Photo Gallery, Πολιτική, Τοπικά

Βουλή: Σήμερα η εκλογή προέδρου

Β’ Αντιπρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο Θαν. Νάκος

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής (σήμερα) είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής. Μέχρι το βράδυ είχε προταθεί για τη θέση μόνον ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Αμέσως μετά την εκλογή νέου προέδρου θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των επτά αντιπροέδρων.

Από τη ΝΔ προτεινόμενοι αντιπρόεδροι της Βουλής είναι για τη θέση του α’ αντιπροέδρου ο Γιάννης Τραγάκης, του β’ αντιπροέδρου ο Θανάσης Νάκος και του γ’ αντιπροέδρου ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Για τις θέσεις των κοσμητόρων προτείνονται οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Για τις θέσεις των γραμματέων προτείνονται οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, Χρήστος Δήμας, Κώστας Κατσαφάδος και Μάξιμος Σενετάκης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι για τη θέση του δ’ αντιπροέδρου προτείνεται ο Γιάννης Δραγασάκης. Για τη θέση του κοσμήτορα προτείνεται ο Νάσος Αθανασίου και για τη θέση του γραμματέα η Μαρία Μπόλαρη.

Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Βούτσης. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από το ΠΑΣΟΚ, για τη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου θα προταθεί ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος και στην προηγούμενη Βουλή.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα προταθεί για τη θέση του έκτου αντιπροέδρου η βουλευτής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Μέχρι το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως η πρόταση της Χρυσής Αυγής για τον έβδομο αντιπρόεδρο της Βουλής.

Ορκίστηκαν οι 300

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης η τελετή ορκωμοσίας των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Την έναρξη της συνεδρίασης για τη σύγκληση της Βουλής σε Σώμα κήρυξε ο Α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Ιωάννης Τραγάκης. Στις πρώτες θέσεις της αριστερής πτέρυγας κάθισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ακολούθησε η τελετή αγιασμού, χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, και αμέσως μετά ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές.

«Καλή σας δύναμη» ευχήθηκε σε όλους τους βουλευτές ο Αρχιεπίσκοπος. Τον όρκο τους στο Κοράνι έδωσαν και οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές. Την στιγμή της ορκωμοσίας τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σηκώθηκαν από τις θέσεις τους.

Από την ορκωμοσία απουσίαζε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς, μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο μάτι του, οι γιατροί του έχουν συστήσει να παραμένει κλινήρης για μια εβδομάδα.

Επίσης, στην ορκωμοσία δεν παρίσταντο οι υπουργοί της ΝΔ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αύριο (σήμερα) η Βουλή θα συνεδριάσει (ώρα 11:00) με αντικείμενο την εκλογή του νέου προεδρείου, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να είναι ο προτεινόμενος από τη ΝΔ πρόεδρος του Σώματος.

Προς επίλυση παραμένει το θέμα του έβδομου αντιπροέδρου, που «προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης» δηλαδή τη Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.

Εξ άλλου, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής να υποστηρίξουν υποψηφιότητα Β. Πολύδωρα, κόντρα σε εκείνη του Ευ. Μεϊμαράκη.

Παρασκήνιο

Σε Σώμα συγκροτήθηκε η Βουλή με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εκλέχθηκαν την 17η Ιουνίου. Από την τελετή έλειπαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας, οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας οι οποίοι εκπροσωπούν την χώρα στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά και οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για το συνέδριο των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Πέραν αυτών, ένα από τα θέματα που απασχόλησε έντονα το προεδρείο της Βουλής το προηγούμενο 24ωρο ήταν η χωροταξία της Ολομέλειας καθώς ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έριζαν για το ποιος θα καθίσει στα μπροστινά αριστερά έδρανα . Τελικά εως σήμερα (χθες) το πρωί τα τρία επιτελεία δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βύρων Πολύδωρας να εκδώσει διάταγμα που καθορίζει ότι τα κόμματα θα λάβουν τις θέσεις που είχαν λάβει κατά την προηγούμενη ορκωμοσία. Η «λύση Πολύδωρα» είναι προσωρινή, θα ισχύσει και αύριο (σήμερα) κατά την εκλογή του Προεδρείου της Βουλής και στην συνέχεια τα κόμματα θα κληθούν εκ νέου να συμφωνήσουν.

Επιπλέον, στα στιγμιότυπα της ημέρας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το «ατύχημα» της κυρίας Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του προέδρου της «Χρυσής Αυγής» Νίκου Μιχαλολιάκου, της οποίας έσπασε το τακούνι κατά την είσοδό στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στη Βουλή παρέα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Κώστα Κωνσταντόπουλο ενώ οι περισσότεροι του έδιναν συγχαρητήρια για την γέννηση του γιου του.

Αργοπορημένοι και εν μέσω του τελετουργικού της ορκωμοσίας εμφανίστηκαν οι κ.κ. Πέτρος Τατσόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γρηγόρης Ψαριανός (ΔΗΜΑΡ) και Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ).

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατέβηκε στα έδρανα για τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας δε φίλησε το σταυρό, έσκυψε απλώς το κεφάλι, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα  Παπαρήγα χαιρέτισε δια χειραψίας τον Αρχιεπίσκοπο.

Τον όρκο τους στο κοράνι έδωσαν και οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές.

Για μία ακόμη φορά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σηκώθηκαν όταν ο Γιάννης Τραγάκης ως αντιπρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, να ορκιστούν στο Κοράνι.

Ανοιχτή η ημερομηνία έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων

Πέραν αυτών, ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αν και έχουν συμπληρωθεί 10 ημέρες από τις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο ξαφνικό πρόβλημα υγείας του κ. Αντώνη Σαμαρά και στις αυστηρές συστάσεις των ιατρών να παραμείνει μακριά από κάθε επίπονη διαδικασία για διάστημα ορισμένων ημερών. Όμως σύμφωνα με το Σύνταγμα η έναρξη των Προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15θημέρου από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη προθεσμία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη και πλέον όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αδυνατεί και τότε να σταθεί στο βήμα επί τουλάχιστον 45 λεπτά για να διαβάσει την ομιλία του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μια  ολιγόλεπτη πολιτική τοποθέτηση και την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές των υπουργών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το