Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Βολιώτης δικηγόρος σε ευρωπαϊκό διεθνές σεμινάριο

  Ένας από τους 60 Ευρωπαίους νομικούς που πήραν μέρος

Ένας από τους 60 Ευρωπαίους νομικούς που πήραν μέρος

Ο Βολιώτης δικηγόρος Γιώργος Αθανασάκης, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, είναι ένας από τους 60 Ευρωπαίους νομικούς (δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους) που παρακολούθησαν το σεμινάριο με θέμα «Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο». Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο Τρίερ της Γερμανίας το διήμερο 25 και 26 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δικαίου (ERA), με την υποστήριξη του Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης του Εγκλήματος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκπροσώπηση του Βόλου σε ένα διεθνές νομικό συνέδριο είναι τιμητική και συνάμα δίνει την ευκαιρία απόκτησης εμπειρίας και γνώσης. Είναι ο μοναδικός νομικός από τη Θεσσαλία που συμμετέχει σε αυτό το Διεθνές Νομικό Σεμινάριο.

Η σύγκριση ωστόσο των δικαστηρίων του Βόλου με τα δικαστήρια της Ακαδημίας Δικαίου στο Τρίερ της Γερμανίας είναι φυσικά αδιανόητη. Εκεί βέβαια που χάνεται ο νους είναι ο χώρος του καθ’ αυτού δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο.

Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασάκης, το σεμινάριο αποτελούσε μέρος ενός προγράμματος που περιλαμβάνει οκτώ σεμινάρια, που θα λάβουν χώρα στο Τρίερ μεταξύ 2012 και 2015. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια που θα προσφέρουν βασικές γνώσεις πάνω στις νομικές και τεχνικές πτυχές της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο με σκοπό την παροχή σε περίπου 500 νομικούς (κυρίως δικαστές και εισαγγελείς) των βασικών δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των αδικημάτων που σχετίζονται με το διαδίκτυο. Άλλωστε το έγκλημα στον κυβερνοχώρο απασχολεί τη Δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια και φυσικά θα την απασχολήσει – εντονότερα όπως αναμένεται – τα επόμενα.

 

Το σεμινάριο ήταν διήμερο (25 και 26 Απριλίου 2013) και ως βασικά θέματα είχε:

– Εισαγωγή στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο: Ορισμοί, παρουσίαση των εγκλημάτων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επισκόπηση των πιο συχνών αδικημάτων και του τρόπου με τον οποίο αυτά διαπράττονται.

– Νομικές προκλήσεις και λύσεις για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο: Προκλήσεις στην εφαρμογή παραδοσιακών εργαλείων του ποινικού δικαίου, δικονομικό δίκαιο, ζητήματα δικαιοδοσίας και διεθνής συνεργασία.

– Μελέτη υποθέσεων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

– Καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητα στον κυβερνοχώρο.

 

Στο εν λόγω σεμινάριο συμμετείχαν ως εισηγητές διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και δικαστικοί, μεταξύ των οποίων και οι:

– Κριστιάν Μπάαρντμαν, εφέτης, Ολλανδικό Εξειδικευμένο Κέντρο στο Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο, Χάγη, Ολλανδία.

– Μάρκο Γκέρκε, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο, Κολωνία, Γερμανία.

– Αλισντέρ Γκιλέσπι, καθηγητής, Ποινικό Δίκαιο και Δικαιοσύνη, Πανεπιστήμιο Ντε Μόντφορτ, Λέστερ, Αγγλία.

– Χένρικ Κάσπερσεν, ομότιμος καθηγητής, Δίκαιο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, Ολλανδία.

 

Επίσκεψη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο περιθώριο της παρακολούθησης του σεμιναρίου ο Γ. Αθανασάκης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή δίκης στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Η εκδίκαση της υπόθεσης με αρ. C-265/12 αφορούσε στην έκδοση προδικαστικής απόφασης από το Δ.Ε.Ε. μετά από αίτημα του Εφετείου των Βρυξελλών για εκκρεμή υπόθεση με διαδίκους την Citroen Belux NV και την Ομοσπονδία των Ασφαλιστικών και Χρηματοπιστωτικών Διαμεσολαβητών (FVF).

Η εμπειρία ήταν μοναδική, όπως τονίζει. Ο χώρος και μόνο απονομής της Δικαιοσύνης δημιουργεί ένα άλλο συναίσθημα. Η ποιότητα της Δικαιοσύνης είναι διαφορετική και γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει – ίσως ποτέ – να φτάσει σε ένα τόσο υψηλό σημείο απονομής Δικαιοσύνης.

 

Το δικαστήριο της ΕΕ

στο Λουξεμβούργο

Από την ίδρυσή του, το 1952, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως αποστολή να εξασφαλίζει «την τήρηση του δικαίου κατά την ερμηνεία και την εφαρμογή» των Συνθηκών. Στο πλαίσιο της αποστολής αυτής το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φροντίζει για την εκ μέρους των κρατών-μελών τήρηση των απορρεουσών από τις Συνθήκες υποχρεώσεών τους, ερμηνεύει το δίκαιο της Ενώσεως κατόπιν υποβολής αιτήσεως εκ μέρους των εθνικών δικαστών.

Με τον τρόπο αυτό αποτελεί τη δικαστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φροντίζει, σε συνεργασία με τα δικαστήρια των κρατών μελών, για την ομοιόμορφη εφαρμογή και ερμηνεία του δικαίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έδρα του οποίου είναι το Λουξεμβούργο, περιλαμβάνει τρία δικαιοδοτικά όργανα: Το Δικαστήριο, το Γενικό Δικαστήριο (συσταθέν το 1988) και το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης (συσταθέν το 2004). Από της συστάσεώς τους, τα τρία αυτά δικαιοδοτικά όργανα εξέδωσαν περίπου 15.000 αποφάσεις. Δεδομένου ότι κάθε κράτος-μέλος έχει τη δική του γλώσσα και το δικό του νομικό σύστημα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα πολύγλωσσο κοινοτικό όργανο. Αντίστοιχο γλωσσικό καθεστώς δεν υφίσταται σε κανένα άλλο δικαστήριο στον κόσμο, διότι καθεμία από τις επίσημες γλώσσες της Ενώσεως μπορεί να είναι γλώσσα διαδικασίας. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο υποχρεούται απαρέγκλιτα να είναι πολύγλωσσο λόγω της ανάγκης επικοινωνίας με τους διαδίκους στη γλώσσα της διαδικασίας και της εξασφαλίσεως της διαδόσεως της νομολογίας του στο σύνολο των κρατών-μελών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το