Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αφαιρούν τα πλαστικά και ζητούν συνάντηση με το δήμαρχο

 

Οι καταστηματάρχες του Βόλου αποφάσισαν να συμμορφωθούν εν μέρει με την κανονιστική διάταξη

Σε κλίμα έντασης και ανησυχίας για τις εξελίξεις με τις κλήσεις του Δήμου Βόλου προς καταστηματάρχες να ξηλώσουν υπαίθριες τέντες και πλαστικά προστατευτικά από τα καταστήματά τους, πραγματοποιήθηκε χθες η έκτακτη συνέλευση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας. Παρά την έκκληση για συμμετοχή στη συνέλευση, ελάχιστοι, μόλις 30 περίπου καταστηματάρχες, έδωσαν το «παρών» στη συνέλευση.

Οι καταστηματάρχες ύστερα από ανταλλαγή απόψεων και με πρόταση του προέδρου τους κ. Απ. Αθανασού, αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν σε αφαίρεση των οριζόντιων (πρόσοψη) πλαστικών προστατευτικών, σήμερα κιόλας, συμμορφούμενοι με τις επιταγές της Δημοτικής Αρχής και να επιδιώξουν να συναντηθούν εντός της ημέρας με το δήμαρχο Βόλου, προκειμένου να ζητήσουν να μην αποσταλούν άλλες κλήσεις μέχρι τέλη Μαρτίου, οπότε και έχει τεθεί καταληκτική προθεσμία, για τροποποίηση της κανονιστικής διάταξης. Σημειώνεται ότι οι καταστηματάρχες έχουν καταθέσει προτάσεις για την κανονιστική, τόσο για τη Δημοτική Ενότητα Βόλου, όσο και για την Αγριά, την Πορταριά και τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.

Όσοι καταστηματάρχες δεν προχωρήσουν σε αφαίρεση των πλαστικών προστατευτικών, που απαγορεύονται μάλιστα από την κανονιστική διάταξη, κινδυνεύουν με αφαίρεση της αδείας λειτουργίας του καταστήματός τους και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο νομικός σύμβουλος των καταστηματαρχών, δικηγόρος Βόλου κ. Χρ. Γούσιος, «ο Δήμος αποστέλλει και άλλες κλήσεις σε καταστηματάρχες εντός των ημερών».

Πάντως στη συνέλευση ακούστηκαν και φωνές για «μετωπική αντιπαράθεση με το Δήμο», με κλείσιμο των καταστημάτων, οι οποίες ωστόσο δεν βρήκαν ανταπόκριση από την πλειοψηφία.

Ακόμη αποφασίστηκε αύριο Παρασκευή να πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνέλευση, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο (πατάρι παραλιακής πιτσαρίας), όπου θα συζητηθεί η πορεία του θέματος της κανονιστικής.

Τα προβλήματα εντοπίζονται, όπως αναφέρθηκε στη συνέλευση, σε ορισμένα καταστήματα στην Τοπάλη, στην Κουμουνδούρου (μεταξύ Ιάσονος και Αργοναυτών), στη Μαιάνδρου στη Ν. Ιωνία και στην οδό Μπότσαρη.

Από τους καταστηματάρχες επισημάνθηκε πάντως η αδυναμία σύστασης ενός κοινού μετώπου για την επίλυση των προβλημάτων με την κανονιστική και μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασός, «υπάρχουν αλληλοκαρφώματα μεταξύ συναδέλφων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, ότι αν κλείσει ο διπλανός τους, θα κλείσουν κι αυτοί».

Ο Σύλλογος Εστίασης Διασκέδασης Μαγνησίας είχε καταθέσει προτάσεις για την κανονιστική διάταξη 827/2011 το Νοέμβριο, στις οποίες αναφέρονται μεταξύ άλλων:

-«Να μην προβλεφθεί στη νέα κανονιστική ειδικό καθεστώς για τους πεζόδρομους των οδών Αντωνοπούλου και Τοπάλη και να επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μέσον των πεζόδρομων, στο χώρο που εκτείνεται σε εύρος 2,50 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της οδού (αντί για 1,50 μ. όπως αυτό καθορίζεται σήμερα).

Όλως επικουρικώς, να παραταθεί για διάστημα δύο ετών η ως άνω τροποποίηση, που αφορά αποκλειστικά και μόνον τους δύο ανωτέρω πεζόδρομους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα καταστήματα που λειτουργούν εκεί, να αποσβέσουν την αρχική επένδυσή τους.

-Να επιτραπεί η τοποθέτηση σταθερών διαχωριστικών μεταξύ των καταστημάτων που βρίσκονται στους κάθετους της Ερμού πεζοδρόμους, ίδιας μορφής με αυτά της οδού Αργοναυτών.

-Να εξαιρεθούν από την απόφαση, η οποία επιτάσσει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους παράλληλους της Ερμού πεζόδρομους αποκλειστικώς και μόνον έμπροσθεν του καταστήματος – τα καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Τ. Οικονομάκη, ανάμεσα στις οδούς Γκλαβάνη και Αγ. Νικολάου. Για την ως άνω περιοχή να επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μέσον του πεζοδρόμου, στο χώρο που εκτείνεται σε εύρος 1,50 μέτρου εκατέρωθεν του άξονα της οδού.

-Να τροποποιηθεί το πλάτος του διαδρόμου ανάμεσα στα αναπτυγμένα τραπεζοκαθίσματα και στην πρόσοψη του έκαστου καταστήματος, ώστε να ανέρχεται, με τη νέα κανονιστική, στα 2,00 μ. (αντί των 2,50 μ., όπως ισχύει). Διάδρομος 2  μέτρων διασφαλίζει αδιαμφισβήτητα την ελεύθερη κίνηση των πεζών.

-Να επιτραπεί η τοποθέτηση δύρικτης τέντας έμπροσθεν τριών καταστημάτων της οδού Αργοναυτών, ώστε να παραμείνει ορατή η διατηρητέα όψη των κτιρίων στα οποία στεγάζονται.

-Να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος των σταθερών διαχωριστικών μεταξύ των καταστηματών της οδού Αργοναυτών, στα 2 μέτρα. Επιπρόσθετα να επιτρέπονται, εναλλακτικά, κινητά υαλόφρακτα πλαίσια με κρύσταλλο security, τα οποία να στηρίζονται στην κατασκευή που βρίσκεται έμπροσθεν εκάστου καταστήματος.

-Να επιτρέπονται κινητά θερμαντικά συστήματα, εγκεκριμένα από την Εταιρεία Παροχής Αερίου, τα οποία θα στηρίζονται στην κατασκευή που βρίσκεται έμπροσθεν εκάστου καταστήματος.

-Να ρυθμιστεί εκ νέου το καθεστώς της οδού Κουμουνδούρου».

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με ανακοίνωσή της «συγχαίρει την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου και τον πρόεδρό της κ. Νίκο Μόσχο για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών σε πεζόδρομους κ.λπ. της πόλης του Βόλου. Το κακό είχε παραγίνει και η αυθαιρεσία είχε ξεφύγει από κάθε όριο και κανονισμό. Οι πεζόδρομοι, τα πεζοδρόμια και η παραλία ανήκουν πρώτα και κύρια στους πολίτες που έχουν το δικαίωμα να κινούνται ανεμπόδιστα σε αυτά.

Κάθε καταστηματάρχης που αυθαιρετεί, καταλαμβάνει όσο κοινόχρηστο χώρο θέλει, μην υπολογίζοντας καμία αρχή και καμία κανονιστική απόφαση.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας θεωρεί θετικό μέτρο την κατάληψη χώρου μόνο προς την πλευρά του καταστήματος, όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε από την άλλη πλευρά να μείνει περισσότερος ελεύθερος χώρος για την κυκλοφορία των πεζών. Το μέτρο αυτό θα αντιμετωπίσει εν μέρει και τη μεγάλη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε κάθε επιχείρηση. Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Βόλου θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το