Τοπικά

Βελεστίνο: Δράστες του κοινού ποινικού δικαίου οι ληστές

ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ ΛΗΣΤΕΙΑ

Στους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου φαίνεται να αναζητούν οι αστυνομικοί της Μαγνησίας τους δράστες της ληστείας που σημειώθηκε παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Εθνική Τράπεζα Βελεστίνου. Όσο προχωρούν οι έρευνες απομακρύνεται το ενδεχόμενο – καθώς δεν φέρεται να υποστηρίζεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία και ευρήματα – ότι η ληστεία συνδέεται με την τρομοκρατία. Το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας φέρεται να υποστήριζαν αξιωματικοί του Αρχηγείου της Αστυνομίας  προσπαθώντας να συγκρίνουν στοιχεία της προχθεσινής ληστείας με άλλες, οι οποίες είχαν ως δράστες άτομα που κινούνται σε αντεξουσιαστικό χώρο. Φαίνεται όμως πως δεν μπορεί η άποψη αυτή να στηριχθεί, καθώς όσο μελετούν στο βίντεο της τράπεζας, τις μαρτυρίες και άλλα στοιχεία δεν προκύπτει σύνδεση. Έμπειροι αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομίας θεωρούν πως δράστες της ληστείας είναι άτομα που κοινού ποινικού δικαίου. Έδρασαν με επαγγελματισμό, ψυχραιμία και με σχέδιο, αφού είχαν κατοπτεύσει το χώρο και συγκέντρωσαν στοιχεία.

Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, καθώς έως και χθες – 48 ώρες μετά τη ληστεία – δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει κάποια από τα ίχνη τους. Το μόνο που βρέθηκε, δύο περίπου ώρες μετά τη ληστεία, είναι το αυτοκίνητό τους, με το οποίο διέφυγαν αρχικά από το Βελεστίνο. Το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο κοντά στη Χλόη και είχε κλαπεί πριν ένα μήνα από την Αθήνα. Οι δράστες συνέχισαν τη διαφυγή τους με άλλο αυτοκίνητο, που ενδεχομένως είχαν αφήσει σε κοντινή απόσταση ή τους περίμενε και άλλο άτομο της συμμορίας. Η ληστεία έγινε μέρα – μεσημέρι, παραμονή μεγάλης γιορτής και μία περίπου ώρα πριν κλείσει η τράπεζα. Το σημαντικότερο είναι ότι έγινε μπροστά στα μάτια πελατών, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στην τράπεζα όταν εισήλθαν οι ληστές και φυσικά των υπαλλήλων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι και άλλοι πελάτες εισέρχονταν στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα οι ληστές, απειλούσαν τους υπαλλήλους με τα όπλα τους και περίμεναν το διευθυντή να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Παρέμειναν περισσότερα από 20 λεπτά, κάτι ασυνήθιστο για ληστεία, συνομιλούσαν με τους πελάτες και με κάποιους έκαναν και χιούμορ.

Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό τόσο στη Μαγνησία, όσο και στους

όμορους Νομούς. Έχουν στηθεί μπλόκα σε κομβικά σημεία εθνικών και επαρχιακών δρόμων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Από τις έως τώρα μαρτυρίες, προκύπτει ότι η ληστεία διαπράχθηκε από τέσσερις ενόπλους που ήταν μερικώς μεταμφιεσμένοι. Φορούσαν γυαλιά και καπέλα και δεν αναγνωρίζονταν τα χαρακτηριστικά τους. Στην τράπεζα εισήλθαν οπλισμένοι με πιστόλια, ένας ακόμη περίμενε στον πεζόδρομο, έξω από την τράπεζα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν ψύχραιμοι όση ώρα ανέμεναν στο τραπεζικό υποκατάστημα το διευθυντή να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, ενώ διαβεβαίωναν τους πελάτες ότι δεν θα πάθουν το παραμικρό. Το μόνο που τους ζήτησαν ήταν να μη χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Αφού τοποθέτησαν τα χρήματα σε σακούλες, 300.000 ευρώ, διέφυγαν αρχικά πεζή, μέσω του πεζόδρομου του Βελεστίνου και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε όχημα όπου τους περίμενε συνεργός τους. Λίγο αργότερα, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε δεύτερο όχημα, εγκαταλείποντας το πρώτο σε κοντινή απόσταση από το Βελεστίνο, αφού πρώτα το πυρπόλησαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Η ΕΛΑΣ εξετάζει όλες τις κινήσεις των δραστών προσπαθώντας να ξετυλίξει το «κουβάρι» της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ακόμη και το ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργεια «αντάρτικου πόλεως», καθώς, ο τρόπος δράσης των ληστών, παρουσιάζει ομοιότητες με παλιότερες ληστρικές επιθέσεις που είχαν διάσταση τρομοκρατίας, όπως αυτές στο Βελβεντό Κοζάνης και στο Φιλώτα Φλώρινας.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας η επίσημη ενημέρωση αναφέρει πως οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη. Για το περιστατικό αναφέρει πως το μεσημέρι της Τετάρτης, τέσσερις από τους δράστες εισήλθαν στο εσωτερικό του υποκαταστήματος και με την απειλή πιστολιών – που έφεραν οι δύο από αυτούς -αφαίρεσαν από το κεντρικό χρηματοκιβώτιο χρηματικό ποσό άνω των 300.000 ευρώ. Παράλληλα, ο πέμπτος δράστης, ο οποίος είχε το ρόλο του «τσιλιαδόρου», τους ανέμενε εξωτερικά του υποκαταστήματος και επιβαίνοντες σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, διέφυγαν όλοι μαζί μετά την αφαίρεση των χρημάτων. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο και ολοσχερώς καμένο λίγη ώρα αργότερα σε κοντινή απόσταση.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

 

Έμφαση στο βίντεο

Έως χθες έγιναν προσαγωγές υπόπτων ατόμων χωρίς όμως να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Οι αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομίας βλέπουν και ξαναβλέπουν το βίντεο, καθώς θεωρούν πως από αυτό μπορούν να αντλήσουν αρκετά στοιχεία που θα τους οδηγήσουν σε κάποια συμπεράσματα.

Στο βίντεο φαίνονται καθαρά οι κινήσεις των ληστών και όσων βρίσκονταν στην τράπεζα. Φαίνονται τα τέσσερα άτομα με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, να απειλούν τους υπαλλήλους και να συνομιλούν με τους πελάτες, καθησυχάζοντάς τους. Τους έλεγαν ότι δεν τους πειράζουν, δεν θα πάρουν δικά τους χρήματα, αφού θέλουν μόνο τα χρήματα της τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση πελάτη που ήθελε να καταθέσει 10.000 ευρώ και οι ληστές δεν τα πήραν.

Εκτός από το βίντεο οι αστυνομικοί ξαναδιαβάζουν τις καταθέσεις των μαρτύρων, λαμβάνουν και άλλες και αξιοποιούν κάθε πληροφορία. Είναι αρκετά φειδωλοί στις αναφορές τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αρχικά μπορεί όλα τα ενδεχόμενα για το κίνητρο των δραστών θα ήταν ανοικτά – και αυτό της τρομοκρατίας – ωστόσο όσο προχωρούν οι έρευνες απομακρύνεται και η σκέψη οδηγεί σε κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Αξιωματικοί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλείουν να πρόκειται για αθίγγανους ΡΟΜ ή αλλοδαπούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το