Photo Gallery, Τοπικά

Βραβεύτηκαν οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες

Και φέτος, παρά τις δεινές συνθήκες που αντιμετωπίζει το εμπόριο, πολλοί έμποροι του Βόλου διακόσμησαν τα καταστήματά τους, με σκοπό να μεταφέρουν σε όλους το πνεύμα των Χριστουγέννων, την εορταστική ατμόσφαιρα και την παιχνιδιάρικη διάθεση των ημερών. Στο διαγωνισμό «Καλύτερη Χριστουγεννιάτικη Βιτρίνα 2012» συμμετείχαν μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, όπου και αναδείχθηκαν οι τρεις νικητές του διαγωνισμού, έπειτα από αξιολόγηση τριμελούς επιτροπής του Δήμου Βόλου και του Εμπορικού Συλλόγου.

Την πρώτη θέση του διαγωνισμού κατέλαβε το κατάστημα εσωρούχων «Αφή» της κ. Καλοπήτα- Σαμαρά Βασιλικής, τη δεύτερη θέση ο περσινός νικητής κ. Ηλιόπουλος Βασίλης με το χρυσοχοείο «Ηλιόπουλος» και την τρίτη το κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων «e-shop» της κ. Νταβαντζή Ελένης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου συγχαίρει όλα τα μέλη του Ε.Σ.Β., που έλαβαν μέρος στο χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό και τους ευχαριστεί που μετέφεραν σε όλους «νότες» χαράς και αισιοδοξίας.

Μήνυμα του προέδρου της ΕΣΕΕ

Δυστυχώς, το 2012 αφήνει τη χώρα και τον εμπορικό κόσμο λαβωμένο, δηλώνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, εκτιμώντας ότι «το 2013 η ελληνική αγορά θα έχει δύο όψεις, τη σκοτεινή που άφησε το 2012 και τη φωτεινή της προσδοκίας που φέρνει κάθε καινούργιος χρόνος».

«Οι Έλληνες έμποροι προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι το 2013 θα είναι η χρονιά λήξης του οικονομικού πολέμου και τερματισμού των πολιτικών λιτότητας, που τροφοδοτούν εντάσεις στην αγορά. Το ελληνικό εμπόριο, αν και δοκιμάζεται σκληρά, είναι έτοιμο να στηρίξει την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και να διασώσει τη χειμαζόμενη ελληνική αγορά» ανέφερε.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιστολή με τις θέσεις και προτάσεις του εμπορικού κόσμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. «Με δεδομένο ότι οι προτάσεις της ΕΣΕΕ ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις της αγοράς και όχι σε θεωρητικούς πειραματισμούς των συμβούλων των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, το ελληνικό εμπόριο ελπίζει στην παρέμβαση του πρωθυπουργού, έτσι ώστε ο ίδιος προσωπικά να έχει τον τελευταίο λόγο» προσθέτει ο κ. Κορκίδης.

Παράλληλα, στην επιστολή της η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό την προσωπική του παρέμβαση για το «εξαιρετικά φλέγον ζήτημα του ορισμού και της προστασίας της εντός της κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης».

Επιπλέον, αναφορικά με το μέγα θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές «το οποίο αψυχολόγητα, σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο ανακοίνωσε χωρίς διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης», η πρόταση της ΕΣΕΕ περιλαμβάνει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο σε τουριστικές περιοχές.

Ως γενικός κανόνας προτείνεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων τρεις Κυριακές -μία πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα – και επιπλέον δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο με απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

Δεν παίρνω απόδειξη, δεν πληρώνω

Από τις 12 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν, εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής.

Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει, αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών με τον παραπάνω τρόπο, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων.

Αν οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραστατικά, τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, καθώς συνιστά φορολογική παράβαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το