Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αύριο θα ψήσουμε και θα… «ψηθούμε»

Θα είναι το πιο ζεστό Πάσχα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας
Θα είναι το πιο ζεστό Πάσχα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας

Το πιο ζεστό Πάσχα των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, θα είναι το φετινό, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Με θερμοκρασίες καλοκαιριού αναμένεται να γίνει απόψε η Ανάσταση, αλλά και το ψήσιμο αύριο του οβελία, ενώ οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες.

Ο υδράργυρος προβλέπεται να αγγίξει και τους 33  βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά της Θεσσαλίας, θερμοκρασίες ρεκόρ τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια για την εποχή που διανύουμε. Πάντως από την Δευτέρα ο καιρός θα καταστεί πιο άστατος, με παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχοπτώσεις την Δευτέρα του Πάσχα μέχρι και την Τετάρτη. Πρόκειται για μια αστάθεια, η οποία θα επηρεάσει κυρίως βορειότερες περιοχές, αλλά η εξέλιξή της δείχνει ότι θα δώσει και στη περιοχή μας ασθενείς, αλλά βροχές διαρκείας.

Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, ο άστατος καιρός αναμένεται να συνεχιστεί και το δεύτερο δεκαήμερο του Μαίου, με παράλληλη πτώση του υδραργύρου κατά 5 με 10 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή θερμοκρασίες κοντά στους 20 με 25 βαθμούς μέγιστες τιμές. Ο καιρός θα καταστεί άστατος, με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Πιο πολλά φαινόμενα φαίνονται στη βόρεια χώρα.

Προς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, φαίνεται να επικρατεί πάλι άστατος καιρός, κυρίως σε δυτική και βόρεια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή άνοδο, ιδιαίτερα προς τις τελευταίες ημέρες του Μάη, αγγίζοντας και ίσως ξεπερνώντας και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικότερα σήμερα Μ. Σάββατο ο καιρός στη Μαγνησία θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ως 30 βαθμούς και στο Βόλο 16 ως 30.

Και αύριο Κυριακή του Πάσχα συνεχίζεται ο αίθριος καιρός, με την θερμοκρασία στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, που θα αυξηθούν προς το τέλος της ημέρας  και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η  θερμοκρασία  σε πτώση  θα κυμανθεί  στις μέγιστες τιμές της μέχρι 26-28 βαθμούς. Την Τρίτη αναμένονται τοπικές συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι, ενώ η  θερμοκρασία  σε περαιτέρω πτώση  θα έχει μέγιστες τιμές 25-27 βαθμούς Κελσίου.

Οι αστάθειες στα ηπειρωτικά τμήματα (όσο βορειότερα, τόσο εντονότερες), φαίνεται να συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες έως και το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαϊου, χωρίς να αποκλείεται να επηρεαστούν και άλλες περιοχές εκτός των κεντρικών και βόρειων ηπειρωτικών (παράκτια και θαλάσσια τμήματα, καθώς και νοτιότερα ηπειρωτικά) μέσα σε αυτό το διάστημα.

Προοπτική του καιρού

Η εξέλιξη του καιρού δεν είναι τόσο σαφής και το ενδεχόμενο για έντονες αστάθειες σε συνδυασμό με θερμοκρασίες που θα τείνουν προς το φυσιολογικό (αν και πάλι “τσιμπημένες”) είναι μία από τις πολλές δέσμες σεναρίων που υπάρχουν. Μια άλλη εξίσου σημαντική δέσμη σεναρίων υποδεικνύει είσοδο των βοριάδων και πάλι στην περιοχή μας, αυτή τη φορά όμως ψυχρότερων, που θα ρίξουν τη θερμοκρασία σε τιμές ελαφρώς κατώτερες του φυσιολογικού και επιμονή της αστάθειας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η επικράτηση ενός τέτοιου τύπου καιρού, θα πρέπει να θεωρηθεί ως λιγότερο πιθανή, ωστόσο από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί τελείως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το