Οικονομία

Αυξήθηκε κατά 100 ευρώ ετησίως το οικογενειακό καλάθι

Ακριβότερο κατά 5% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 όταν κόστιζε 2.020,52 ευρώ

ΑΘΗΝΑ, 28.

Στα 2.120,75 ευρώ έφτασε το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού το μήνα Νοέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ.

Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις τιμές των αλκοολούχων ποτών και του καπνού, σε ποσοστό 19%, στις μεταφορές, σε ποσοστό 16% και στη στέγαση, σε ποσοστό 6%. Το Νοέμβριο του 2009 το οικογενειακό καλάθι κόστιζε 2.020,52 ευρώ.

Στο μεταξύ, παρέμβαση των βουλευτών με πρότασή τους προς τη Βουλή, για παράταση της προθεσμίας των πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2011 ζητάει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων, ενώ ανάλογο αίτημα αναμένεται να διατυπωθεί αύριο και από τις υπόλοιπες οργανώσεις των καταναλωτών.

Η E.Π.Κ.ΧΑΝ δηλώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η κωλυσιεργία απαντήσεων από μεριάς των τραπεζών, στις προτάσεις των καταναλωτών-δανειοληπτών, στο αίτημα μη ρευστοποίησης της μοναδικής κατοικίας,αλλά και γενικά στη εξώδικη ρύθμιση των οφειλών τους, δημιουργεί εμπλοκή επί της διαδικασίας, για την εισαγωγή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, με το άνοιγμα υποδοχής των αιτήσεων (ρύθμισης των χρεών από 2-1-2011).

Η ένωση σημειώνει ότι ”μπορεί ο νομοθέτης να ήθελε να δώσει εύλογο χρόνο μεταξύ των δύο συμβαλλομένων, (τράπεζα – οφειλέτη) να βρουν εξώδικη ρύθμιση, αλλά τα αποτελέσματα των απαντήσεων των τραπεζών κάθε άλλο από ενθαρρυντικά είναι για τους καταναλωτές”.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους βουλευτές, να καταθέσουν προτάσεις στήριξης των δανειοληπτών, ιδιαίτερα σε εκείνους τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης του χρέους τους και ζητούν να σώσουν το σπίτι τους. Η ένωση προτείνει να ζητήσουν οι βουλευτές να κατατεθεί στην Βουλή νομοθετικό πλαίσιο (παράτασης της ημερομηνίας εκτέλεσης των πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2011) ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να γίνουν οι ρυθμίσεις των οφειλών των δανειοληπτών με τις τράπεζες, όπως ο νόμος 3869/2010 ορίζει, ικανοποιώντας το αίτημα τους, δηλαδή της μη ρευστοποίησης του σπιτιού τους).

Η ένωση θέλοντας να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τους δανειολήπτες ενημερώνει ότι: Κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του Ν.3869/2010 και μέχρι 3.2.2011 απαγορεύεται ο πλειστηριασμός της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή σε περίπτωση που αυτός δεν κατοικεί σε ιδιόκτητο ακίνητο, του μοναδικού ακινήτου του που μπορεί να χρησιμεύσει ως κατοικία. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην υπερβαίνει σε αξία το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αφορολόγητο όριο για άγαμο αφορά κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, για έγγαμο, για χήρο, διαζευγμένο ή άγαμο γονέα μέχρι 20.000 ευρώ, με περαιτέρω προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 30.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα τέκνα.

Σαφώς ο νόμος 3869/2010 δίνει την δυνατότητα ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων για την εξόφληση οφειλών προς στους πιστωτές. Το σημαντικό είναι ότι δίνει και την δυνατότητα στον οφειλέτη εάν το επιθυμεί να αιτήσει να εξαιρέσει «το σπίτι του».

Άνω του 15% η πτώση τζίρου

στα εμπορικά της Θεσσαλονίκης

Με πτώση μεγαλύτερη του 15% στον τζίρο τους, πρόκειται να αποχαιρετίσουν το 2010 οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιμετωπίζοντας ήδη προβλήματα «επιβίωσης» βλέπουν ολοένα και περισσότερο να περιορίζεται το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Και σαν μη φτάνει η τρέχουσα δύσκολη συγκυρία για τους καταστηματάρχες, το 2011 αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χατζαρίδης, στη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε ενόψει της γιορτής της Πρωτοχρονιάς.

Όπως είπε, ενώ πρόσφατη έρευνα του συλλόγου έδειξε ότι στο ιστορικό κέντρο της πόλης έβαλαν φέτος λουκέτο περίπου 800 καταστήματα σε σύνολο 4.400, ήτοι το 17,8%, το 2011 δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 30%. Διευκρίνισε ότι σε πανελλαδική βάση 65.000 εμπορικά καταστήματα βρίσκονται στο «κόκκινο», με πολλά μάλιστα από αυτά να δηλώνουν αδυναμία ακόμα και για την κατάθεση του ενοικίου τους, εκτός από τις οφειλές τους σε ΙΚΑ, τράπεζες και εφορία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζαρίδης μίλησε για γεωγραφική συρρίκνωση των αγορών το 2011, αναφέροντας ότι από δέκα περιφερειακές που λειτουργούν σήμερα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, δεν αποκλείεται αυτές να μειωθούν σε πέντε. Τόνισε ότι πάγιες θέσεις του συλλόγου είναι η κατάργηση του πλανόδιου εμπορίου, παράνομου και μη, και η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε αγορές αγροτικών και βιολογικών προϊόντων αποκλειστικά. Στην έσχατη των περιπτώσεων ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το χωροταξικό σχεδιασμό κάθε αγοράς, είτε αφορά το νόμιμο πλανόδιο εμπόριο είτε τις λαϊκές αγορές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το