Photo Gallery, Τοπικά

Βοήθεια σε 300 οικογένειες

Θα προσφέρει το Δίκτυο Υποστήριξης Νέων Οικογενειών
Θα προσφέρει το Δίκτυο Υποστήριξης Νέων Οικογενειών

Περίπου 300 οικογένειες αναμένεται να βοηθηθούν από το Δίκτυο Υποστήριξης Νέων Οικογενειών που δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Μητρόπολης Δημητριάδος, του Δήμου Βόλου, άλλων περιφερειακών Δήμων μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας. Χθες στο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση παρουσία των εθελοντών διαμεσολαβητών, αλλά και οικογενειών που θέλουν να βοηθήσουν και οι οποίες εκτιμάται από τη Μητρόπολη ότι θα ανέλθουν σε πρώτη φάση γύρω στις 50.

Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε από τη Μητρόπολη σχετικά με το είδος βοήθειας που θέλουν να προσφέρουν και τη συχνότητα αυτής.

Στόχος των αρμόδιων φορέων είναι μέσα στο Μάρτιο να ξεκινήσει η παροχή βοήθειας. Μεταξύ των παρόχων και των οικογενειών που θα δέχονται βοήθεια, θα υπάρχουν οι εθελοντές διαμεσολαβητές, ενώ οι δύο οικογένειες (ο πάροχος και αυτή που θα δέχεται τη βοήθεια) δεν θα γνωριστούν. Η βοήθεια μπορεί να διαρκέσει όσο το επιθυμεί ο πάροχος.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε πως χθες ξεκίνησε το πρόγραμμα του Δικτύου Υποστήριξης Νέων Οικογενειών. Στόχος είναι η φροντίδα του παιδιού και έχουμε τις πρώτες υπεύθυνες δηλώσεις οικογενειών που θέλουν να συμβάλλουν σε αυτό το πρόγραμμα ως πάροχοι, ως αλληλέγγυες οικογένειες. Έχουμε ήδη προετοιμάσει όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουμε, διότι αυτό θα πρέπει να διατηρήσει το απόρρητο και να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που θα δεχθούν τη βοήθεια, αλλά και να διαβεβαιώσει τις οικογένειες που θα είναι πάροχοι, ότι όλα θα λειτουργήσουν απόλυτα σωστά. Έτσι λοιπόν έχουμε ήδη βρει τους τρόπους, όπου δεν θα υπάρχει καμία οικονομική διαμεσολάβηση ούτε του Δήμου ούτε της Εκκλησίας, αλλά τα πράγματα και τα χρήματα θα είναι απευθείας στη διάθεση της οικογένειας που έχει ανάγκη. Θα υπάρξουν, όμως εθελοντές διαμεσολαβητές που θα δουν ποιες θα είναι οι ανάγκες και αυτοί με τον τρόπο που έχουν μεθοδεύσει, θα διαχειριστούν όλη αυτή την κατάσταση. Είναι ένα πείραμα, μια προσπάθεια, ελπίζουμε ότι θα πάει πολύ καλά, γιατί οι κοινωνιολόγοι και οι κοινωνικές μας υπηρεσίες το έχουν δουλέψει, το έχουν προετοιμάσει, και θα είναι ένα μοντέλο που αν και εφόσον κερδίσει την εμπιστοσύνη και προχωρήσει, θα επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει τον κατάλογο των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Θα έχουμε αντιστοιχία και σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Το νόημα του προγράμματος είναι αν υπάρχει ένας νονός που θα θυμάται συνεχώς ένα παιδί να το βοηθά».

 

20 εθελοντές

διαμεσολαβητές

 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Παντσάς υπογράμμισε πως πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο περαιτέρω υποστήριξης πέρα από τις όλες όσες δράσεις υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο από το Δήμο και την Εκκλησία, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κριτήριο, δυστυχώς, είναι το επίπεδο φτώχειας των ανθρώπων αυτών. Η πρώτη προσέγγιση είναι να υποστηριχθεί το παιδί και το ιδιαίτερο είναι πως θέλουμε να θέσουμε σε μια επαφή, από τη μια την αρωγό οικογένεια και την άλλη μια οικογένεια που δυστυχώς έχει ανάγκη να λάβει βοήθεια. Έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα διαμεσολαβητών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην όλη διαδικασία. Το σύστημα διασφαλίζει την ανωνυμία και την προφύλαξη της προσωπικότητας της οικογένειας που έχει ανάγκη βοήθειας.

Ερωτηθείς, αν θα ξεκινήσει η βοήθεια μέσα στο Μάρτιο, ο ίδιος τόνισε πως όλο το στάδιο προετοιμασίας έχει τελειώσει. Η χθεσινή συνάντηση ήταν μια κορύφωση αυτής της προετοιμασίας, η εκπαίδευση των διαμεσολαβητών έχει γίνει, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως και της Μητρόπολης ξέρουν πολύ καλά τον αριθμό και τον τύπο των ανθρώπων που θέλουμε να υποστηρίξουμε. Μένει να εκφραστεί θετικά η κοινωνία. Δηλαδή να ανταποκριθεί η κοινωνία των ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσει, να εμφανιστεί, να καταγραφεί και στη συνέχεια να περαστεί αυτή η βοήθεια.

Οι εθελοντές διαμεσολαβητές ανέρχονται γύρω στα 20 άτομα, αλλά ο αριθμός τους αναπτύσσεται. Η Διεύθυνση Πρόνοιας για πάρα πολλούς λόγους έχει καταγράψει 300 οικογένειες με οικονομικό πρόβλημα, ενώ οι περισσότερες από αυτές έχουν παιδιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το