Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Αύξηση αιτήσεων για φιλοξενία στο Οικοτροφείο Αλτσχάιμερ

Η κοινωνική λειτουργός στο Οικοτροφείο των Αλυκών κ. Νίκη Μανιάκη

Αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις οικογενειών που επιδιώκουν να εντάξουν τον πάσχοντα στο Οικοτροφείο που λειτουργεί ως δομή στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ στην περιοχή των Αλυκών. Μάλιστα κυρίαρχη αιτία για αυτήν την εξέλιξη είναι η οικονομική αδυναμία των οικογενειών να συντηρήσουν επαρκώς τους ασθενείς. Εξάλλου αρκετές οικογένειες που μέχρι πρότινος προσλάμβαναν φροντιστές στο σπίτι τους για την εξυπηρέτηση των ασθενών, τώρα είτε επειδή έμειναν άνεργοι είτε λόγω μείωσης του μισθού τους προστρέχουν στο Οικοτροφείο.

Το Κέντρο Ημέρας, το Οικοτροφείο (Βραχείας Νοσηλείας), η Εξωτερική Μονάδα Στήριξης Οικογένειας είναι μερικές από τις δομές που περιλαμβάνονται στη δραστηριότητα της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία είναι ένας επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο ή από κάποια άλλη μορφή άνοιας και η οποία λειτουργεί στο Βόλο από το 2005.

Το Οικοτροφείο μπορεί να φιλοξενήσει καθημερινά μέχρι και 30 περίπου άτομα. Η φιλοξενία είναι βραχεία, που σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να φιλοξενηθεί από μερικές ημέρες μέχρι και κάποιους μήνες, ανάλογα βέβαια με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στο Οικοτροφείο ο ασθενής θα έχει το φαγητό του, πολύπλευρη στήριξη, όπως ψυχολογική, καθώς και την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κοινωνική λειτουργός στο Οικοτροφείο των Αλυκών κ. Νίκη Μανιάκη τόνισε πως σε αυτή τη δομή παρέχονται ατομική συμβουλευτική, στήριξη σε οικογένειες, ενώ εξυπηρετούνται οικογένειες που δεν αντέχουν για λόγους υγείας, κοινωνικούς, οικονομικούς, να έχουν τον ασθενή συγγενή τους στο σπίτι. Οι ενδιαφερόμενοι εξετάζονται, λαμβάνεται το ιστορικό τους και αν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις εντάσσονται στο Οικοτροφείο. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 30 άτομα, ενώ υπάρχουν δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις για τη φιλοξενία των ασθενών στο Οικοτροφείο έχουν αυξηθεί. Κάθε εβδομάδα εμφανίζονται τρεις με τέσσερις νέες καταγραφές. Μάλιστα υπάρχουν και άτομα που έμειναν άνεργα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στον πάσχοντα την εξειδικευμένη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και τη σίτιση.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ενημερωτική καμπάνια από τη Μονάδα Αλτσχάιμερ για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το μήνυμα μάλιστα αναφέρει τα εξής: «Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι ήδη πάσχουν και πολλοί περισσότεροι θα νοσήσουν στο μέλλον από αυτή. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης που δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή, απευθυνθείτε σε ειδικό. Όσο πιο νωρίς αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, τόσο καλύτερο θα είναι το μέλλον σας».

«Πρέπει όλοι οι άνθρωποι, όταν αντιμετωπίζουν οι συγγενείς τους κάποιο πρόβλημα να έρχονται στη Μονάδα για παροχή συμβουλών. Εξάλλου οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν» τονίζει η κοινωνική λειτουργός. Εμείς προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους, ενώ υπάρχει ενημέρωση και του κόσμου. Οι οικογένειες φέρνοντας τους ασθενείς εδώ στο οικοτροφείο έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώνουν οικιακή βοηθό ή φροντιστή στο σπίτι. Κάποιοι μάλιστα έδιναν χρήματα και για το νοσηλευτή ή τον ψυχολόγο. Στο Οικοτροφείο παρέχεται και μη φαρμακευτική παρέμβαση. Πάντως γίνεται προσπάθεια για να εξυπηρετούνται και άτομα που είναι πιο ευέλικτα στην προσαρμογή τους στο καθημερινό πρόγραμμα του Οικοτροφείου, δηλαδή να συμμετέχουν σε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, στα τεστ μνήμης. Μεταξύ των δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται και διάφορες εκδηλώσεις.

Συνολικά στο Νομό Μαγνησίας έχουν καταγραφεί 400 περιστατικά με νόσο αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές.

Το καλοκαίρι παρατηρείται υπερπληθώρα αιτήσεων για φιλοξενία στο Οικοτροφείο.

Αυτή την περίοδο υπάρχουν σε εκκρεμότητα οκτώ με δέκα αιτήσεις, οι οποίες τίθενται προς αξιολόγηση.

Άλλη δυνατότητα των οικογενειών για περίθαλψη των πασχόντων είναι είτε το Νοσοκομείο είτε κάποια Κλινική.

Στο Οικοτροφείο εργάζονται περίπου 30 άτομα, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το υπουργείο Υγείας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το φωτορεπορτάζ από τον αγώνα Τοξότης-Ρήγας Φεραίος 1-3

Ο Ρήγας Φεραίος πέρασε νικηφόρα από το βοηθητικό του ΕΑΚ, επικρατώντας 1-3 του Τοξότη και…

19 Οκτωβρίου 2024

Τα σημερινά αποτελέσματα σε Β’ και Γ’ ΕΠΣΘ

Για τα πρωταθλήματα της Β’ και της Γ’ ΕΠΣΘ σημειώθηκαν σήμερα τα κάτωθι αποτελέσματα: Β’…

19 Οκτωβρίου 2024

Ο Σαρακηνός σάρωσε με 5-1 τον ΓΣΑ, νίκες για Αστέρα, Πύρασο, Ακρόπολη

Το σκορ της ημέρας στην Α’ ΕΠΣΘ σημείωσε ο Σαρακηνός (φωτό) που επιβλήθηκε με 5-1…

19 Οκτωβρίου 2024

Χάρης Δούκας: Παντρεύτηκε με τη Γεωργία Πολυτάνου στη Θήβα – Ποιοι από το ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «παρών»

Τον χορό του Ησαΐα με την αγαπημένη του Γεωργία Πολυτάνου χόρεψε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Ο γάμος έγινε…

19 Οκτωβρίου 2024

Η πρώτη φωτογραφία από το χτύπημα κοντά στην κατοικία του Νετανιάχου – Τα σπασμένα τζάμια και οι καταστροφές

Σε μία νέα φωτογραφία αποτυπώνεται το πλήγμα κοντά στην κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια. Οι…

19 Οκτωβρίου 2024

Παρέμεινε στην κορυφή της Α’ ΕΠΣΘ ο Ρήγας Φεραίος κερδίζοντας 1-3 τον Τοξότη

Μόνος στην κορυφή της Α’ ΕΠΣΘ παραμένει ο Ρήγας Φεραίος μετά την εκτός έδρας νίκη…

19 Οκτωβρίου 2024