Photo Gallery, Τοπικά

Αύριο αποφασίζουν για απεργιακές

Το υπουργείο Υγείας καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

κινητοποιήσεις οι γιατροί της Θεσσαλίας


Αύριο Σάββατο στη συνάντηση των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλίας που θα γίνει στη Λάρισα, θα αποφασιστεί το μέλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων πανθεσσαλικά.

Χθες το βράδυ συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, όπου εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο τοπικός σύλλογος θα καταθέσει στην αυριανή συνάντηση των προεδρείων των Ιατρικών Συλλόγων της Θεσσαλίας την πρόταση για πενθήμερη απεργία, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία.

Σημειώνεται πως την απόφαση για πενθήμερη απεργία είχε λάβει η γενική συνέλευση του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου πριν δεκαπέντε ημέρες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης είπε ότι στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός των ιατρικών συλλόγων σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Παράλληλα ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καταδικάζει την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να εξετάζονται και από ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ από την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ταλαιπωρίας που υφίστανται λόγω της απεργίας των γιατρών.

Μάλιστα ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Υγείας.

Όπως τονίστηκε από τον κ. Μαυρογιάννη, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ληφθούν μέτρα, για όποιο γιατρό συμμετάσχει στον απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Στην Αθήνα

Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, έως και την επόμενη Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, τριήμερη πανελλαδική απεργία – μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου – Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο). Σε 24ωρη απεργία προχωρεί την Παρασκευή το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, παρέστη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών. Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με «προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ».

«Δεν θα αποσύρουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει το γιατρό κοντύτερα στον πολίτη», απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με κοινή απόφαση υπουργών Υγείας και Εργασίας οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν από Δευτέρα (7/2), να απευθύνονται, μέσω των γραφείων του ΙΚΑ, στους 12.500 γιατρούς του Ταμείου των Δημοσίων (ΟΠΑΔ) και στους 4.500 γιατρούς του Οργανισμού Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών, καθώς και στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Την αντίθεσή της στη στάση που κρατούν οι γιατροί εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ.

Οι διευθυντές του ΕΣΥ χαρακτηρίζουν «θέατρο του παραλόγου» τα γεγονότα στο υπουργείο Υγείας τα τελευταία 24ωρα και προσθέτουν ότι «για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Επισημαίνουν, στην επιστολή τους, ότι η θεσμοθέτηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας υπάρχει ως αίτημα από πολλά χρόνια, και ως κατεύθυνση απ’ όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αφού εξασφαλίζει τον απαραίτητο διαχωρισμό της ζήτησης από την παραγωγή των υπηρεσιών, που με τη σειρά του βελτιώνει την ποιότητα, αφού εξοικονομεί πόρους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το