Photo Gallery, Πολιτισμός

Αφιερωμένη στον Ελύτη η Ημέρα Ποίησης

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου με εκδηλώσεις και στο Βόλο

Στο μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Στο Βόλο τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο στο Public (Ογλ και Κονταράτου) μια αφιερωματική βραδιά με συζητήσεις, αναγνώσεις και μελοποιημένη ποίηση, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δακτυλά Δημήτρη.

Στο «Βάμμα Νυκτός»

Βραδιά αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου ώρα 21.00 στο καφέ των τεχνών Βάμμα Νυκτός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται τη Δευτέρα 21 Μαρτίου μέλη της ομάδας Volos Poetry Slam θα παρουσιάσουν μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση σε επιμέλεια της Έλενας Ψαραλίδου. Θέμα της αποτελεί η ποίηση, το ποίημα και ο ποιητής για το οποίο θα ακουστούν οι ίδιοι οι ποιητές να μιλούν μέσα από τα δοκίμια και από τα ποιήματά τους. Συμμετέχουν Κατερίνα Ζούζουλα, Ευάγγελος Κάβουρας, Ελένη Καραβασίλη, Sirona Medicus, Αλέξανδρος Μακρυγιάννης, Ποιητής εκ Πηλίου και Έλενα Ψαραλίδου.

Η ομάδα Volos Poetry Slam δημιουργήθηκε μετά το διαγωνισμό slam που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην πόλη μας. Κυρίαρχο γνώρισμά της αποτελεί η αγάπη για τη δημιουργική ποιητική γραφή και την προφορική επικοινωνία της. Έλαβε μέρος το περασμένο καλοκαίρι στο φεστιβάλ προφορικής αφήγησης στην Τσαγκαράδα, παρουσίασε την παράσταση Καλά Κρισ-τούγεννα τα περασμένα Χριστούγεννα και τη Δευτέρα 21/3 μιλά «Μονάχα με την ποίηση» για την ποίηση. Γιατί όπως καταθέτει ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης , πρόσφατα εκλιπών αλλά αεί παρών:

Μονάχα με την ποίηση

Θα είμαστε ακόμα ικανοί

Να βλέπουμε και ν’ αγαπούμε

Να ονομάζουμε τα πράγματα

Με τις πιο καθημερινές λέξεις

Να λέμε το ψωμί ψωμί τη σκάφη σκάφη

Και μ’ ένα βλέμμα να οδηγούμαστε

Σε μιαν αλήθεια οριστική.

Στον Πολυχώρο Φουντούλη

«Ποίηση είναι να γράφεις το κελάηδισμα των πουλιών,
το άρωμα των λουλουδιών,
τις κραυγές των παιδιών καθώς παίζουν.
ποίηση είναι η αγάπη του να προβληματίζεσαι
κ να φτιάχνεις τραγούδια με τη φαντασία σου…
ποίηση είναι το βλέμμα του ποιητή,
ένα ύφασμα που ποτέ δε ξεθωριάζει,
ο καθρέφτης της ψυχής
που ο καθένας βγάζει…»

Γι’ αυτό κι εμείς επιχειρούμε να εκφραστούμε ποιητικά γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ηημέρα Ποίησης. Μικροί και μεγάλοι λοιπόν, όσοι νιώθετε ότι χρειάζεστε να ταξιδέψετε μέσα από την ποίηση απολαμβάνοντας την πυκνωμένη σκέψη γνωστών δημιουργών αλλά κι όσοι επιχειρείτε να εκφραστείτε οι ίδιοι ποιητικά πάρτε μαζί σας το ποίημα ενός γνωστού σας αγαπημένου ποιητή-ποιήτριας και γιατί όχι κι ένα δικό σας κι όση καλή και δημιουργική διάθεση διαθέτετε κι ελάτε μαζί μας να φτιάξουμε μια λογοτεχνική συντροφιά τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 8.00μ.μ. στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη (Αντωνοπούλου 17) στο Βόλο για να γιορτάσουμε την ποίηση ακούγοντας μουσική μήπως κι ευφρανθεί η ψυχή μας μέσα σε έναν κόσμο που αγωνιά και μάχεται να επιβιώσει σπάζοντας τη μίζερη καθημερινότητά μας.

Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 24210-24816 (Πολυχώρος).

Εκπομπή

για το βιβλίο

και την ποίηση

«Μιλάμε για το βιβλίο» είναι ο τίτλος εκπομπής στο Ράδιο 1 του Βόλου. Η εκπομπή μεταδίδεται και από το διαδίκτυο (www.magnesianews.gr) κάθε Σάββατο πρωί στις 10.15 με 11.30. Σήμερα δυο ακροατές ή ακροάτριες που θα τηλεφωνήσουν κατά τη διάρκεια της εκπομπής στο 24210-62024 θα κερδίσουν δύο αντίτυπα του μυθιστορήματος του Νίκου Αραπάκη «Το δίκιο», που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη. Το Σάββατο αφιέρωμα στην ποίηση, με ποιήματα γνωστών ποιητών, ενώ ο ηχολήπτης Δημήτρης Τώνης θα κερνάει μελοποιημένη ποίηση. Προς το τέλος της εκπομπής ο Λαρισαίος ποιητής και γιατρός Δημήτρης Κρανιώτης θα μιλήσει για τη Παγκόσμια Συνάντηση Ποίησης του 2011 και γενικότερα για ποίηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το