Photo Gallery, Τοπικά

Αύξηση μαθητών στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής

Το σχολείο συμμετέχει για πρώτη φορά και σε πρόγραμμα Comenius
Το σχολείο συμμετέχει για πρώτη φορά και σε πρόγραμμα Comenius

 

Σε πόλο κοινωνικής εξωστρέφειας και ουσιαστικής απόκτησης γνώσεων σε τομείς ειδίκευσης, όπως η Γεωπονία και η Πληροφορική, έχει εξελιχθεί το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής του Νομού Μαγνησίας, στο οποίο φοιτούν 78 μαθητές, οι οποίοι προσπαθούν να μορφωθούν, να καταρτιστούν και να κοινωνικοποιηθούν, ώστε στα επόμενα χρόνια να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Μάλιστα συμμετέχει για πρώτη φορά και σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius για τη γνωριμία των νέων πολιτισμών από πλευράς μαθητών.

Το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής που στεγάζεται σε χώρο του πρώην Πολυκλαδικού, διαθέτει δύο τομείς, Γεωπονίας και Πληροφορικής, ενώ βρίσκεται στον ενδέκατο χρόνο λειτουργίας του.

Το προσωπικό ανέρχεται στα 39 άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχει και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που αντιστοιχεί σε μία ψυχολόγο, μία κοινωνική λειτουργό, ένας λογοθεραπευτής, ένας φυσιοθεραπευτής και ένα άτομο που βοηθάει τα παιδιά που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Η διευθύντρια του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής κ. Ελευθερία Παππά τόνισε πως «το θετικό είναι πως δεν υπάρχουν κενά. Βέβαια αναφορικά με το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό ο νόμος ορίζει να υπάρχουν ανά 50 παιδιά δύο ψυχολόγοι, δύο κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ εμείς διαθέτουμε από έναν».

Στο σχολείο φοιτούν 78 μαθητές, αριθμός πολύ μεγάλος, όταν πριν έντεκα χρόνια ξεκίνησε με 17 περίπου μαθητές. Μάλιστα από πέρυσι υπάρχει αύξηση κατά έξι μαθητών.

Το ΤΕΕ διαθέτει δύο βαθμίδες, Γυμνασίου και Λυκείου, οπότε μπορούν να εγγραφούν απευθείας μαθητές από το Δημοτικό. Η φοίτηση στο Γυμνάσιο διαρκεί πέντε χρόνια και περιλαμβάνει τα μαθήματα ενός κανονικού Γυμνασίου συν τα μαθήματα της ειδικότητας.

Η δεύτερη βαθμίδα που είναι το Λύκειο, χωρίζεται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος είναι δύο χρόνια φοίτησης και ο δεύτερος κύκλος φοίτησης επίσης δύο χρόνια. Όσοι μαθητές αποφοιτήσουν από το Γυμνάσιο του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής εγγράφονται στο δεύτερο κύκλο του Λυκείου και φοιτούν δύο χρόνια, ενώ όσοι μαθητές έρθουν από ένα άλλο γυμνάσιο θα εγγραφούν στον πρώτο κύκλο του Λυκείου.

Στο Λύκειο διδάσκονται επίσης μαθήματα του κανονικού Λυκείου, αλλά και της ειδικότητας.

«Εμείς ακολουθούμε κανονικά το διδακτικό πρόγραμμα των παλιών ΤΕΕ. Το συνολικό ωρολόγιο διδακτικό πρόγραμμα την εβδομάδα είναι 34 ώρες. Η μεταφορά όλων των μαθητών γίνεται είτε με ταξί είτε με λεωφορεία του Δήμου» ανέφερε η διευθύντρια.

Το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα άλλων χωρών, να δουν τα εκπαιδευτικά συστήματα. Μαθητές του σχολείου μαζί με καθηγητές τους έχουν ταξιδέψει ήδη στην Τουρκία, στην Αγγλία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Γερμανία, ενώ στις 20 Απριλίου θα γίνει υποδοχή όλων των σχολείων αυτών των χωρών στο Βόλο.

Οι δραστηριότητες θα αφορούν κυρίως παιχνίδια. Εξάλλου στην Αγγλία δόθηκε έμφαση στους τοπικούς χορούς, ενώ στη Γερμανία στα χριστουγεννιάτικα έθιμα.

Τα παιδιά μέσω του προγράμματος εμπλούτισαν τις παραστάσεις τους, έκαναν φίλους και διατηρούν την επικοινωνία μέσω του Facebook.

Η διευθύντρια του σχολείου στέλνει μήνυμα λέγοντας πως ένας γονιός που έχει ένα παιδί με ιδιαιτερότητες, δεν θα πρέπει να το κουκουλώνει, αλλά να αναζητήσει λύσεις. Και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής είναι μια πολύ καλή λύση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

  1. Καλημέρα.
    Είμαι ο φυσικοθεραπευτής του σχολείου.
    Στο άρθρο σας αναφέρετε, λανθασμένα, την παρουσία λογοθεραπευτή στο σχολείο μας. Υπάρχει όμως εργοθεραπευτής, ο οποίος, λόγω μη ύπαρξης οργανικού κενού, βρίσκεται σε μας με απόσπαση και καλύπτει τις αντίστοιχες λειτουργικές ανάγκες.
    Επίσης, η συνάδελφος που αναφέρεται ως “άτομο που βοηθάει τα παιδιά που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο” είναι Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και το αντικείμενο της εργασίας της είναι η υποστήριξη όλων των μαθητών που έχουν κινητικά προβλήματα (είτε χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο είτε όχι), καθώς και αυτών που, για οποιοδήποτε άλλο λόγο, έχουν δυσκολία στην αυτοεξυπηρέτηση τους.
    Σας ευχαριστώ.

    1. Καλησπέρα…Καλησπέρα… είμαι το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό του σχολείου και θα ήθελα να ευχαριστήσω το συνάδελφο για τις πολύτιμες διευκρινίσεις του!

Μοιραστείτε το