Photo Gallery, Τοπικά

Αυξήθηκαν τα εγκεφαλικά σε νέους ανθρώπους


 

Την Παρασκευή θα λειτουργήσει πιθανότατα ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο

 

 

 

Τα εγκεφαλικά επεισόδια κτύπησαν και τους νέους ανθρώπους 40-45 ετών το τελευταίο δίμηνο και οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου. Παράλληλα μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος του «Αχιλλοπούλειου», ενώ συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

 

Το τελευταία δίμηνο νέοι συμπολίτες, περίπου 40-45 ετών, υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Ως αξιόλογο στοιχείο καταγράφεται πλέον από τους γιατρούς της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου το γεγονός ότι το τελευταία δίμηνο νέοι συμπολίτες, γύρω στα 40-45 ετών, αλλά κάποιοι άλλοι μέχρι και 55 ετών, υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ευτυχώς στην πορεία η υγεία τους εξελίχθηκε ομαλά και πήραν εξιτήριο.

«Συνήθως τα εγκεφαλικά επεισόδια εκδηλώνονταν σε ηλικιωμένους, άνω των 70 ετών. Βλέπουμε όμως το τελευταίο δίμηνο να παρουσιάζονται και σε νέους ανθρώπους. Τουλάχιστον οκτώ περιστατικά καταγράφηκαν σε ένα δίμηνο», τόνισε παθολόγος γιατρός.

Παράλληλα η πληρότητα των κλινών από ασθενείς στην παθολογική Κλινική είναι υψηλή αυτή την περίοδο. «Υπάρχουν ακόμη αρκετά περιστατικά με γαστρεντερίτιδα, λοίμωξη του αναπνευστικού, γαστρορραγία. Η υγρασία αλλά και η εναλλαγή στις θερμοκρασίες ίσως παίζουν ρόλο» τονίζουν οι γιατροί.

Ένα νέο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο αυτή την περίοδο, είναι  η μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, «μεθαύριο Παρασκευή με την παραλαβή του απαραίτητου εξαρτήματος, θα γίνει προσπάθεια για να λειτουργήσει ο τομογράφος. Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθούν και άλλες ημέρες». Ο αξονικός του Νοσοκομείου εκτός του ότι έχει πολλά χρόνια λειτουργίας, εξυπηρετεί ετησίως τουλάχιστον 6.000 αρρώστους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα μισθολογικά ζητήματα υπογραμμίζοντας πως οι γιατροί μετά την επιβολή των μέτρων αναμένεται να έχουν μείωση μέχρι και 40%.

Πάντως εργαζόμενοι, όπως νοσηλευτές, που παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά τους, διαπιστώνουν σημαντικές μισθολογικές απώλειας με το μηνιαίο μισθό να αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 800 ευρώ.

 

500 εξετάσεις

στο βρογχοσκοπικό

Στο μεταξύ με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Τσαγκαράδα το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις Πνευμονολογίας που διοργανώθηκαν από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Συμμετείχαν 100 άτομα περίπου, ενώ τιμήθηκαν και δύο καθηγητές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων που συνταξιοδοτήθηκαν.

Στις εκδηλώσεις έγινε εκτενής αναφορά στη δεκάχρονη λειτουργία του βρογχοσκοπικού εργαστηρίου στο οποίο ετησίως πραγματοποιούνται 500 εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Κώστας Γουργουλιάνης, αν ο κόσμος δεν είχε τη συνήθεια να καπνίζει, το εργαστήριο θα πραγματοποιούσε πολύ λιγότερες εξετάσεις.

 

Το ΕΚΑΒ

Με δύο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ οι οποίοι διεκδικούν την εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Μάλιστα δεν διαβλέπουν ότι το αίτημά τους θα ικανοποιηθεί άμεσα.

Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ τονίζεται πως «στην Ελλάδα της εκσυγχρονισμένης υγείας και του κοινωνικού κράτους, η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα των πολιτών εφαρμόζεται σε όλο της το μεγαλείο, με τη μεταφορά τους από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, από τη Λαμία στη Λάρισα ή ακόμα και στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία, αφού ο αξονικός της Λαμίας είναι χαλασμένος. Το ίδιο συνέβη και χθες στο Βόλο, όταν μεταφέρονταν ασθενείς στη Λάρισα για τον ίδιο λόγο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανένας καθηγητής των οικονομικών της υγείας για να διαπιστώσει τη σπατάλη που γίνεται σε κάθε είδους πόρους, ανθρώπινους και μη, και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, επειδή δεν μπορεί να επισκευαστεί και να λειτουργήσει, χωρίς προβλήματα ένας αξονικός τομογράφος.

Εκτός όμως από την αδιαμφισβήτητη σπατάλη και την ταλαιπωρία αναλογίστηκε κανείς από τους «αρμόδιους» την ένδεια που δημιουργείται σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όταν αυτά όντας και λίγα στον αριθμό, απασχολούνται για τη μεταφορά τέτοιου είδους περιστατικών αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτους όλους τους άλλους πολίτες της Λαμίας ή του Βόλου σήμερα ή κάποιας άλλης περιοχής αύριο, που θα παρουσιαστεί ανάλογο πρόβλημα;

Το συγκεκριμένο γεγονός παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η μεταφορά τέτοιου είδους περιστατικών πρέπει να πραγματοποιείται με ασθενοφόρα των τοπικών Νοσοκομείων και όχι να απασχολείται το ΕΚΑΒ του οποίου ο προκαθορισμένος ρόλος είναι η εξυπηρέτηση του επείγοντος περιστατικού παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής βοήθειας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το