Οικονομία

Βαρουφάκης: Θα ακολουθήσουν νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων


«Σημαντικό βήμα για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο όσον αφορά στην εξειδίκευση του προγράμματος για το επόμενο τετράμηνο, όσο και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για την μετά τον Ιούνιο εποχή», χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Οπως είπε ο κ.Βαρουφάκης, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση προφανώς θα διατηρήσει δεσμούς με τους θεσμούς, αλλά όχι να έρχονται από κοινού και να προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές που απέτυχαν.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική πλευρά είπε ότι είναι ένα πρώτο μέρος και ότι θα υπάρξουν και άλλες δέσμες προτάσεων, οι οποίες θα συζητηθούν σε βάθος και θα καταρτιστεί ο τελικός κατάλογος. «Η ιδέα των επισκέψεων τύπου τρόικα, όπου τεχνοκράτες θα μπαίνουν στα υπουργεία μας και θα προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν», τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν σπατάλησε χρόνο και ότι αντέδρασε πολύ γρήγορα δεδομένων των καταστάσεων που κληρονόμησε. Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση του όρου «τρόικα», σχολίασε: «Αν κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποιούν από συνήθεια τον όρο τρόικα δεν με πειράζει, εμείς δεν τον χρησιμοποιούμε».

Για τα περί δημοψηφίσματος

Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra περί δημοψηφίσματος, εξήγησε ότι η ερώτηση ήταν τι θα συμβεί αν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μια από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και απάντησε: “Αυτό που μου λέτε είναι ανεδαφικό γιατί έχουν ήδη αποδεχθεί κάποιες από τις προτάσεις μας». Ο δημοσιογράφος επανήλθε, όπως είπε, και η απάντησή του έγινε επικεφαλίδα.

«Είναι “δυστυχές μερίδα του Τύπου να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές για λόγους που θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν», ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που δεν έχουν αρνηθεί καμία από τις προτάσεις μας δεν μπαίνει θέμα δημοψηφίσματος». «Δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που έχει ανάγκη ο κίτρινος Τύπος», υπογράμμισε.

«Καμία επίθεση από τον Σόιμπλε»

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες για καβγά εντός του Eurogroup με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε ως μονομερή ενέργεια την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ο κ.Βαρουφάκης αρνήθηκε ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό. «Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ και προφανώς δεν το έκανε και σήμερα. Έθεσε ένα ερώτημα ζητώντας πληροφορίες, νομίζω ότι η απάντησή μου τον κάλυψε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το