Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Βάζουν φωτιά στα σκουπίδια για να γλιτώσουν από τα ποντίκια

«Πρωταθλητής» πυρκαγιών ο οικισμός Αλιβερίου
«Πρωταθλητής» πυρκαγιών ο οικισμός Αλιβερίου

 

Μέσα στο ατέλειωτο σκουπιδαριό, που κρύβει ποντίκια και φίδια, σε ελάχιστη απόσταση από τον «πολιτισμό» προσπαθούν να επιβιώσουν οικογένειες αθιγγάνων σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου, γύρω από τον Ξηριά. Είναι η περιοχή που καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών –σύμφωνα με την στατιστική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Βόλου- καθώς κάθε δεύτερη σχεδόν μέρα εκδηλώνεται φωτιά.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις φωτιές βάζουν οι κάτοικοι του οικισμού ΡΟΜΑ για να γλυτώσουν από τα ποντίκια που κρύβονται κάτω από τους σωρούς των σκουπιδιών. Οι φωτιές μπαίνουν για να καταστρέψουν τα σκουπίδια. Η κατάσταση είναι σίγουρα τριτοκοσμική και κάτι περισσότερο.

Το τραγικότερο είναι όμως πως η περιοχή είναι .. άγνωστη για την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Συνεργείο καθαριότητας όχι μόνο δεν έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και μήνες (για να μην γραφεί για χρόνια), αλλά και η ηγεσία της δημοτικής υπηρεσίας φαίνεται να την έχει απλά … ακουστά.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην τοπική Πυροσβεστική υπηρεσία σήμανε –για ακόμη μία φορά –συναγερμός. Το σήμα ήταν –για ακόμη μία φορά- «φωτιά στα γύφτικα». Τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με εννέα άνδρες μετέβησαν στην περιοχή για να σβήσουν την φωτιά. Η περιγραφή των πυροσβεστών, οι οποίοι συμμετείχαν σε μία ακόμη κατάσβεση, είναι ενδεικτική αυτού που αντικρίζουν συχνά: «Μικρά παιδάκια έτρεχαν από δω και από εκεί επειδή τα κυνηγούσαν τα ποντίκια». Έτσι αθίγγανοι έβαλαν φωτιά στα σκουπίδια για να τα καταστρέψουν. Αφού δεν έχουν κάδους και δεν περνούν από εκεί απορριμματοφόρα, πρέπει μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, χάνουν τον έλεγχο της φωτιάς και ο κίνδυνος να καούν οι ίδιοι ζωντανοί και τα παιδιά τους είναι άμεσος. Έτσι καλούν την Πυροσβεστική. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής γνωρίζουν αρκετά την περιοχή και τις συνθήκες που επικρατούν.

Οι άνθρωποι του Αλιβερίου ζούνε, στην κυριολεξία, με τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια που δημιουργούν οι ίδιοι, αλλά πετούν και πολίτες από τον υπόλοιπο… πολιτισμένο Δήμο.

Ο Ξηριάς και η γύρω περιοχή του Αλιβερίου εδώ και χρόνια είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Μία επιχείρηση καθαρισμού είχε γίνει από τον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας. Με τον «Καλλικράτη» δεν έγινε απολύτως τίποτε.

«Σκότωσα ένα φίδι τέσσερα μέτρα για μην μπει στο σπίτι (εννοεί το τσαντίρι, αυτό βλέπουμε) και να μην τσιμπήσει τα παιδιά» αναφέρει στη «Θ» αθίγγανος. «Κόψαμε τα χόρτα που μας έχουνε πνίξει, κάψαμε και τα σκουπίδια για να γλυτώσουμε από τα ποντίκια» συνεχίζει…

«Ζούμε εδώ 14 χρόνια. Θέλουμε και εμείς ένα λυόμενο. Πρέπει να ζήσουμε καλύτερα. Και όχι μέσα στα σκουπίδια και τα ποντίκια. Από τον Δήμο δεν έχουμε δει κανέναν» λέει μία νεαρή τσιγγάνα και τα τρία της παιδιά την κρατάνε από την φούστα.

Τα τσαντιρόσπιτα βρίσκονται σχεδόν πάνω στο δρόμο. Στην εσωτερική πλευρά του οικισμού η εικόνα είναι κάπως καλύτερα, καθώς τα σκουπίδια δεν βρίσκονται δίπλα στα σπίτια, άρα και τα ποντίκια. Απλά όσοι μένουν σε αυτή την πλευρά μεταφέρουν τα σκουπίδια τους, λίγο έξω από τον οικισμό.

Σε αρκετά σημεία ο Ξηριάς είναι καμένος. Μαζί με τα σκουπίδια καίγονται και τα χόρτα, που έχουν φτάσει τα δύο μέτρα. «Και στα χόρτα κρύβονται φίδια. Πριν από λίγες μέρες μαζέψαμε χρήματα – βάλαμε από δύο, τρία ευρώ- για να φέρουμε κάποιους να κόψουνε τα χόρτα» μας λέει μία τσιγγάνα που φωνάζει επίσης πως «εδώ και χρόνια δεν έχουνε δει συνεργείο του Δήμου να κόβει ούτε ένα χόρτο».

 

«Μην τα βάζετε…»

 

Οι φωτιές που βάζουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι αθίγγανοι, προκαλούν έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κατάσταση αυτή έχει πολλές φορές επισημανθεί, έχουν γίνει διαπιστώσεις, αλλά έως εκεί… Ναι μεν ρυπαίνουν με τις φωτιές, αλλά δεν έχουν άλλη λύση για να καταστρέψουν το σκουπιδαριό, επισημαίνουν έμπειροι πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν μεταβεί στην περιοχή πολλές φορές για το σβήσιμο πυρκαγιών.

Η συμπεριφορά των αθιγγάνων έχει προκαλέσει άπειρες φορές επικριτικά σχόλια. Ειδικά σε ζητήματα συμπεριφοράς σε σχέση με το περιβάλλον. Ναι είναι ζήτημα κουλτούρας και νοοτροπίας, ο τρόπος ζωής τους… Η ελάχιστη όμως φροντίδα του οικισμού τους από την Δημοτική Αρχή είναι υποχρέωσή της.

Η περισυλλογή σκουπιδιών είναι η ελάχιστη παροχή υπηρεσίας για να αλλάξει η εικόνα ενός σημείου του ενιαίου Δήμου Βόλου που έχει «γκετοποιηθεί».

Είναι πολύ χαρακτηριστική η αναφορά πυροσβεστών ότι «κακώς επικρίνονται και από τα Μέσα Ενημερώσεως οι αθίγγανοι. Δεν φταίνε και για τα πάντα. Ο Δήμος έχει επιδεικτικά αγνοήσει την ύπαρξη ενός τέτοιου οικισμού στην πόλη. Και δεν έχει κάνει μία παρέμβαση έστω και για τα στοιχειώδη».

Η αντιδημαρχία Καθαριότητας φυσικά και δεν γνωρίζει το θέμα, στην πραγματική του διάσταση.  Οι μέχρι τώρα ενέργειες έχουν αποδείξει ότι η περιοχή είναι γνωστή, μόνον… ακουστικά.

Οι φωτιές είναι περισσότερες τους καλοκαιρινούς μήνες. Σχεδόν καθημερινά οι αθίγγανοι βάζουν φωτιά για να κάψουν σκουπίδια. Έχουν αναπτύξει τον δικό τους τρόπο επίλυσης βασικών προβλημάτων που για την υπόλοιπη κοινωνία μοιάζει ξένος και απαξιωτικός….

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το