Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

“Βάζουν χέρι” στις διπλές συντάξεις

Η πρόταση του ΚΕΠΕ προβλέπει το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων, να μην ξεπερνά τις 2.400 ευρώ

 

Η φράση «η αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος», που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και βρίσκεται στα γραφεία των… οικονομικών υπουργών, δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας και την κατεύθυνση των μέτρων που καλείται να λάβει άμεσα η κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση δέχεται, στο πλαίσιο της εξεύρεσης μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, εισηγήσεις να καλέσει 150.000-200.000 συνταξιούχους να επιλέξουν έως το τέλος του χρόνου ποια από τις δύο κύριες συντάξεις που λαμβάνουν θα περικοπεί.
Σήμερα διπλές συντάξεις λαμβάνουν κυρίως οι γιατροί του ΕΣΥ (που συμμετέχουν ταυτόχρονα και σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα), οι μηχανικοί (ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο), οι δικηγόροι (Ταμείο Νομικών και διάφορα άλλα Ταμεία όπου απασχολούνται ως νομικοί σύμβουλοι), οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι πολιτικοί που συνήθως έχουν κρατήσεις από δύο συνταξιοδοτικούς κύριους φορείς. Ακόμα και οι χήρες λαμβάνουν διπλή σύνταξη σε περίπτωση που εργάζονταν (τη δικιά τους και μέρος του συζύγου τους). Η αδικία βέβαια είναι ότι για να λάβει διπλή σύνταξη ο σημερινός συνταξιούχος πλήρωνε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές και για τα δύο ταμεία επί 35 χρόνια, χρήματα μέρος των οποίων τώρα χάνεται.

Νέες μειώσεις συντάξεων για τους δικαιούχους των λεγόμενων ευγενών ταμείων μελετά το υπουργείο Εργασίας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι επεξεργάζεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στο σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων στο πλαίσιο της εξεύρεσης μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Mega, η πρόταση του ΚΕΠΕ η οποία θα ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης ή ακόμη και της συρροής συντάξεων να μην ξεπερνά τις 2.400 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ετησίως. Σήμερα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μπαίνει στα 2.773 ευρώ ενώ στην περίπτωση συνόλου κύριας και επικουρικής στις 3.680 ευρώ. Η επιβολή πλαφόν αναμένεται να επηρεάσει κυρίως συνταξιούχους των λεγόμενων ευγενών ταμείων όπου το σύνολο συντάξεων ακόμη και μετά τις μειώσεις ξεπερνά τις 2.400. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, της Ιονικής, της ΔΕΗ, καθηγητές Πανεπιστημίου, Ανώτεροι Δικαστικοί και Ανώτεροι Αξιωματικοί. Εκτός από τις συντάξεις, η κυβέρνηση μελετά και τον «εξορθολογισμό» των εφάπαξ που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή υποχρέωση που θα έπρεπε ήδη να έχει εκπληρωθεί. Προκειμένου να αποφύγουν νέα μείωση στα εφάπαξ, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προτείνει να αποδίδεται στο ΤΠΔΥ το 50% του ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων του Δημοσίου και το 2% της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ προϋπόθεση για την καταβολή εφάπαξ θα είναι η συμπλήρωση 25 ετών προϋπηρεσίας. Για 12- 24 χρόνια υπηρεσίας οι συνταξιούχοι θα παίρνουν έντοκα το σύνολο των εισφορών για 6- 12 χρόνια, έντοκα το 70% των εισφορών και για υπηρεσία που δεν θα ξεπερνά τα 6 χρόνια δεν θα προβλέπεται εφάπαξ. Προϋπόθεση για την εξυγίανση του ταμείου είναι και η απόδοση 1,2 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ με αντικείμενο συζήτησης τα εφάπαξ του Δημοσίου.

Διυπουργική σήμερα

Νέα ευρεία διυπουργική σύσκεψη -με τη συμμετοχή οκτώ υπουργών- συγκαλεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να καθοριστούν τα πεδία περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Στο επίκεντρο της διυπουργικής θα βρεθούν οι περικοπές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν τα υπουργεία Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Παιδείας. Στη συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως Αν. Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδρ. Λυκουρέτζος, Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να μειώσει δαπάνες ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, με βασικούς άξονες το πλαφόν στις συντάξεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και τις περικοπές 10-20% κατά μέσο όρο στα εφάπαξ. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει -βάσει του μνημονίου- να συνεισφέρει 2,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30%, των λουκέτων σε οργανισμούς και του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις ενώ για την αποφυγή των απολύσεων αντιπροτείνονται οι μετατάξεις. «Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά και μειώνεται ακόμη περισσότερο σε ετήσια βάση από την τήρηση της αναλογίας 1/5 στο στενό δημόσιο τομέα και του 1/10 στις ΔΕΚΟ. Το ίδιο ισχύει και για το μισθολογικό κόστος» αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με πρόταση για περικοπή 50 εκ. ευρώ ετησίως από λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις εποπτευόμενων οργανισμών προσέρχεται στη σύσκεψη το υπουργείο Παιδείας, ενώ συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΕΙ δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Περικοπές 300 εκ. ευρώ προτείνει το υπουργείο Υγείας μέσω της συγχώνευσης των υπηρεσιών, της μείωσης λειτουργικών εξόδων και της συγκέντρωσης των υπηρεσιών στο νέο κτίριο της Κηφισίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το