Photo Gallery, Τοπικά

Βιολογικά σαπούνια από τον Πλατανιά στην Ουκρανία

Σχολείο Επιχειρηματικότητας από το Πανεπιστήμιο με φοιτητές και νέους επιχειρηματίες

Από παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα μέχρι και βιολογικά σαπούνια που εξάγονται από τον Πλατανιά στην Ουκρανία, αλλά και ηλεκτρονικές εταιρείες στο χώρο της κτηματαγοράς είναι μερικά από τα σχέδια που εξετάζονται και φιλτράρονται στο 2ο Σχολείο Επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Συνολικά συμμετέχουν 23 φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, αλλά και νέοι επιχειρηματίες που αναζητούν διέξοδο στην κρίση μέσα από τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Μάλιστα πολλές ιδέες έχουν ως βάση το διαδίκτυο, όπου το κόστος της επένδυσης είναι χαμηλό, ενώ εξασφαλίζεται η ευρύτητα δράσης και σε διεθνές επίπεδο.

Το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα έχει αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριότητες που φέρνουν πιο κοντά τους φοιτητές με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Ο λέκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Γιώργος Σταμπουλής, με πολύπλευρη δράση στο χώρο αυτό, υπογράμμισε ότι για δέκατο συνεχή χρόνο θα διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο το διατμηματικό μάθημα της επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου φοιτητές, ατομικά ή σε ομάδες, στήνουν επιχειρηματικά σχέδια και λαμβάνουν πολύτιμες κατευθύνσεις για την υλοποίησή τους. Συνολικά στα μαθήματα έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 1.500 φοιτητές, ενώ έχουν δημιουργηθεί από παλιότερους φοιτητές και τέσσερις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν ως ιδέες από το Πανεπιστήμιο.

Το 2ο Εντατικό Σχολείο Επιχειρηματικότητας διοργανώνεται από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ο κ. Σταμπουλής είναι ο υπεύθυνος διδασκαλίας. Συνολικά συμμετέχουν 23 άτομα, τα οποία λαμβάνουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την προώθηση των σχεδίων τους. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση, άλλοι βρίσκονται στα σπάργανα, ενώ κάποιοι άλλοι, κυρίως φοιτητές, τώρα μορφοποιούν την επιχειρηματική ιδέα.

«Ουσιαστικά προσφέρουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που συμμετέχουν, να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας στο πώς παίρνουμε μια ιδέα και σε λίγες ημέρες στήνουμε κάτι που είναι πρακτικό και υλοποιήσιμο, ενώ μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να παρουσιαστεί σε υποψήφιους επενδυτές. Μεταξύ των σχεδίων που παρουσιάστηκαν, ξεκινούν από τα παραδοσιακά ή νέα προϊόντα, όπως τα βιολογικά σαπούνια, τον τουρισμό, τη διαχείριση ψηφιακών υποδομών, το ιντερνετικό ραδιόφωνο, τη σύνδεση ηλεκτρονικού εμπορίου και ακινήτων, την ηλεκτρονική πλατφόρμα για αξιολόγηση ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και τις ψηφιακές υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κυρίαρχο το ίντερνετ 

Παράλληλα υπάρχει και η συνδρομή από το μη κερδοσκοπικό εθελοντικό σωματείο, το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ (ΚΕΜΕΛ).

Ο κ. Γιάννης Κώτης, που δραστηριοποιείται στο ΚΕΜΕΛ, τόνισε την αύξηση του ενδιαφέροντος που υπάρχει από φοιτητές, αποφοίτους, αλλά και επιχειρηματίες να στραφούν στην επιχειρηματικότητα, καθώς οι διέξοδοι στο Δημόσιο έχουν περιοριστεί δραματικά.

Μάλιστα το ΚΕΜΕΛ έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο και ειδική ιστοσελίδα, όπου αποστέλλονται τα αιτήματα των ενδιαφερομένων για παροχή τεχνογνωσίας.

«Έχουμε τάξει εαυτούς εθελοντικά στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας» τόνισε ο κ. Κώτης και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Στο πλαίσιο αυτό βοηθούμε κάθε πρωτοβουλία που είναι σχετική με την επιχειρηματικότητα, ενώ επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε αυτούς που τώρα ξεκινούν. Παράλληλα συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες των ΑΕΙ για να εξειδικευτούν οι φοιτητές, πώς να κάνουν επιχειρηματικά σχέδια και από θεωρητικές ασκήσεις να μετατραπούν σε αυριανές πετυχημένες επιχειρήσεις. Κάνουμε εισηγήσεις, παρουσιάζουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και λειτουργούμε ως μέντορες, δηλαδή βοηθούμε την ομάδα των φοιτητών να οργανωθεί και να συνεχίσει».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες έχει γίνει σε όλους συνείδηση ότι η διέξοδος της Ελλάδας είναι η επιχειρηματικότητα. Μάλιστα οι νέοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ γνωρίζουν πως στην επαγγελματική τους ζωή δεν θα ασχοληθούν μόνο με ένα πράγμα. Άρα ψάχνουν από το πώς να δώσουν ζωντάνια ξανά στην καλλιέργεια που ανήκει στην οικογένεια, μέχρι και διάφορες εφαρμογές στο ίντερνετ. Εμείς λαμβάνουμε μεμονωμένα αιτήματα 150-200 το χρόνο από νέους που ξεκίνησαν την επιχείρησή τους ή είναι πολύ κοντά. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εκκολαπτήριο μεγάλων ταλέντων στην επιχειρηματικότητα.

Κατευθύνσεις σε νέους επιχειρηματίες από το Πανεπιστήμιο   

Ένας από τους συμμετέχοντες στο Σχολείο Επιχειρηματικότητας είναι και ο κ. Νίκος Δόβας, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια παράγει στον Πλατανιά φυσικό χειροποίητο βιολογικό σαπούνι. Όπως είπε ο ίδιος, «έχουμε αναπτύξει αυτή τη δραστηριότητα και το σαπούνι που είναι βιολογικά πιστοποιημένο, προέρχεται από αρωματικά φυτά και βότανα με βάση το γνήσιο ελαιόλαδο. Βρέθηκα στο Εντατικό Σχολείο Επιχειρηματικότητας για να βοηθηθώ ως νέος επιχειρηματίας και λαμβάνω πολύ σημαντικές γνώσεις και κατευθύνσεις. Ο νέος άνθρωπος θα πρέπει να αρχίσει να δουλεύει συστηματικά, μεθοδικά, ενώ με τη βοήθεια και των Πανεπιστημίων θα πάει μπροστά».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι δυσκολίες για ένα νέο επιχειρηματία, ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια βάση δεδομένων για να συμβουλευτεί ο νέος επιχειρηματίας, καθώς το πρώτο που πρέπει να έχει είναι το επιχειρηματικό σχέδιο. Βέβαια στην πορεία θα πρέπει να ψαχτεί, καθώς στην Ελλάδα οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες.

Ο ίδιος εμφανίζεται ικανοποιημένος με την επιχειρηματική του πρωτοβουλία, καθώς, όπως τόνισε, πλέον γίνονται εξαγωγές σαπουνιού στην Αυστραλία, την Αγγλία, αλλά και την Ουκρανία.

Από την πλευρά ο τεταρτοετής φοιτητής από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αναστάσιος Βελλής δραστηριοποιείται μαζί με άλλους τρεις φοιτητές στην εκπόνηση μιας επιχειρηματικής ιδέας που σχετίζεται με το ίντερνετ και τα ακίνητα.

Ο ίδιος παρακολουθούσε το μάθημα της επιχειρηματικότητας, ενώ πλέον συμμετέχει και στο Εντατικό Σχολείο.

Ο φοιτητής εκτιμά πως «οι ταχύτατες εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στην τεχνολογία ωθούν το νέο να εντρυφήσει στην επιχειρηματικότητα. Κάνοντας μια δική σου επιχείρηση μπορείς να επιβιώσεις καλύτερα από το να περιμένεις ένα διορισμό στο Δημόσιο. Βέβαια στην αρχή μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρεις».

Μεθαύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα θα παρουσιαστούν τα επιχειρηματικά σχέδια, ενώ θα βραβευτούν και οι επιχειρηματικές ιδέες που εκπονήθηκαν στο μάθημα επιχειρηματικότητας την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Στη διοργάνωση του συνεδρίου συμμετέχουν και οι Νέοι Επιχειρηματίες του Επιμελητηρίου, καθώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας.

Επίσης στο τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο σεμινάριο, όπου θα παρουσιαστούν επιχειρηματικές ιδέες με βάση εφαρμογή στην τηλεπληροφορική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το