Photo Gallery, Κόσμος

Βαθιά ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας

Με αντίποινα απαντά ο Ερντογάν στο Παρίσι για την αρμενική γενοκτονία


 

 

«Βρυχάται» ο πρωθυπουργός της Τουρκίας για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, μιλώντας για πολιτική «ρατσισμού, διακρίσεων και ξενοφοβίας». Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στο Παρίσι, τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία και «πάγωμα» στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές επαφές

Προεκλογικό τρικ του Νικολά Σαρκοζί θεωρεί ο τούρκος πρωθυπουργός την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την γαλλική Βουλή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον γάλλο πρόεδρο ότι «ασκεί πολιτική μέσω της ξενοφοβίας».

Η Τουρκία πάγωσε την Πέμπτη όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Γαλλία επειδή η γαλλική Βουλή ενέκρινε νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, έγκλημα που διαπράχθηκε πριν από έναν αιώνα. Ως απάντηση, η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Παρίσι, διέκοψε κάθε στρατιωτική συνεργασία, ματαίωσε όλα τα διμερή πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές συναντήσεις.

«Ολα αυτά θυσιάστηκαν στον βωμό των προεκλογικών υπολογισμών της κυβέρνησης και των πολιτικών υπολογισμών του κ. Σαρκοζί», είπε ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Χαρακτήρισε τον νόμο ρατσιστικό και προκατειλημμένο, τονίζοντας ότι «άνοιξε πληγές με το Παρίσι που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν».

Ο τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία εναντίον της Γαλλίας είναι τα πρώτα σε μια σειρά κυρώσεων που θα ακολουθήσουν, αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει το Παρίσι. Αρνήθηκε ότι η Τουρκία διέπραξε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, λέγοντας ότι η χώρα του τιμά την ιστορία της.

«Εύχομαι οι αντιδράσεις των τούρκων φίλων μας να μην είναι υπερβολικές», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ.

Σύμφωνα με τον νέο γαλλικό νόμο, ο οποίος πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία για να τεθεί σε εφαρμογή, όποιος αρνείται μια αναγνωρισμένη γενοκτονία θα τιμωρείται με πρόστιμο 45.000 ευρώ και φυλάκιση ως ένα χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς «καταδίκασε τη γαλλική Βουλή» επειδή «περνώντας τον νόμο αυτό πρόδωσε την ιστορία και την ιστορική αλήθεια».

Η Τουρκία προειδοποιούσε τη Γαλλία όλη την εβδομάδα ότι, αν ψηφιζόταν ο νόμος, η γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της θα μπορούσε να τιμωρήσει εταιρείες όπως η Airbus.

Την πρόταση για τον νόμο κατέθεσε στη Βουλή μέλος του κόμματος του κ. Σαρκοζί ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία τον Απρίλιο και υπολείπεται των Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις. Η αρχική πρόταση που αφορούσε την άρνηση μόνο της γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει όλες τις γενοκτονίες.

Οι Γάλλοι μιλούν για πτώση του τζίρου της Total και του Carrefour στην Τουρκία. Οι Τούρκοι τονίζουν ότι 500.000 γάλλοι πολίτες κατάγονται από επιζώντες της γενοκτονίας του 1915 και οι ψήφοι τους μετρούν προεκλογικά.

Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε επικυρώσει το 2001 νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία και αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο νόμος αυτός είχε την υποστήριξη τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα και έχει ποινικοποιήσει την άρνησή του ήδη από το 1990.

Πολλοί Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστηρίζουν ότι ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων πλήττει την ελευθερία της έκφρασης. Αλλά οι Γάλλοι σημειώνουν ότι η Αγκυρα δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

 

Εξηγήσεις για τη σύλληψη

φωτογράφου του γαλλικού AFP

 

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει προς την Τουρκία το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τη σύλληψη του φωτογράφου του στην Κωνσταντινούπολη Μουσταφά Εζέρ.  Σαράντα άτομα -οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, περιλαμβανομένου του Μουσταφά Εζέρ- τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη σε αστυνομική επιχείρηση σχετικά με «κύκλους διασυνδεόμενους» με Κούρδους αυτονομιστές.  Οι συλλήψεις ήλθαν στο πλαίσιο επιχείρησης που μετρά δύο χρόνια και έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων Κούρδων ακτιβιστών, περιλαμβανομένων εκλεγμένων δημάρχων. Τα πρόσωπα που έχουν τεθεί υπό κράτηση κατηγορούνται ότι είναι μέλη της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), οργάνωση την οποία ομάδα εισαγγελέων κατηγορεί ότι αποτελεί τον κλάδο του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που δρα στις πόλεις.
Ο Μουσταφά Εζέρ μεταφέρθηκε μυστικά στη Διεύθυνση Ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και μάλλον θα παραμείνει υπό προσωρινή κράτηση για τέσσερις ημέρες προτού παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή.
«Επιθυμούμε να μας διευκρινίσετε τους λόγους αυτής της σύλληψης» αναφέρει ο πρόεδρος του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων Εμανουέλ Χογκ σε επιστολή του προς τον Τούρκο πρεσβευτή στο Παρίσι (ο οποίος, εν τω μεταξύ, ανακλήθηκε ως αντίδραση στην ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση). «Ελπίζουμε να πρόκειται για μία παρανόηση που θα ξεκαθαρίσει άμεσα, ώστε ο κ. Εζέρ να μπορέσει να επιστρέψει τα επαγγελματικά του καθήκοντα το συντομότερο δυνατόν» προσέθεσε ο Χογκ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. «ΨΥΧΡΟΑΙΜΑ»

    Διερευνώντας και μελετώντας τα ΜΜΕ της Χώρας μου, για την λεγόμενη «Γενοκτονία των Αρμενίων», μετά την έγκριση του Γαλλικού Κοινοβουλίου ως χώρα συμφωνούμε και πολλές πλευρές της υπόθεσης αυτής ή του νόμου περνούν απαρατήρητα. Την λεγόμενη «Γενοκτονία των Αρμενίων» την εξετάζουμε απο την πλευρά της Τουρκίας και θέλουμε να δούμε την αντίδραση της. Μάλιστα, οι ποιό πολύ απο εμάς, θέλουμε να δούμε μία Τουρκία διαλυμένη και γονατισμένη.
    Όμως, σ’αυτήν την υπόθεη της λεγόμενης γενοκτονίας υπάρχουν θέματα, ζητήματα, προβλήματα που αφορά έμμεσα ή άμεσα εμάς. Βλέπουμε την μοιραία Κυβέρνηση μας να είναι παρατηρητής των εξελήξεων στην ευρύτερη περιοχή. Απο την άλλη πλευρά ως Έλληνες πάντοτε περιμένουμε να ακούσουμε δυο λόγια απο τους ιερείς αυτού του τόπου και αυτοί μου φαίνεται έχουν πάει διακοπές. Μέχρι τώρα, δεν ακούσαμε τίποτα κανέναν και μου κάνει εντύπωση. Υπάρχει μια μεγάλη σιωπή. Αναρωτιέμαι γιατί;
    Το λεγόμενο «νόμο» για την υποτιθέμενη «γενοκτονία των Αρμενίων» που πέρασα απο την Γαλλική βουλή τι λέει και τι εννοή;
    «Είσαι δολοφόνος και εγκληματίας» λέει ή δεν λέει;
    «Έχετε διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» λέει ή δεν λέει;
    «Δέν ξέρω και δεν αναγνωρίζω την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και τα όρια….” λέει ή δεν λέει;
    Μέχρι εδώ όλα καλά είναι και αφορούν την γείτονα Χώρα, όποια και εάν είναι αυτή; Όμως, η παρακάτω απόφαση του Γαλλικού Κοινοβουλίου μας αφορά ώς Έλληνες και θέλω λίγο να επιμείνω σ’ αυτήν.
    “Δεν ξέρω και δεν αναγνωρίζω την Συνθήκη της Λωζάνης,” λέει η δεν λέει;
    Καταρχήν, η Γαλλία είναι μια χώρα της Ευρωπαικης οικογένειας το οποίο ανήκουμε και εμείς. Μέχρι εχθές και σήμερα ακόμα οι κυβερνώντες αυτού του τόπου: «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης» μας λένε. Το ίδιο λένε και οι ίδιοι Εωρωπαίοι. Επομένως, για ποιό λόγο μία χώρα της Ευρώπης αμφισβητει τα σύνορα μας και άμεσα της Ευρώπης. Γιατί;
    Απο την άλλη πλευρά, για την περίοδο εκείνη, γιατί αυτή η απόφαση του Γαλλικού Κοινοβουλίου αφορά «μόνο» τους Αρμένιους και «όχι» της άλλες φυλές, εθνότητες και πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;
    Μέχρι εχθές, δεν ήθελα να μπω σ’ αυτήν την ιστορία, διότι περίμενα να δώ τι θα γίνει σε μια Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας, της διαπολιτισμικότης, της ελευθερίας και της κοινωνικής συνοχής. Όμως, απ’ ότι είδα και βλέπεται σ’ αυτήν την Ευρώπη των λαών, για μία ακόμα φορά διαπιστώνεται ότι είναι του Μόλυβα και του Χάλυβα.
    Η μέν Μερκελχάιμ αυτά που δεν μπορεσε να κανει με την μπότα ο Φιούρερ της, τώρα νομίζει οτι είναι τσιφλίκη της η Ελλάδα, τοποθετεί τους υφιστάμενους της στην Χώρα μας, προκειμένου να μας ελέγχει και απο την άλλη πλευρά ο φιλέλλην (με βάση την δήλωση του…) Σαρκοζί αμφισβητεί τα σύνορα μας. Άσε ο μιστερ μιόσσε, νομίζει ότι δεν γνωρίζουμε την προσωπική του ιστορία, την ιστορία της καταγωγής του, όπως και την ιστορία της Χώρας που εκπροσωποι.
    Ώς Χώρα, ποιά ειναι η αντιδραση μας σ’ αυτήν την αμφισβήτησει των συνόρον μας; Μήπως αυτά που υπόθηκαν απο την τέως κα προεδρο της Βουλής των Ελλήνων στον νύν κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ειναι γεγονός;
    Μπορεί η Χώρα μας να περνάει την οικονομική κρίση, να τα έχουμε ξεφτιλήσει όλα και να δεχόμαστε την απαξίωση μας. Αλλά “Δεν ξέρω και δεν αναγνωρίζω την Συνθήκη της Λωζάνης,” πού λέει μία απόφαση ενός εταίρου μας, είναι καταδικαστέα η αποφασή αυτή. Τούλαχιστον εκμέρους του φορέα μας.
    Διότι, η απόφαση αυτή του Γαλλικού Κοινοβουλίου, σε πρώτη φάση εάν και φαινεται ότι είναι μια βόμβα για την Τουρκική Δημοκρατία, απο την άλλη πλευρά έμεσα-άμεσα αφορά και εμας ως Χώρα!!!
    Με εκτίμηση,
    Μεχμέτ Ιμάμ
    Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μουσουλμάνων Ελλαδας, «Η Φιλότητα»
    Αθήνα, 26.01.2012
    [email protected]

Μοιραστείτε το