Photo Gallery, Τοπικά

Βρίσκουν αποκούμπι στον «Εσταυρωμένο»

Ο Σύλλογος της Μητρόπολης Δημητριάδος καθημερινά κοντά σε όσους έχουν ανάγκη


600 φυλακισμένοι δέχονται καθημερινά στήριξη από το σύλλογο της Μητρόπολης Δημητριάδος «Ο Εσταυρωμένος». Στο πλευρό τους συνεχίζει να είναι και μετά την έξοδό τους, προσπαθώντας να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο.

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Τετρακόσιοι κρατούμενοι στα τρία σωφρονιστικά καταστήματα της Μαγνησίας και άλλοι διακόσιοι, που περνούν κάθε μήνα από τα κρατητήρια, έχουν εξήντα συγγενείς παραπάνω. Βρίσκονται στο πλευρό τους κάθε στιγμή. Είναι οι δέκα κληρικοί και οι εξήντα εθελοντές του Συλλόγου της Μητρόπολης Δημητριάδος «Ο Εσταυρωμένος». Κάθε εβδομάδα επισκέπτονται τους φυλακισμένους στα κελιά τους προσφέροντάς τους τα βασικά που λείπουν από τις φυλακές και λίγα χρήματα. Όταν ο εγκλεισμός τους τελειώσει, είναι πάλι δίπλα τους, για να τους στηρίξουν, ώσπου να σταθούν ξανά γερά στα πόδια τους.

Ο «Εσταυρωμένος» δημιουργήθηκε το 1996, με σκοπό να συμπαρασταθεί και να στηρίξει τους κρατουμένους και τους αποφυλακισθέντες της περιοχής, που δεν είχαν κάπου να ακουμπήσουν. «Άνοιξε την αγκαλιά του και αγκάλιασε όλους όσους κρατούμενους το είχαν ανάγκη. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε και στους αστέγους, στους μετανάστες, στους λαθρομετανάστες, σε όσους χρειάζονταν βοήθεια», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, π. Θεόδωρος Μπατάκας.

Στην αρχή, στο σύλλογο, ήταν 21 άτομα, που θέλησαν να βοηθήσουν, όσους ζούσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες μέσα στις φυλακές. Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί 150 μέλη. Τα εξήντα από αυτά είναι η «ομάδα κρούσης», που επισκέπτεται τους κρατουμένους, για να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους προσφέρει τα απαραίτητα, που λείπουν από τις φυλακές της Μαγνησίας.

Ο ίδιος λέει: «Δυστυχώς δρούμε μόνο στα όρια της Μαγνησίας και όταν μας ζητούν βοήθεια από αλλού, δεν μπορούμε να την προσφέρουμε. Ακόμη τουλάχιστον. Δεν έχουμε λάβει ποτέ καμία επιχορήγηση από το κράτος, ό,τι κάνουμε το κάνουμε με τη βοήθεια των απλών πολιτών της τοπικής κοινωνίας αλλά και από εκδηλώσεις και εκδόσεις βιβλίων πνευματικού περιεχομένου».

Πώς όμως αντιλαμβάνονται αυτή την κίνηση οι κρατούμενοι; «Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να μπούμε στα κελιά τους και φαίνεται πως το θέλουν. Επιζητούν την επικοινωνία, τις εκδηλώσεις μέσα στη φυλακή, τις βραβεύσεις των επιμελών μαθητών που διοργανώνουμε».

Πρόσφατα διοργανώθηκε το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο ποιμαντικής για τη διακονία φυλακών, στο οποίο συμμετείχαν ιερείς και εθελοντές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει από τους ανθρώπους του Εσταυρωμένου, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για να εξετάσει, αν μπορεί να υλοποιηθεί αντίστοιχη δράση και σε άλλες μητροπόλεις, που υπάρχουν φυλακές και κρατητήρια.

 

Κέντρο υποδοχής

Όταν οι κρατούμενοι αποφυλακιστούν ή βγουν με ολιγοήμερη άδεια, ο Σύλλογος πάλι βρίσκεται κοντά τους. Επισκέπτονται το χώρο του Συλλόγου, στο κέντρο υποδοχής, εκεί όπου τα μέλη του «Εσταυρωμένου» βλέπουν τους κρατουμένους και τους στηρίζουν, δίνοντάς τους και πάλι βοηθήματα, τρόφιμα, ρούχα, είδη καθαριότητας, μπουφάν, παπούτσια, τηλεκάρτες και είδη καθαριότητας. «Τους στηρίζουμε ηθικά, συναισθηματικά, υλικά, ακόμη και οικονομικά. Άλλωστε, δεν μας επισκέπτονται μόνον οι κρατούμενοι, αλλά όλοι όσοι έχουν ανάγκη από ηθική ή και υλική βοήθεια», εξηγεί ο π. Θεόδωρος.

 

Ξενώνες
Ο Σύλλογος νοίκιασε και τρεις μικρούς ξενώνες, για εκείνους που ψάχνουν ένα καταφύγιο για κάποιο χρονικό διάστημα. Άτομα που έχουν μόλις βγει από τη φυλακή ή μια κακοποιημένη γυναίκα που θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, βρίσκουν μια όαση. «Τα διαμερίσματα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και αυτή τη στιγμή τα δύο από αυτά φιλοξενούν έναν 40χρονο άστεγο και μία 28χρονη που προσπαθεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της. Φιλοξενούνται κατά μονάδες και όχι όλοι μαζί, αφού πρώτα κρίνουμε πως πραγματικά χρειάζονται αυτού του είδους τη βοήθεια από εμάς», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

 

Σταθμός πρώτων βοηθειών

Στα κρατητήρια έχουν τοποθετήσει ντουλάπες με ρούχα, για να μπορούν να αλλάζουν όσοι παραμένουν εκεί πολλές ημέρες. Μέχρι και στρώματα στα κρεβάτια των κρατουμένων αλλάζουν ή πληρώνουν τις μπογιές, για να βαφτούν τα κελιά! Στους εθελοντές του Συλλόγου ανήκουν γιατροί, ψυχολόγοι αλλά και απλοί ανειδίκευτοι άνθρωποι, που θέλουν απλώς να βοηθήσουν. Η Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος είναι κοντά τους σε κάθε τους βήμα.

«Παράρτημα είναι και ο σταθμός α’ κοινωνικών βοηθειών, «Διακονία», όπου υπάρχει μεγάλη αποθήκη, από την οποία μπορούν να προμηθευτούν ρούχα, κλινοσκεπάσματα, τα οποία μοιράζουμε. Όποιος έχει ανάγκη, μπορεί να πάει στην Ενορία του ή στον «Εσταυρωμένο» και εκεί θα του δώσουν ένα χαρτί, με το τι χρειάζεται. Και αυτό συμβαίνει για να μη γίνει αλόγιστη χρήση των πραγμάτων. Να πάνε εκεί, που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, να υπάρχει τάξη στην όλη εργασία, όπως γίνεται με το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Όλοι είναι άνθρωποί μας, δεν εξαιρείται κανείς, όμως πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος, διότι αυτό που κάνουμε έχει κόστος», σημειώνει ο π. Θεόδωρος.

 

Πληροφορίες

Το Κέντρο Υποδοχής βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης, Κ. Καρτάλη 152 και είναι ανοιχτό καθημερινά 10 π.μ.- 12 μ., εκτός Σαββατοκύριακου.

Πρόσφατα ο «Εσταυρωμένος» άνοιξε παράρτημα και στον Αλμυρό με έδρα τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και ήδη λειτουργεί με τα πρώτα 15 μέλη που βρίσκονται εκεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το