜΑγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Βόλου…

6 Ιουλίου 2024

Στις φυλακές μπαινόβγαινε ο 44χρονος εκτελεστής του τοπογράφου – Η σχέση με την απαγωγή Παναγόπουλου και οι ληστείες

Καταδικασμένος σε ισόβια για συμμετοχή στην απαγωγή του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου, καθώς και για μια…

6 Ιουλίου 2024

Σκότωσαν μικρά γατάκια και τα πέταξαν στα σκουπίδια

Νέο περιστατικό κακοποίησης ζώων σημειώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στην Εύβοια, όπου σκότωσαν μικρά γατάκια…

6 Ιουλίου 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών αφήνει ο Κασσελάκης για τους διαφωνούντες

Στις 4-6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πέρασε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του…

6 Ιουλίου 2024