Τοπικά

Βιολογικός Καθαρισμός και αποχέτευση σε Αχίλλειο – Αμαλιάπολη

Την ολοκλήρωση των μελετών για την εγκατάσταση συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού στο Αχίλλειο, καθώς και αποχετευτικού δικτύου στο Αχίλλειο και την Αμαλιάπολη, προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή Αλμυρού. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί ολοκληρωμένος φάκελος για την ένταξη και χρηματοδότηση των έργων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ή το ΕΠΠΕΡΑΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 10 εκ. ευρώ περίπου. «Πρόκειται για δυο σημαντικά περιβαλλοντικά έργα σε παραθαλάσσιες περιοχές, τα οποία η Δημοτική Αρχή δρομολογεί την υλοποίησή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγ. Χατζηκυριάκος.

Για την πορεία ολοκλήρωσης των δυο μελετών πραγματοποιήθηκε στην αρχή της εβδομάδας υπηρεσιακή σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλμυρού και αποφασίστηκε να επισπευστούν οι διαδικασίες από τις υπηρεσίες του Δήμου και τους μελετητές, ώστε σε διάστημα δυο περίπου μηνών να παραδοθούν.

Όπως προαναφέρθηκε η πρώτη μελέτη αφορά στην εγκατάσταση συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού στο Αχίλλειο, καθώς και δικτύου αποχέτευσης. Η σύνταξη της μελέτης είχε ξεκινήσει από την πρώην Δημοτική Αρχή Πτελεού και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% περίπου.

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή Αλμυρού βρίσκεται σε αναζήτηση οικοπέδου για την αγορά ή ενοικίασή του προκειμένου να κατασκευαστούν σε αυτό οι εγκαταστάσεις του συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού.

Η δεύτερη μελέτη αφορά στην κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Αμαλιάπολη Σούρπης, καθώς και αγωγού για τη μεταφορά των λυμάτων στο σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού Αλμυρού.

Και σε αυτή την περίπτωση η μελέτη έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60% – 70%, ενώ υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και για τις δυο μελέτες από διάφορα προγράμματα.

«Πρόκειται για δυο έργο πνοής, που θα λύσουν οριστικά τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του παρελθόντος, στο Αχίλλειο και τον παραθαλάσσιο οικισμό της Αμαλιάπολης» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγ. Χατζηκυριάκος για να προσθέσει: «Στόχος μας είναι σε συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου και των μελετητών να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για τη σύνταξη και ολοκλήρωση των μελετών, ώστε σε χρονικό διάστημα δυο περίπου μηνών να είμαστε έτοιμοι».

Για το έργο εγκατάστασης συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού και δικτύου αποχέτευσης στο Αχίλλειο η Δημοτική Αρχή Αλμυρού προτίθεται να καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο για ένταξη και χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 6 εκ. ευρώ.

Για το δίκτυο αποχέτευσης στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αμαλιάπολης ο φάκελος του έργου θα κατατεθεί για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, με το συνολικό προεκτιμώμενο προϋπολογισμό να φτάνει τα 4 εκ. ευρώ.

«Με την ολοκλήρωση των δυο αυτών σημαντικών έργων θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων στο Αχίλλειο και την Αμαλιάπολη» επισήμανε ο κ. Χατζηκυριάκος, ενώ αξίζει να αναφερθεί, ότι επόμενο βήμα της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού θα είναι ο προγραμματισμός και για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Πτελεό.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Ο βιολογικός καθαρισμός και η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου είναι πολύ σημαντικά έργα. Θα πρέπει όμως να συντηρούνται σωστά και σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην παρουσιάζονται δυσάρεστες καταστάσεις που είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Μοιραστείτε το