Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Βάρος στις αποκρατικοποιήσεις

Συναντήσεις με Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς

Με τις συζητήσεις για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 να έχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ολοκληρωθεί και σε επίπεδο κυβέρνησης – τρόικας, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ρίχνουν τώρα το βάρος τους στα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων οργανισμών, προώθησης μεγάλων έργων και αποδέσμευσης πόρων. Οι «3» θα έχουν δύο συναντήσεις με αυτήν την ατζέντα, σήμερα στις 16:00 και αύριο Τρίτη στις 18:00.

Στόχος των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να δώσουν ένα επιπλέον θετικό δείγμα γραφής προς τους εταίρους, που σε συνδυασμό με την απόφαση για την προώθηση των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει καλό κλίμα για τη χώρα.
Η κυβέρνηση συνεργασίας επιδιώκει να στείλει το μήνυμα σε εταίρους και δανειστές πως η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, δομικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα. Τις αποφάσεις αυτές, όπως και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, επιθυμεί να έχει στις «βαλίτσες» του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενόψει των επαφών που θα έχει στα τέλη του μήνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (24 και 25 Αυγούστου), καθώς και στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που θα έχει στην Αθήνα στις 22 του μηνός με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην αγορά και να επαναφέρει σε αναπτυξιακή τροχιά την οικονομία με ένα συνδυασμό «πυρών». Όπως σημειώνει «Το Βήμα», το «ελληνικό μπαζούκα» θα αποτελείται από αποφάσεις για «άνοιγμα» αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, μείωση της γραφειοκρατίας και αποδέσμευση πόρων και με αιχμή deals, όπως η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και η αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει, τελικά, την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της στα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης και της μεγέθυνσης της οικονομίας.
Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί ότι η βήμα προς βήμα επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και θεσμικών δυσλειτουργιών θα ανοίξει το δρόμο για το «φρενάρισμα» της ύφεσης, με πρώτα και καλύτερα τα μεγάλα έργα υποδομής. Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, η επανεκκίνηση των έργων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ ώς και 1,5%, καθώς επίσης άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 30.000 θέσεων εργασίας, δίνοντας ένα αναπτυξιακό κύμα στα εργοτάξια της υπαίθρου.

Επίδομα θέρμανσης

«Η λογική είναι επιδότηση με βάση τις κλιματικές ζώνες και ενιαίος φόρος στα δύο είδη πετρελαίου, κίνησης και θέρμανσης, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς. Με την πρόταση που έχει κατατεθεί η επιστροφή του φόρου θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στην αρχή κάθε χειμώνα.
«Είχα καταθέσει μια πρόταση. Νομίζω ότι γύρω από αυτήν κινούνται οι σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, να ενοποιηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, έτσι ώστε φύγει το κίνητρο του λαθρεμπορίου, και από την άλλη να υπάρχει μια διαμόρφωση της χώρας σε κλιματικές ζώνες, ανάλογα με το υψόμετρο και με τη μέση θερμοκρασία που παρατηρείται, και να μπορεί να υπάρξει επιστροφή του φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από το υπουργείο Οικονομικών στην αρχή κάθε χειμώνα» είπε ο κ. Σκορδάς.

Μέχρι το πρωί σήμερα εμπρόθεσμες οι δηλώσεις

Λίγες ώρες ακόμη μένουν έως ότου λήξει και η σιωπηρή παράταση για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, οι φορολογικές δηλώσεις θα θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβληθούν στο taxis έως τις 08:00 το πρωί σήμερα.  Από το χρονικό σημείο αυτό και μετά, οι δηλώσεις εισοδήματος θεωρούνται εκπρόθεσμες και οι φορολογούμενοι θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αντίθετα, όσοι είναι εμπρόθεσμοι και καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου, όπως ορίζεται στο εκκαθαριστικό τους, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για περισσότερες δόσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος θα είναι επτά (7) μηνιαίες – αντί τριών (3) διμηνιαίων που είναι σήμερα. Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί το εισοδηματικό όριο που θα περιλαμβάνει η ρύθμιση για την καταβολή των φόρων σε περισσότερες δόσεις.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπαν ότι η ρύθμιση θα αφορούσε φορολογούμενους με εισοδήματα έως 100.000 ευρώ, ωστόσο η τρόικα διαφώνησε ζητώντας να μειωθεί το εισοδηματικό όριο.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καινούργια πεζογέφυρα στον Αη Γιάννη (ΧΑΝΘ), ετοιμάζεται και η νέα τοξωτή

Συνεχίζονται σε διάφορα σημεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου οι αποκαταστάσεις υποδομών με την Δημοτική…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Προσφορές για την απευθείας ανάθεση εργασιών εκρίζωσης δέντρων από τον Δ. Βόλου

Η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Βόλου προτίθεται να αναθέσει εργασίες εκρίζωσης (αφαίρεσης ριζικού συστήματος) δένδρων.…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Έκλεψε χαλκοσωλήνες από οικοδομή και κατέληξε στη φυλακή

  Ποινή φυλάκισης 12 μηνών εκ των οποίων θα εκτίσει τους τέσσερις, επιβλήθηκε σε 23χρονο…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση για τον 40χρονο που βρέθηκε νεκρός στα Πευκάκια

Σήμερα αναμένεται να διενεργηθεί η ιατροδικαστική εξέταση που θα "ρίξει φως" στον χρόνο και στον…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024