Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Βατά και κατανοητά τα θέματα των εξετάσεων

Σε τέσσερα μαθήματα διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι, στην τέταρτη ημέρα των πανελλαδικών
Σε τέσσερα μαθήματα διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι, στην τέταρτη ημέρα των πανελλαδικών

Αντιμετωπίσιμα ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στο Νομό Μαγνησίας, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε τέσσερα διαφορετικά μαθήματα, που ήταν όλα Κατεύθυνσης. Τα θέματα σε γενικές γραμμές δεν έκρυβαν ιδιαίτερες δυσκολίες και οι υποψήφιοι, ιδίως αυτοί που ήταν καλά προετοιμασμένοι, μπόρεσαν να γράψουν και να κοιτούν με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα θέματα μοιράστηκαν στους υποψήφιους γύρω στις 9 το πρωί και μετά από τρεις ώρες ολοκληρώθηκε η εξέταση χωρίς προβλήματα, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Πάντως πολλοί υποψήφιοι εξάντλησαν το χρόνο εξέτασης, καθώς τα ερωτήματα ήταν πολλά και έπρεπε να γράψουν αρκετές σελίδες, όπως για παράδειγμα στην Ιστορία που μια υποψήφια έγραψε δέκα σελίδες.
Στην Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών), όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, τα θέματα ήταν βατά και κατανοητά.
Η Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης εξετάστηκε με ερωτήματα λογικών απαιτήσεων για μάθημα αυξημένης βαρύτητας, ενώ αναμενόμενα κρίνονται από εκπαιδευτικούς και τα θέματα στη Χημεία – Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής).
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των υποψηφίων. Σχετικά με την Ιστορία σημείωσαν πως δεν υπήρχε κάποιο δύσκολο σημείο για να τους προβληματίσει. Βέβαια, όπως ισχύει κάθε χρόνο, έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με τις πηγές και πώς θα κάνουν την αξιολόγηση. Σε γενικές γραμμές εκτίμησαν πως ένα καλά διαβασμένος μαθητής μπορούσε να φτάσει και το βαθμό 19.

Όσον αφορά στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, οι υποψήφιοι δήλωσαν ότι τα θέματα ήταν ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι και σε γενικές γραμμές μπορούν να χαρακτηριστούν αντιμετωπίσιμα. Ωστόσο, υπογράμμισαν πως ένα ερώτημα που αξιολογείται με δέκα μόρια, δηλαδή κοντά στις δύο μονάδες, με άριστα το βαθμό 20, είχε περίεργη διατύπωση, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μπερδευτούν και να δώσουν λάθος απάντηση, οπότε έχαναν δύο μονάδες.

Στο μάθημα της Βιολογίας Κατεύθυνσης που είναι και αυξημένης βαρύτητας για τους υποψήφιους της Θετικής Κατεύθυνσης, οι εξεταζόμενοι τόνισαν πως τα θέματα ήταν βατά και ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να γράψει πολύ καλά. Βέβαια χρειάστηκαν να γράψουν πολλές σελίδες, γι’ αυτό και αρκετοί έγραφαν μέχρι την τελευταία στιγμή, προτού κτυπήσει το κουδούνι της αποχώρησης.

Τέλος, ικανοποιημένοι βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα και οι υποψήφιοι που έγραψαν το μάθημα της Χημείας-Βιοχημείας, λέγοντας πως τα θέματα ήταν αντιμετωπίσιμα με κανονικά διαβαθμισμένη δυσκολία.

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι φαίνεται ότι πήραν μια «ανάσα» ενόψει της κρίσιμης συνέχειας, και ενώ είχαν προηγηθεί τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και στη Φυσικής Κατεύθυνσης.

 

Στοιχεία βαθμολογιών

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περυσινές βαθμολογίες στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι. Στην Ιστορία Κατεύθυνσης πέρυσι έγραψε άριστα ένα ποσοστό 19,18% των υποψηφίων, ενώ στη βαθμολογική κλίμακα 15-18 βρέθηκε ένα ποσοστό 20,08%. Στις μέτριες βαθμολογίες 12-15 κυμάνθηκε ένα ποσοστό 14,34%, ενώ λίγο πιο πάνω από τη βάση με βαθμολογία 10-12 βαθμών βρέθηκε ένα ποσοστό 8,64%. Τέλος, κάτω από τη βάση βρέθηκε ένα ποσοστό 38% των υποψηφίων, πολύ υψηλό για τα δεδομένα του μαθήματος.

Καλύτερες βαθμολογίες σημειώθηκαν στη Βιολογία Κατεύθυνσης σε σχέση με πέρυσι, όπου άριστα μεταξύ βαθμών 18-20, έγραψε ένα ποσοστό 31% των υποψηφίων, ενώ ένα ποσοστό 34% κινήθηκε στη βαθμολογική κλίμακα 15-18. Σε χαμηλότερες βαθμολογίες, βαθμοί 12-15, βρέθηκε ένα 14,5%, ενώ ένα 6% κινήθηκε λίγο πάνω από τη βάση. Το υπόλοιπο ποσοστό λίγο κάτω από 15%, βρέθηκε κάτω από τη βάση.

Στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων το 30,5% πέρυσι έγραψε άριστα, ενώ ένα ποσοστό 17,16% έγραψε μεταξύ 15-18. Επίσης ένα ποσοστό 15% έγραψε μεταξύ των βαθμών 12-15, ενώ υπήρξε και ένα ποσοστό 10% που είχε επίδοση λίγο πάνω από τη βάση. Τέλος ένα ποσοστό 28% δεν κατάφερε να περάσει τη βάση. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως ένα ποσοστό 50% γράφει πάνω από το βαθμό δεκαπέντε.

Πολύ υψηλές επιδόσεις είχαν πέρυσι οι υποψήφιοι στο μάθημα της Χημείας-Βιοχημείας, όπου ένα ποσοστό 43,5% έγραψε άριστα, ενώ ένα 21,5% βρέθηκε στη βαθμολογική κλίμακα 15-18. Γενικά τα τελευταία τρία οι υποψήφιοι γράφουν πολύ καλά στο συγκεκριμένο μάθημα.
Οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων συνεχίζονται τη Δευτέρα με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης και των Μαθηματικών Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των 2 κύκλων).

Σήμερα Σάββατο διαγωνίζονται οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια της Ομάδας Α’.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το