Οικονομία, Πολιτική

«Βλέπουν» τον Ιούλιο στάση πληρωμών

Χρεοκοπία και ελληνική έξοδος συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Η ευρωπαϊκή κρίση, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ισπανία, συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο μέρος της αμερικανικής ειδησεογραφίας, με την προβολή, ιδιαίτερα, του ενδεχόμενου χρεοκοπίας της πρώτης και της εξόδου της από την ευρωζώνη. Λάδι στη φωτιά, παράλληλα, “ρίχνουν” δηλώσεις Γερμανών και Άγγλων πολιτικών που εμφανίζονται θετικοί σε μια ελληνική έξοδο

Ενδεικτικό είναι το σημερινό (χθεσινό) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times», που κάνει λόγο για «στάση πληρωμών» τον Ιούλιο, μπροστά στην πιθανότητα εξάντλησης των κρατικών ταμείων στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«Τα κυβερνητικά χρηματοκιβώτια ξεμένουν σιγά σιγά από ρευστό και οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που βλέπουν το πρόβλημα εκ των έσω κρούουν των κώδωνα του κινδύνου».

«Στο κόκκινο βρίσκονται τα αποθεματικά για μισθούς και συντάξεις –για τα οποία συζητείται έντονα έως και η στάση πληρωμών, τουλάχιστον μέχρις ότου όλα σταθεροποιηθούν έστω και στον ελάχιστο βαθμό, μετά τις εκλογές- και οι εισαγωγές πετρελαίου κίνησης, τροφίμων και φαρμακευτικών ειδών».

«Οι ειδικοί μιλούν ακόμα και για χρήση ποσών που υποτίθεται ότι θα καταναλώνονταν προς όφελος των τοπικών τραπεζών σε ώρα τεράστιας ανάγκης. Παρόλη την βελτίωση που σημειώθηκε στα έσοδα του ελληνικού κράτους από τους έκτακτους φόρους που επιβλήθηκαν το 2011, η ηγεσία δήλωσε πως ακόμα της «λείπουν» 1,7 δισ. Ευρώ».

«Με την τρόικα να αναμένει τις μετεκλογικές εξελίξεις στη χώρα, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε και πρόκειται να λάβει οικονομική στήριξη εάν δεν δείξει πως συμμορφώνεται με τα όσα μνημονιακά έχει συμφωνήσει.  Επιπλέον, υπολογίζεται πως ακόμα και αν λάβει το 1 δισ. ευρώ που κρατά η τρόικα, έως ότου η Ελλάδα δείξει καλή διαγωγή, ο τόπος θα συνεχίσει να δυσκολεύεται, αφού τα οικονομικά δεδομένα έχουν ξεφύγει από τα όρια ελέγχου».

«Τέλος, Έλληνες και ξένοι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν πως, σημαίνοντα ρόλο –προς το χειρότερο- παίζουν η διάρκεια της κρίσης και η ανάγκη για περισσότερη λιτότητα, παράμετροι οι οποίες δεν επιτρέπουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα -και τελευταία, τονίζεται ότι επηρεάζουν και την κατάσταση άλλων προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης, όπως αυτήν της Ισπανίας».

Την ίδια ώρα, με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι, αν συμβεί αυτό, η χώρα θα γίνει τριτοκοσμική…

Σύμφωνα με οικονομολόγους, καθηγητές και αναλυτές, μερικά από τα φαινόμενα που θα δούμε στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, περιλαμβάνουν οικονομικό μαρασμό, «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, άνοδο των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, μέχρι και βίαια επεισόδια στους δρόμους της χώρας.

Σε δημοσίευμα στην «Wall Street Journal» καταγράφεται, ιδιαίτερα, ο ρόλος της Γερμανίας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, υπό την απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό αυτές τις συνθήκες, η γερμανική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει εάν αξίζει, για τη σωτηρία του ευρώ, να θέσει σε κίνδυνο τη δική της ευημερία.

Οι επικριτές της γερμανικής προσέγγισης για την κρίση, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, υποστηρίζουν ότι η επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έχει οδηγήσει στην όξυνση του προβλήματος.

Επίσης, προβάλλεται το γεγονός ότι η αντίδραση κατά της οικονομικής συνταγής της Γερμανίας είχε κορυφωθεί κατά τη διάρκεια μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν, αντί να οδηγήσει σε μια φιλική ανταλλαγή απόψεων, οδήγησε σε μια έντονη αντιπαράθεση.

Οργισμένοι Έλληνες βουλευτές, όπως υπογραμμίζεται, κατηγόρησαν τη Γερμανία για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

 «Ελλάδα: Ένας λαθρεπιβάτης στη ζώνη του ευρώ»

Τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Τέο Βάιγκελ, στη γερμανική εκπομπή «Markus Lanz», φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Welt. Ο κ. Βάιγκελ, που θεωρείται ένας από τους πατέρες του ευρώ και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση το 2002, μίλησε μεταξύ άλλων για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς και για τον «λαθρεπιβάτη» στην Ένωση που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για την κρίση στην ΕΕ, ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως έγιναν λάθη κατά τη γέννηση και την ανατροφή της Ευρωζώνης που σήμερα την έχουν οδηγήσει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα μας ως τον …λαθρεπιβάτη της ΕΕ.

«Εάν υποθέσουμε πως η Ελλάδα είναι ένας λαθρεπιβάτης αεροπλάνου, και αυτό ανακαλυφθεί στη μέση της διαδρομής, θα έχεις ακριβώς δύο επιλογές: Είτε τον πετάς από το αεροσκάφος – με ή χωρίς σωσίβιο – , είτε τον ταΐζεις μέχρι τη στιγμή της προσγείωσης. Αυτό, όμως, θα συμβεί μόνο εάν θεωρήσει τον εαυτό του ως ίσο και έναν από τους άλλους επιβάτες», δήλωσε ο κ. Βάιγκελ συγκεκριμένα για την Ελλάδα.

Ο ίδιος, επίσης, σχολίασε πως ποτέ του δεν κατάλαβε γιατί η Ελλάδα  μπήκε στη νομισματική ένωση, ενώ σημείωσε πως οι Έλληνες πρέπει να βγουν από το ευρώ, εάν δεν τηρήσουν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην Γερμανό υπουργό τάχθηκε με σημερινές (χθεσινές) του δηλώσεις στη βρετανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times, ο Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών, κ. Άντριου Τάιρι.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το