Photo Gallery, Τοπικά

Βιωματική διδασκαλία μέσω… CERN

Από τη χθεσινή εκδήλωση στο 5ο Λύκειο Βόλου
Από τη χθεσινή εκδήλωση στο 5ο Λύκειο Βόλου

Μάθημα για τα μυστικά του CERN και τα σωματίδια-φαντάσματα έκαναν χθες οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου που μέσω τηλεδιάσκεψης συνδέθηκαν με το σπουδαίο αυτό ερευνητικό κέντρο, ενώ ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και από τον Έλληνα ερευνητή-φυσικό κ. Σοφοκλή Σωτηρίου που βρέθηκε στο σχολείο.

Για τους μαθητές ήταν μια πρώτη γεύση όσων θα δουν από κοντά το καλοκαίρι, καθώς έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο CERN 50 περίπου παιδιών με τη συνοδεία καθηγητών, ώστε να γνωρίσουν από κοντά όλες τις επιστημονικές εξελίξεις για το Σύμπαν και τη δημιουργία του κόσμου.

Η χθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από το διευθυντή του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Αθήνα, φυσικό-ερευνητή, κ. Σοφοκλή Σωτηρίου, ο οποίος εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο CERN και το πείραμα Νέστωρ στην Πύλο κυνηγώντας, όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά, «σωματίδια-φαντάσματα. Πρόκειται για σωματίδια με ειδικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν πολύ ιδιαίτερα και μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας. Αλλά είναι τόσο πολύπλοκα να τα βρούμε, ώστε οι επιστήμονες τα δίνουν κάποιους όρους, όπως φάντασμα».

Ο κ. Σωτηρίου είπε πως με την ευκαιρία του ταξιδιού των μαθητών στο CERN, τους ενημέρωσα για το τι συμβαίνει εκεί. Νομίζω ότι γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια σιγά-σιγά για την επικοινωνία της επιστήμης. Και στο Βόλο έχουν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα και από τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας Αστρονομίας φέτος στο Βόλο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επιστημονική καρδιά της Ελλάδας κτυπά εδώ».

Στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης υπήρξε σύνδεση του σχολείου με το CERN και δύο Έλληνες επιστήμονες απάντησαν στα ερωτήματα των μαθητών.

Οι μαθητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την επικοινωνία που είχαν με τους επιστήμονες, ενώ δεν έκρυψαν την αναμονή τους για την επίσκεψη το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου κ. Θανάσης Μακρόπουλος σημείωσε πως ουσιαστικά ήταν μια βιωματική διδασκαλία, ξεχωριστή από τις συνήθεις. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον κ. Σωτηρίου για τα εργαστήρια του CERN και το σωματίδιο του Higgs. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση και υπέβαλαν διάφορες ερωτήσεις. Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον την πραγματοποίηση των τηλεδιασκέψεων, ώστε τα σχολεία να μυούν τους έφηβους σε νέους πνευματικούς ορίζοντες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γονείς, συνταξιούχοι καθηγητές, αλλά και οι σχολικοί σύμβουλοι μαθηματικών και φυσικής κ.κ. Δρυμωνίτου και Σαραντόπουλος αντίστοιχα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το