Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Αυξημένες ελλείψεις φαρμάκων στο Βόλο

Φαρμακευτικές εταιρείες δεν δίνουν πίστωση και οι προμήθειες είναι λιγότερες

Πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις σκευασμάτων στα φαρμακεία της πόλης, όπως στις καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, νευρολογικές παθήσεις, ενώ η κατάσταση σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αναμένεται να χειροτερεύσει μετά την έλευση των γενόσημων, καθώς οι εταιρείες δεν θα διαθέτουν πρωτότυπα στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί του Νομού ζητούν ο νόμος για τα γενόσημα φάρμακα να ξεκινήσει να ισχύει από τον Ιούνιο και όχι από τον Απρίλιο, ώστε να μπορέσουν να πουλήσουν το στοκ με πρωτότυπα φάρμακα που έχουν αυτή τη στιγμή στα ράφια τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των φαρμακοποιών, αυτή τη στιγμή από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν 250 είδη φαρμάκων. Το πρόβλημα μάλιστα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβριο του 2010. Οι αιτίες των ελλείψεων είναι δύο. Ο πρώτος είναι το γεγονός πως οι φαρμακαποθήκες επιλέγουν να εξάγουν τα φάρμακα, καθώς στο εξωτερικό η τιμή του φαρμάκου κοστίζει περισσότερο. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την τακτική των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες μόνο με προκαταβολή, χωρίς πίστωση δηλαδή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατίθενται λιγότερες ποσότητες σε σχέση με τις ανάγκες του κόσμου.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε ενδεικτικά πως «μόνιμη αγωνία των φαρμακοποιών είναι η εξασφάλιση των φαρμάκων για τους πελάτες τους. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Λείπουν φάρμακα για διάφορες παθήσεις και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση».

Μάλιστα σημείωσε πως «ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές, είναι τι θα γίνει με τα πρωτότυπα φάρμακα που λάμβαναν για χρόνια, αλλά τώρα θα πρέπει να στραφούν στα γενόσημα. Οι καταναλωτές ανησυχούν πολύ για αυτό το θέμα και συνεχώς ρωτούν τους φαρμακοποιούς».

Οι φαρμακοποιοί αύριο και μεθαύριο απεργούν. Μάλιστα ο Τοπικός Σύλλογος Φαρμακοποιών απέστειλε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έγγραφο με τα αιτήματά του. Μεταξύ αυτών υπάρχει και το θέμα των στοκ με πρωτότυπα φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί διέθεσαν σημαντικό κεφάλαιο για την προμήθεια των φαρμάκων αυτών και αν εφαρμοστεί ο νόμος για τα γενόσημα από την 1η Απριλίου, δεν θα μπορέσουν να τα πουλήσουν, επομένως απειλούνται με μεγάλη οικονομική ζημιά.

Στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου επισημαίνεται ότι «η ασφυκτική κατάσταση στη ρευστότητα των φαρμακείων οδηγεί μεγάλο αριθμό φαρμακείων σε κλείσιμο και τους πολίτες – όσοι εναπομείναντες έχουν χρήματα- να πληρώνουν τα φάρμακα τους από την τσέπη τους.

Επιπλέον οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας αγωνίζονται και διεκδικούν τα ακόλουθα:

1. Έγγραφη διαβεβαίωση και χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές μας. Σε περίπτωση καθυστερήσεων δεν γίνεται να εισπράττεται rebate και θα πρέπει να γίνεται φορολογικός συμψηφισμός.

2. Παράταση εφαρμογής της γενόσημου υποκατάστασης μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν τα φαρμακεία να μειώσουν το τεράστιο stock τους.

3. Συγκεκριμένος αριθμός γενοσήμων ανά δραστική ουσία, που θα ανανεώνεται ανά 3μηνο ή 4μηνο (όπως εφαρμόστηκε και για τα νοσοκομεία).

4. Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των γενοσήμων (συνεχείς έλεγχοι -επαρκής στελέχωση ΕΟΦ- προτεραιότητα παρασκευής σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες).

5. Αποδέσμευση των χρημάτων του αποθεματικού των

φαρμακοποιών από τα ομόλογα.

6. Φορολογικές ελαφρύνσεις, νομικές ρυθμίσεις και

κίνητρα για δημιουργία συνεργασιών φαρμακείων.

7. Ωράριο: Υποχρεωτική παρουσία του υπεύθυνου φαρμακοποιού κατά τη λειτουργία και όχι πέραν του 48ώρου όπως ορίζει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους επιστήμονες Υγείας και δεδομένου ότι η πληθώρα φαρμακείων λειτουργεί με έναν υπεύθυνο φαρμακοποιό τέτοια διεύρυνση ωραρίου είναι αδύνατη.

Τα ανωτέρω αιτήματα είναι συγχρόνως και προτάσεις προς την ηγεσία του κλάδου μας, προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη διαμόρφωση στόχων για την ερχόμενη περίοδο των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων.

Ο αγώνας μας τώρα ουσιαστικά αρχίζει.

Οι φαρμακοποιοί του Βόλου και της Μαγνησίας είναι αποφασισμένοι να αγωνισθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φαρμακείων τους και η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της φαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες».

Φώτης Σπανός

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παν. Λιαδέλης: Περισσότερες από 100 υποψηφιότητες, μερικές ημέρες από την παρουσίαση της παράταξής μας και συνεχίζουμε

Πρωτοφανής για τα Επιμελητηριακά δεδομένα της περιοχής, είναι η ανταπόκριση και η στήριξη της Επιχειρηματικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Διάρρηξη και σε τρίτο υπουργείο: Έκλεψαν οθόνες υπολογιστών και μία… καφετιέρα

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις διαρρήξεις πραγματοποίησαν οι άγνωστοι δράστες που τις προηγούμενες ημέρες…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Πανόπουλος: Στόχος του Σαρακηνού ο πρωταθλητισμός

Ο προπονητής του Σαρακηνού Βασίλης Πανόπουλος έκανε την κάτωθι δήλωση ενόψει της έναρξης της Α'…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Προγραμματική σύμβαση 742.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου

Αναβαθμίζεται το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Σκιάθου για την ενίσχυση των υποδομών…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Squid Game: Νέο τρέιλερ για την πολυαναμενόμενη δεύτερη σεζόν

Το «Squid Game» επιτέλους επιστρέφει και το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα ένα ακόμη νέο teaser…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Πόσοι Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με την Ουκρανία; Κάθε εβδομάδα πεθαίνουν 100 εθελοντές

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι που πολεμούν στον ρωσικό στρατό έχουν πεθάνει στην Ουκρανία, σύμφωνα με…

20 Σεπτεμβρίου 2024