Photo Gallery, Τοπικά

«Βουτιά» έως και 35% στην αγορά του Βόλου

Η μεγαλύτερη μείωση της κίνησης καταγράφηκε στην ανδρική ένδυση και υπόδηση και η μικρότερη στα παιχνίδια

Στο 35% κατά μέσο όρο κυμάνθηκε η πτώση στην εμπορική κίνηση στην αγορά του Βόλου την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και στην οποία συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου. Η μεγαλύτερη μείωση της κίνησης καταγράφηκε στην ανδρική ένδυση και υπόδηση και η μικρότερη στα παιχνίδια.

Έξι μόλις ημέρες πριν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων και η ΕΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε σε 58 εμπορικούς συλλόγους της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, για την κίνηση που σημειώθηκε στα εμπορικά καταστήματα στην περίοδο των εορτών.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε σε τοπικό επίπεδο, πήραν μέρος 100 καταστηματάρχες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, οι οποίοι απάντησαν τηλεφωνικά και δήλωσαν τα ποσοστά της κίνησης που είχαν κατά την εορταστική περίοδο. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΒ κ. Κ. Τσέλιος, από την έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Η μεγαλύτερη μείωση της κίνησης παρουσιάστηκε στα ανδρικά είδη ένδυσης και υπόδησης και έφθασε ή και ξεπέρασε το 50%.

-Μικρότερη ήταν η μείωση που καταγράφηκε στα γυναικεία είδη ένδυσης και υπόδησης, έφθασε ωστόσο και αυτή στο 30%-40%.

-Στα παιδικά είδη ένδυσης και υπόδησης η μείωση ήταν ακόμη μικρότερη και έφθασε το 20%.

-Στα παιχνίδια η μείωση έφθασε επίσης το 20%, αν και στα ηλεκτρονικά ήταν μικρότερη.

-Στα είδη σπιτιού η μείωση έφθασε το 30%.

Εκτός των στοιχείων της έρευνας του ΕΣΒ στα βιβλία και στα είδη δώρων η μείωση έφθασε το 70%, ενώ στα τρόφιμα έφθασε το 49%.

Από τους 58 εμπορικούς συλλόγους της χώρας που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 57 απάντησαν πως είχαν μείωση της εμπορικής κίνησης στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Πάντως, σύμφωνα με εμπόρους, παρατηρήθηκε στροφή των καταναλωτών στα ηλεκτρονικά μικροδώρα και στα δωράκια συμβολικού χαρακτήρα.

Η μείωση της κίνησης κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, έρχεται να προστεθεί στην περυσινή επίσης μείωση, που πάλι είχε ξεπεράσει το 30%-35%, οπότε συνολικά στη διετία 2011-2012 κατά την εορταστική περίοδο η πτώση της εμπορικής κίνησης έχει φθάσει το 65%-70%…

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΣΒ, η καλύτερη περίοδος για την εμπορική αγορά ήταν αυτή πριν τα Χριστούγεννα, πριν δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου, ενώ η καλύτερη ημέρα αυτής της περιόδου φαίνεται πως ήταν η παραμονή 24η Δεκεμβρίου. Το 40% των εμπόρων δήλωσε πως την 24η Δεκεμβρίου είχε τη μεγαλύτερη κίνηση, έναντι του 23% που δήλωσε ότι την είχε την προπαραμονή, την Κυριακή δηλαδή 23 Δεκεμβρίου, 16% που δήλωσε ότι την είχε στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς και 7% που την είχε 22 Δεκεμβρίου.

«Ο μεγαλύτερος τζίρος έγινε την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου», τονίζει ο κ. Τσέλιος. «Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου λόγω και του καιρού δεν έγινε τζίρος» προσθέτει.

Οι καταστηματάρχες του Βόλου θεωρούν πως τα παιχνίδια και όσα είδη σχετίζονται με το παιδί, είναι ανθεκτικά στην κρίση, αφού τα νοικοκυριά προτιμούν να κάνουν δραστικές περικοπές στις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης για τους μεγάλους και να ντύσουν τα παιδιά.

Οι εκπτώσεις

Εντός των ημερών και μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα διανεμηθεί από τον ΕΣΒ το ενημερωτικό υλικό για την έναρξη των εκπτώσεων, καθώς και για την ισχύ του μέτρου «δεν παίρνω απόδειξη, δεν πληρώνω». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΒ, «η ανακοίνωση του «δεν παίρνω απόδειξη, δεν πληρώνω», θα πρέπει να αναρτηθεί δίπλα στην ταμειακή μηχανή κάθε καταστήματος, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ». Σημειώνεται ότι στα καταστήματα εστίασης, καφέ και διασκέδασης η ανακοίνωση αυτή θα πρέπει να αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους.

Ώρες φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων

Από 15 Ιανουαρίου 2013 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που αφορά στις ώρες φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων στις κεντρικές οδούς, όπου απαγορεύεται η στάθμευση. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι ώρες που επιτρέπεται να γίνονται οι παραλαβές-παραδόσεις των εμπορευμάτων, είναι από 21:30 έως 09:00 και από 14:30 έως 17:00 από Δευτέρα έως και Σάββατο. Οι φορτοεκφορτώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με οχήματα μέγιστου βάρους 3 τόνων.

Ο ΕΣΒ καλεί τους εμπόρους, να προβούν στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις μεταφορικές εταιρείες, που συνεργάζονται, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Στο μεταξύ μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου καλούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, προκειμένου να δώσουν καταθέσεις, αναφορικά με το συμβολικό αποκλεισμό της Δ.Ο.Υ., στον οποίο είχαν συμμετάσχει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το