Photo Gallery, Τοπικά

«Βαρύς» χειμώνας περιμένει τα σχολεία του Δήμου Βόλου

Όλες οι εργασίες στα σχολεία γίνονται με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους, αν και ο Δήμος Βόλου δεν έχει εισπράξει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ από τις σχετικές χρηματοδοτικές πηγές

Με το «σταγονόμετρο» γίνονται οι χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών και τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο δήμος Βόλου δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ και οι εργασίες στα σχολεία γίνονται από τα χρήματα των δημοτικών ταμείων. Ο χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, με δεδομένο ότι το 2011, για τη θέρμανση των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ξοδεύτηκαν συνολικά 248.312,69 ευρώ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ για τη θέρμανση των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξοδεύτηκαν 224.092,06 ευρώ.

Για το 2012 έχουν εισπραχθεί δύο δόσεις των 243.480 ευρώ, η μία εκ των οποίων παρότι έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει ακόμη φτάσει στις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να κατανεμηθεί στα σχολεία.

Η πορεία των συντηρήσεων και επισκευών στα σχολεία του Δήμου Βόλου εξετάστηκε μεταξύ άλλων στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, στην οποία συμμετείχαν για το λόγο αυτό ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ. Λαμπρινίδης και ο προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Δ. Φαλαγγάρης.

Όπως επισήμανε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής Σ. Μπαρτζιώκα, «είναι γνωστό ότι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης έχουν άμεση σχέση με το σωστό σχολικό περιβάλλον. Η Δημοτική Αρχή, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δίνει πράγματι αγώνα για να διατηρεί τα σχολεία σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση και να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, παρά τα όποια προβλήματα, η σχολική χρονιά ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά».

Ο κ. Λαμπρινίδης διευκρίνισε ότι όλες οι εργασίες γίνονται με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους, αν και ο Δήμος δεν έχει εισπράξει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ από τις σχετικές χρηματοδοτικές πηγές (ΣΑΤΑ και ΣΑΤΑ σχολείων). Ο ίδιος τόνισε ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές έχουν καταγράψει και ιεραρχήσει τα προβλήματα κι έχουν πλήρη εικόνα των εκκρεμοτήτων, ενώ ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι προτεραιότητα αποτελούν τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Αμετακίνητη η Εταιρεία Αερίου

Κατά τη συνεδρίαση έγινε επίσης ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Όπως έγινε γνωστό, για το 2012 έχουν εισπραχθεί 2 δόσεις των 243.480 ευρώ, η μία εκ των οποίων παρότι έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει ακόμη φτάσει στις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να κατανεμηθεί στα σχολεία. Η πρόεδρος της ΔΕΠ, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των χρημάτων, έχει ζητήσει να περιοριστούν αυστηρά στις απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες, ώστε να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες της θέρμανσης, οι οποίες είναι μεγάλες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2011, για τη θέρμανση των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ξοδεύτηκαν συνολικά 248,312,69 ευρώ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ για τη θέρμανση των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξοδεύτηκαν 224.092,06 ευρώ. Σ’ αυτό το σημείο, η κ. Μπαρτζιώκα τόνισε ότι ο Δήμος έχει ζητήσει επανειλημμένως από την ΕΠΑ Θεσσαλίας, να προχωρήσει σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για τα σχολεία, χωρίς όμως να έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της ΔΕΠ ήταν η ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού στα εργαστήρια των σχολείων, αφού λόγω παλαιότητας δεν ανταποκρίνεται πλέον στις εκπαιδευτικές ανάγκες. Για το θέμα αυτό έχει σταλεί έγγραφο προς το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Ηρακλή Δρούλια, με αίτημα τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια υλικών και μέσων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα παραχώρησης σχολικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος της ΔΕΠ, έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου  Βόλου, μετά και από τις θετικές εισηγήσεις των Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας. Η παραχώρηση θα πραγματοποιείται μετά από υπογραφή συμφωνητικών, τα οποία θα καθορίζουν τους όρους χρήσης των χώρων, όπως καθαριότητα, ασφάλεια, αποκατάσταση φθορών κ.λπ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το