Πολιτισμός

Βολιώτες μαθητές εκθέτουν στο Λονδίνο: Από το 2ο Λύκειο Βόλου στη Berkeley Gallery με θέμα την Αρχαία Ελλάδα

Οι μαθητές ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Οκτώβριο και οι «Διαδρομές» είχαν βρεθεί στο χώρο του σχολείου για να παρακολουθήσουν μια από τις πρώτες τους συναντήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκθεση
Οι μαθητές ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Οκτώβριο και οι «Διαδρομές» είχαν βρεθεί στο χώρο του σχολείου για να παρακολουθήσουν μια από τις πρώτες τους συναντήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκθεση

Το βράδυ του Σαββάτου 27 Απριλίου εγκαινιάστηκε στη Berkeley Gallery στον εκθεσιακό χώρο του Greenwich Heritage Center του Λονδίνου μια σημαντική έκθεση με θέμα «Η επίδραση της αρχαίας Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό». Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου με 34 έργα ζωγραφικής.

 

Το Σεπτέμβριο του 2012 η πόλη της Ολυμπίας παρέδωσε στην πόλη του Λονδίνου το άγαλμα της Νίκης προς τιμήν των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών αγώνων που έγιναν στη Βρετανική πρωτεύουσα. Σε ανταπόδοση αυτής της χειρονομίας η πόλη του Λονδίνου διοργάνωσε την παραπάνω έκθεση για να τιμήσει τον εξέχοντα ρόλο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο σύνολο του αρχαίου κόσμου.

Αντλώντας έμπνευση από το άγαλμα της Νίκης, που φιλοξενείται στο Royal Arsenal, όπου πραγματοποιείται η έκθεση, οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου, που προσκλήθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν άμεσα, και με τις οδηγίες του καθηγητή των εικαστικών κ. Γιώργου Ζήση, ζωγράφισαν 34 έργα με θέματα από την ελληνική μυθολογία, την αρχαία τέχνη, το Ολυμπιακό ιδεώδες, την αρχιτεκτονική, τις επιστήμες. Τα έργα έγιναν με περισσή τέχνη και φαντασία που ξαφνιάζει καθώς έγιναν από μαθητές Γενικού Λυκείου που δεν εξειδικεύονται στη ζωγραφική.

Αγώνας δρόμου, Μαρία Σαμαρτζή, Μυρτώ Παναγιώτου, Α' Λυκείου
Αγώνας δρόμου, Μαρία Σαμαρτζή, Μυρτώ Παναγιώτου, Α’ Λυκείου

«Η προθυμία και η δημιουργική ικανότητα των μαθητών μας, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στην πρόσκληση και δημιούργησαν έργα ποιότητας ήταν για μια ευχάριστη έκπληξη που δείχνει ότι οι μαθητές κρύβουν πολλές δεξιότητες που δεν βρίσκουν άμεση διέξοδο μέσα από τον τρόπο λειτουργίας των Λυκείων. Χρειάζονται καινοτόμες πρωτοβουλίες για να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να τις εξωτερικεύσουν» δήλωσε ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Βόλου φιλόλογος κ. Δημήτριος Μποσνάκης, που είχε τον συντονισμό της προσπάθειας.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις των μαθητών που συμμετέχουν στην έκθεση. «Ενθουσιάστηκα με το θέμα και είδα την έκθεση σαν μια καλή ευκαιρία να δείξω το ταλέντο μου» δήλωσε η μαθήτρια Μαριάννα Γκίλα που συμμετέχει με δύο έργα της γεμάτα φαντασία και γνώση για την ελληνική μυθολογία. «Με τη συμμετοχή μου στην έκθεση θέλησα να περάσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό και ειδικότερα στη νεολαία, ότι σαν Έλληνες αποδείξαμε και μπορούμε να αποδείξουμε με τις πράξεις μας πολλά» συμπληρώνει ο Γιώργος Κολημήτρας που συμμετέχει στην έκθεση, «με τον τρόπο αυτό προβάλλεται ο ελληνικός πολιτισμός με τα μάτια των νέων» δηλώνει ο Ιωάννης-Μάριος Βαράκης, ενώ πως «με αυτή την έκθεση θέλουμε να δείξουμε στους μεγάλους και στους ξένους ότι η Ελλάδα είναι δυνατή και θα περάσει τα δύσκολα σ’ αυτή την οικονομική κρίση» συμπλήρωσε ο Νίκος Νικολάου. Γενικά, ο ενθουσιασμός και η μεγάλη συμμετοχή μαθητών δείχνουν την εσωτερική ανάγκη των μαθητών μας να δημιουργήσουν και να εκφραστούν.

Στην έκθεση συμμετέχουν ακόμη μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου του Λονδίνου, του Παγκύπριου Λυκείου Λευκωσίας, και άλλων ελληνικών σχολείων του Λονδίνου.

Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Βόλου που συμμετέχουν με έργα τους είναι οι εξής: Κορίνα Καμαλακίδου, Χριστίνα Θεοφανίδη, Γιώργος Κολημήτρας, Μαριάννα Γκίλα, Αναστασία Καναρέλη, Ελένη Κυριακοπούλου, Μαρία Σαμαρτζή, Μυρτώ Παναγιώτου, Χρυσάνθη Αγιώτη, Ιωάννα Βανέλλα, Άννα Χαραλαμπίδη, Νικολέτα Μπίρμπου, Μυρτώ-Βάια Απλαντή, Βασίλης  Δρούτσας, Αλέξανδρος Γεροντόπουλος, Ιωάννης-Μάριος Βαράκης, Βάιος Κουτσερής, Αγγελική Τσαντού, Χρυσούλα Φούντα, Ειρήνη Τζοβάρα, Βασιλική Μεταφετζή, Νίκος Μαστραφτσής, Στέλιος Παπαποστόλου, Περσεφόνη Βακούλα, Ειρήνη Καστρουνή, Νίκος Νικολάου, Ειρήνη Αργυρογιάννη, Μάγδα Λαλαούνη.

 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

*Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν μέλη της ελληνικής παροικίας, μαθητές και εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων του Λονδίνου και πλήθος κόσμου. Την έκθεση θα επισκεφθούν τα ελληνικά σχολεία του Λονδίνου. Την εκδήλωση τίμησε μεταξύ των άλλων η Βολιώτισσα εκπαιδευτική ακόλουθος στο Λονδίνο κ. Καμπουρίδη. Την ιδέα και τη διοργάνωση της έκθεσης είχε η επίσης Βολιώτισσα κ. Ευαγγελία Τζίμα που δραστηριοποιείται στο χώρο της διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Λονδίνο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 22 Ιουνίου και είναι ανοιχτή από Τρίτη έως Σάββατο 9π.μ.-5 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

 

Δαν. Πίκ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το