Photo Gallery, Τοπικά

Βολιώτης βρήκε μανιτάρι-γίγας στην Τσαγκαράδα

Ο κ. Δημ. Μυτιλιός στην αυλή του σπιτιού του στο Βόλο με το μανιτάρι γίγας που βρήκε προχθές Κυριακή στην Τσαγκαράδα

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε προχθές Κυριακή τον κ. Δημ. Μυτιλιό από το Βόλο, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή της Τσαγκαράδας με την οικογένειά του για να μαζέψει μανιτάρια. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και συγκεκριμένα πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, βρήκε μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο ποιμνιοστάσιο ένα μανιτάρι γίγα, το οποίο ζυγίζει έξι κιλά. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου, αλλά ούτε και οι παλαιότεροι στην περιοχή της Τσαγκαράδας ου ρώτησα γνώριζαν κάτι για την ποικιλία του μανιταριού» ανέφερε ο κ. Μυτιλιός.

Το μανιτάρι γίγας έχει διάμετρο όσο περίπου μια ανθρώπινη αγκαλιά και όπως προαναφέρθηκε ζυγίζει έξι κιλά και 50 γραμμάρια. Ο κ. Μυτιλιός έκοψε το μανιτάρι και όπως ανέφερε του έκανε μεγάλη εντύπωση πως έλειπε από αυτό ο μίσχος. «Δεν ρίσκαρα να κόψω κάποιο κομμάτι από το μανιτάρι προκειμένου να το μαγειρέψουμε, για να διαπιστώσουμε αν τρώγεται ή είναι δηλητηριώδες» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Διηγούμενος την εμπειρία που έζησε και τη μεγάλη έκπληξη του ιδίου και της οικογένειάς του όταν αντίκρισαν το μανιτάρι γίγας, επισήμανε: «Πήγαμε οικογενειακώς στο Πήλιο την Κυριακή για εκδρομή και να μαζέψουμε μανιτάρια, τα οποία είναι η εποχή τους. Γνωρίζω ορισμένες από τις ποικιλίες που μπορούν να καταναλωθούν, καθώς τα μανιτάρια έχουν καλή γεύση και μας αρέσουν. Βρέθηκα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στην περιοχή της Τσαγκαράδας και συγκεκριμένα στο βουνό Άθωνας και ψάχνοντας για μανιτάρια, βρεθήκαμε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη. Στο χώρο ενός εγκαταλειμμένου ποιμνιοστασίου πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη βρήκαμε το τεράστιο μανιτάρι, το οποίο ζυγίζει λίγο παραπάνω από έξι κιλά και έχει διάμετρο όσο μια ανθρώπινη αγκαλιά. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο στη ζωή μου και δεν γνωρίζω σε ποια ποικιλία μανιταριών μπορεί να ανήκει. Κόψαμε το μανιτάρι και πήγαμε στην Τσαγκαράδα, όπου εκεί ρώτησα ηλικιωμένους αλλά και ανθρώπους που ξέρουν από μανιτάρια, αλλά κανείς δεν γνώριζε κάτι για την ποικιλία του συγκεκριμένου μανιταριού. Και οι ντόπιοι έμειναν πραγματικά έκπληκτοι από το μέγεθος του μανιταριού. Πιθανόν το μανιτάρι να μην τρώγεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το τρώγαμε, αφού είναι κάτι σπάνιο και αξίζει να μελετηθεί από κάποιους που γνωρίζουν περισσότερα. Δεν βρίσκουμε κάθε μέρα στην περιοχή μας μανιτάρια που να ζυγίζουν έξι κιλά».

Ο κ. Μυτιλιός μετέφερε το μανιτάρι-γίγας στο σπίτι του στο Βόλο και απευθύνθηκε αρχικά στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου προκειμένου να το παραδώσει, ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να ερευνήσουν μέσω ειδικών για να βρουν την ποικιλία του. Ωστόσο, από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου του απάντησαν πως ασχολούνται μόνο με την ποικιλία του μανιταριού «τρούφα».

Το μανιτάρι-γίγας το είδε στο φούρνο της γειτονιάς του ένας γεωπόνος, ο οποίος τον ενημέρωσε πως είναι φαγώσιμο, καθώς και εκείνος προ καιρού είχε βρει ένα αντίστοιχο βάρους τεσσάρων κιλών στην περιοχή του Πηλίου.

«Το παρέδωσα στο γεωπόνο, ο οποίος μου ανέφερε και την ποικιλία του μανιταριού, αλλά δεν συγκράτησα την ονομασία της. Αφού είναι φαγώσιμο, ας το καταναλώσει εκείνος ως ειδικός» συμπλήρωσε ο κ. Μυτιλιός.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το