Photo Gallery, Τοπικά

Βραβείο αριστείας για πέντε καθηγητές του Π.Θ.

Η ειδική εκδήλωση βράβευσης των πέντε καθηγητών του Π.Θ. θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

Σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις πέτυχαν πέντε καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι οποίοι έλαβαν το βραβείο της αριστείας από το Υπουργείο Παιδείας, ένα θεσμό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ακαδημαϊκή και επιστημονική αναγνώριση.

Στόχος του Υπουργείου είναι η ανάδειξη των επιστημονικών επιτευγμάτων των ΑΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό καθιέρωσε από φέτος το θεσμό της αριστείας, δίνοντας έμφαση στη βράβευση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ.

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πέντε μέλη ΔΕΠ βραβεύονται με αριστεία, ενώ η ειδική εκδήλωση βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Πρόκειται για πέντε καθηγητές με πλούσιο ερευνητικό έργο το οποίο έχει αναγνωριστεί και διεθνώς.

Δύο από τις πέντε διακρίσεις έλαβε το Τμήμα Κτηνιατρικής. Μία διάκριση έλαβε ο Αναπληρωτής καθηγητής κ. Γιώργος Κοντοπίδης με αναγνώριση αριστείας στη στοχευμένη ανάπτυξη φαρμακευτικών ουσιών.

Επίσης ο Καθηγητής κ. Γιώργος Φθενάκης, από το Τμήμα Κτηνιατρικής, έλαβε δύο διακρίσεις. Η μία αφορά Στην Κλινική Μαιευτικής και Αναπαραγωγής που διευθύνει, η οποία αναγνωρίστηκε ως Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στην κτηνιατρική των μικρών μηρυκαστικών, ενώ έλαβε και μία προσωπική βράβευση ως αναγνώριση στην κτηνιατρική των μικρών μηρυκαστικών.

Η βράβευση του κ. Φθενάκη αντανακλά στη διεθνή απήχηση του έργου του στην κτηνιατρική των μικρών μηρυκαστικών (πρόβατα, γίδια), τα οποία αποτελούν τη σημαντικότερη μορφή κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Η Κλινική Μαιευτικής και Αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την οποία διευθύνει, είναι το Ελληνικό κέντρο Αριστείας και έχει σχετική Ευρωπαϊκή αναγνώριση, πραγματοποιεί δε εξέχουσα εκπαίδευση και έρευνα στο αντικείμενο.

Ο βραβευθείς σπούδασε στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και έλαβε ευρωπαϊκές κτηνιατρικές ειδικότητες στη διαχείριση υγείας μικρών μηρυκαστικών και στην Κτηνιατρική Μαιευτική. Σήμερα, είναι καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, έχει διδάξει στις Κτηνιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αννόβερου, Γκουέλφ, Εδιμβούργου και Λίβερπουλ. Διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Κτηνιατρικής Μικρών Μηρυκαστικών.

Έχει επιβλέψει με επιτυχία πέντε διδακτορικές διατριβές και διετέλεσε υπεύθυνος σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει 120 επιστημονικά άρθρα και 4 βιβλία, έχει δε λάβει 1500 και πλέον ετεροαναφορές. Είναι επιμελητής σύνταξης στα περιοδικά Small Ruminant Research και Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας. Έχει παρουσιάσει πληθώρα ανακοινώσεων σε διεθνή ή εθνικά συνέδρια, μετά από σχετική πρόσκληση.

Έχει τιμηθεί με εύφημη μνεία και με το βραβείο «Κωνσταντίνος Ταρλατζής» από την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία και με το βραβείο «Allan Baldry» από την Βρετανική Εταιρεία Κτηνιατρικής Προβάτων και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας.

Τρίτο μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου που λαμβάνει το βραβείο, είναι ο καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής κ. Κώστας Μαλίζος. Επίσης ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Νίκος Αράβας έλαβε βραβείο αριστείας για το ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο στον τομέα της υπολογιστικής μηχανικής των κατασκευών, όπως επίσης και ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών Δικτύων κ. Λέανδρος Τασιούλας με αντικείμενο τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Ο κ. Αράβας υπογράμμισε πως «ίναι πολύ θετικό που το υπουργείο Παιδείας αναδεικνύει μέσα από τις βραβεύσεις το σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ», ενώ συμπλήρωσε πως ο ίδιος βραβεύτηκε για την πολύχρονη δραστηριότητά του στην υπολογιστική μηχανική των υλικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το