Photo Gallery, Τοπικά

Βραβεία προσφοράς στο συνάνθρωπο για εθελοντές αιμοδότες

Βραβεία για την προσφορά τους θα δοθούν την Κυριακή σε εθελοντές αιμοδότες

Οι εθελοντές αιμοδότες του Νομού, οι οποίοι προσφέρουν αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια αίμα παρέχοντας στο συνάνθρωπο ένα πολύτιμο αγαθό, θα βραβευτούν την ερχόμενη Κυριακή σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο στις 11 το πρωί. Συνολικά στη Μαγνησία 33 συμπολίτες έχουν διαθέσει πάνω από 25 μονάδες αίματος, ενώ υπάρχουν άλλοι 150 συμπολίτες που πρόσφεραν πάνω από δέκα μονάδες αίματος. Το αίμα γίνεται όλο και πιο περιζήτητο πλέον, λόγω αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων και της εμφάνισης νέων ασθενειών.

Σε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία προχωρεί ο τοπικός σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών «Αλληλεγγύη», θέλοντας να επιβραβεύσει την ανιδιοτελή συνεισφορά δεκάδων πολιτών που ακούραστα και με μεγάλη συναίσθηση καθήκοντος βοηθούν το συνάνθρωπο, προσφέροντας αίμα. Και πολλές φορές χρειάστηκε να συνδράμει η τράπεζα αίματος της «Αλληλεγγύης» για να διαθέσει αίμα σε τραυματίες ή βαριά αρρώστους ή ακόμη και σε πολίτες με χρόνιες ασθένειες.

Την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στις 11, το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο η «Αλληλεγγύη» θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη της πίτα, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του γιατρού της ΜΕΘ κ. Γιάννη Κόκορη για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων. Στη συνέχεια, θα βραβευτούν όσοι συμπολίτες έχουν συμπληρώσει πάνω από δέκα και έως 25 αιμοδοσίες, λαμβάνοντας αντίστοιχα τα χάλκινα και ασημένια μετάλλια από το υπουργείο Υγείας.

Η «Θ» επικοινώνησε με δύο εθελοντές που συμπλήρωσαν πάνω από 25 αιμοδοσίες και οι οποίοι αναφέρθηκαν στους λόγους της δράσης τους, αλλά και πώς αισθάνονται για το έργο που προσφέρουν.

Κάτι παραπάνω από ηθικό καθήκον

Ο κ. Θωμάς Ανάστος ξεκίνησε πριν 25 περίπου χρόνια να δίνει εθελοντικά αίμα. Και όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει στην πράξη το εθελοντικό του πνεύμα δύο φορές το χρόνο. «Για μένα η εθελοντική αιμοδοσία είναι προσφορά στον άνθρωπο» τονίζει. Ο ίδιος συνολικά έχει προσφέρει 27 φιάλες αίμα.

Το ενδιαφέρον του για την εθελοντική αιμοδοσία έγινε πιο έντονο στα χρόνια που εργαζόταν στο Στρατό, στο πλαίσιο της συνεισφοράς σε συνάδελφους που αντιμετώπισαν ξαφνικά πρόβλημα, αλλά και από την ενημέρωση που είχε μέσω των ΜΜΕ για τις διαρκείς για αίμα ανάγκες του Νοσοκομείου.

Ο ίδιος τώρα προσπαθεί να μεταδώσει τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας στον περίγυρό του, γνωρίζοντας ότι η προσωπική επαφή είναι πιο ουσιαστική από μια διαφήμιση στην τηλεόραση. «Ήδη, από συζητήσεις που είχα τις τελευταίες ημέρες, δύο νέα άτομα θα ενισχύσουν την εθελοντική δράση προσφέροντας αίμα» επισήμανε.

Το πνεύμα του εθελοντισμού μεταδόθηκε και στην οικογένειά του. Εδώ και λίγο καιρό, με το που ενηλικιώθηκε ο γιος του, πρόσφερε αίμα μαζί του. Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Ανάστος, «η προσφορά σε αίμα είναι κάτι παραπάνω από ηθικό χρέος».

Αυξήθηκαν οι ανάγκες

Ο κ. Γιάννης Καπής, από τον Αλμυρό, είναι συνειδητοποιημένος εθελοντής από το 1986, από τότε δηλαδή που εγγράφηκε στην «Αλληλεγγύη».

«Είχα τη θέληση της προσφοράς στο συνάνθρωπο για ένα αγαθό όπως το αίμα, που είναι πολύτιμο. Μάλιστα υπήρξε περιστατικό στο παρελθόν στο κοντινό μου περιβάλλον, όπου διαπίστωσα ακόμη περισσότερο, πόσο πολύτιμο είναι το αίμα» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Καπής γνωρίζει για τις ανάγκες των πολιτών σε αίμα, όπως αποτυπώνεται και στο Νοσοκομείο. «Πιστεύω ότι οι ανάγκες του Νοσοκομείου σε αίμα αυξάνουν όλο και περισσότερο, γιατί τα τροχαία ατυχήματα και οι τραυματισμοί πολλαπλασιάζονται, ενώ ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί καινούριες ασθένειες που απαιτούν αίμα. Για παράδειγμα, πριν 20 χρόνια τα αιματολογικά νοσήματα ήταν περιορισμένα. Πλέον και αυτά έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της σημερινής ζωής» ανέφερε.

Πρόσθεσε δε πως «το κανονικό είναι να δίνει κάποιος αίμα δύο φορές το χρόνο. Γενικά, ο κόσμος σε ένα μεγάλο ποσοστό προσφέρει αίμα. Κάποιοι βέβαια φοβούνται είτε το τσίμπημα της βελόνας, είτε τη θέα του αίματος, είτε ότι θα χάσουν το αίμα και δεν θα αναπληρωθεί. Αλλά δεν είναι έτσι, γιατί το αίμα που χάνουν την ώρα της αιμοδοσίας, αναπληρώνεται σε μισή ώρα. Επομένως, δίνουμε κάτι που ποτέ δεν θα χάσουμε».

Υπογράμμισε παράλληλα και το ρόλο της «Αλληλεγγύης» στην ενίσχυση της εθελοντικής συνείδησης σε αυτά τα ζητήματα αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων.

Οι εθελοντές αιμοδότες που ξεπέρασαν τις 25 αιμοδοσίες και θα βραβευτούν με το ασημένιο μετάλλιο, είναι οι εξής:

Αλεξοπούλου Καλλιόπη 27, Αναγνώστου Γεώργιος 26, Ανάστος Θωμάς 27, Αργύρης Σταύρος 25, Αυφαντής-Θεοδώρου 26, Βαρακλιώτης Αθανάσιος 26, Βενούτσος Γεώργιος 25, Γεωργατζής Κων/νος 27, Γιόλας Γεώργιος 28, Δημάκης Βασίλειος 26, Ζήγρας Νικόλαος 29, Θεοδοσοπούλου Αφεντούλα 27, Καπής Ιωάννης του Σταύρου 27, Καρμαγάλος Αναστάσιος 25, Καρτσάνας Χρήστος 30, Καραμανλής Νικόλαος 26, Κασσίδης Απόστολος 26, Κασσίδης Μιχάλης 28, Λουμπάκης Διαμαντής 26, Μακρόπουλος Θεόδωρος 27, Μαυρογιάννης Αλέξανδρος 26, Παλπανάς Απόστολος 30, Παπαγιάννης Γρηγόριος 26, Παπαδόπουλος Στυλιανός 29, Παπαθανασίου Αθανάσιος 30, Πολίτης Σωτήριος 30, Σταυραντώνη Κωνσταντίνα 26, Τιμπλαλέξης Ηλίας 27, Τριανταφύλλου Γεώργιος 28, Τσιανάκας Ιωάννης 25, Μαρακατζής  Γεώργιος 25, Κιουπελής Ιπποκράτης 25,

Πατσής Ρηγίνος 25.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το