Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αυξήθηκαν οι παραπομπές παιδιών στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Κύριο θέμα της χθεσινής ημερίδας ήταν η ιατρικοποίηση της παιδικής ηλικίας
Κύριο θέμα της χθεσινής ημερίδας ήταν η ιατρικοποίηση της παιδικής ηλικίας

Περίπου στα 900 περιστατικά παιδιών που παραπέμπονται για διάφορους λόγους, όπως σε θέματα προφορικού λόγου, αντιμετωπίζει ετησίως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου μέσω του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος που διαθέτει, καθώς και των υπόλοιπων επιστημόνων και εργαζομένων. Το ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το 1999 μέχρι το 2013 τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί περίπου 15%, τάση που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι γονείς αγωνιούν αν το παιδί τους εμφανίζει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και αποτάσσονται σε κάποιο φορέα του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Συγχρόνως εντείνεται το φαινόμενο της ιατρικοποίησης της παιδικής ηλικίας με τους ψυχολόγους να συστήνουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να είναι ελεύθερα να εκφράζουν τη φυσική του ζωηράδα.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργάνωσαν χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Ιατρικοποίηση της Παιδικής Ηλικίας».
Προεδρεύων στην εκδήλωση ήταν ο ψυχίατρος, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου κ. Μιχάλης Δικαιάκος, ενώ εισηγήσεις έγιναν από την ψυχίατρο και ψυχοθεραπεύτρια κ. Φρόσω Μουρελή, καθώς και Νοσηλεύτρια, μέλος Παιδοψυχιατρικής Ομάδας Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου, εκπαιδευόμενη στην Οικογενειακή Θεραπεία κ. Λίνα Ζαχαρού. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κώστας Καραμπάτσας.
Κύριο θέμα της χθεσινής ημερίδας ήταν η ιατρικοποίηση της παιδικής ηλικίας, η τάση δηλαδή να παθολογοποιούνται κάποια παιδικά χαρακτηριστικά και οι γονείς έντρομοι να μεταβαίνουν στους γιατρούς για να λυθούν τα ζητήματα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο μέσα σε μια 15ετία να έχουν αυξηθεί οι παραπομπές παιδιών από διάφορους ειδικούς για περαιτέρω εξέταση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» αρκετοί εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.
Η ψυχοθεραπεύτρια κ. Φρόσω Μουρελή τόνισε χαρακτηριστικά πως οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να είναι ζωηρά και να μην παθολογικοποιούν καθετί που κάνουν.
Ειδικότερα η ίδια εστίασε στο πώς «η ιατρική παθολογικοποιεί τη φυσική ζωηράδα των παιδιών. Επειδή ακριβώς τα παιδιά αγχώνονται συνέχεια να είναι πειθαρχημένα στις τάξεις, στα μαθήματα, κάτι που δεν είναι συμβατό με την ηλικία τους, αυτά αντιστέκονται. Όμως οι διάφοροι ειδικοί την αντίσταση τη χαρακτηρίζουν μαθησιακές δυσκολίες και οτιδήποτε άλλο. Έτσι επέρχεται η ιατρικοποίηση της παιδικής ηλικίας, μέσω της οποίας μια ζωηράδα των παιδιών μπορεί να προκαλέσει ακόμη και χορήγηση φαρμάκων. Ένα κοινωνικό θέμα ιατρικοποιείται.

Αύξηση παραπομπών
Η υπεύθυνη για την πρώτη επικοινωνία με γονείς και ειδικούς για τις παραπομπές των παιδιών στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου κ. Λίνα Ζαχαρού αναφέρθηκε στην εμπειρία της σε σχέση με το είδος των παραπομπών και στο κατά πόσο προέρχεται από τους ίδιους τους γονείς ή τους ειδικούς.
Όπως ανέφερε «αυτό που μου μένει, είναι ένα άγχος, ένας έντονος προβληματισμός των γονέων σε σχέση με το τι μπορεί να έχει το παιδί τους. Και αυτό κατά κάποιο τρόπο ενισχύεται από τους ειδικούς, που για παράδειγμα βλέπουν ένα παιδί να κινείται στην αίθουσα διδασκαλίας και θα το στείλουν σε κάποιον φορέα για εξέταση».
Μάλιστα παρουσίασε αποτελέσματα έρευνας μεταξύ του 1999 και του 2013, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται αύξηση των παραπομπών παιδιών στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου. Ειδικότερα το 1999 ετησίως οι παραπομπές παιδιών άγγιζαν τις 750, ενώ το 2013 ανέρχονταν στις 900.
Για τα είδη των παραπομπών τόνισε πως πλέον τα αιτήματα σχετίζονται περισσότερο με θέματα προφορικού λόγου, την υπερκινητικότητα, τη διάσπαση ελλειμματικής προσοχής, την έλλειψη συγκέντρωσης, ενώ το 1999 ήταν ελάχιστα αυτής της κατηγορίας. Τότε κυριαρχούσαν περισσότερο οι διάφορες φοβίες, τα άγχη αποχωρισμού, αυτά δηλαδή που εντοπίζονται στην προσχολική ηλικία. Πλέον για όλα τα περιστατικά έχουμε περισσότερα 100-150 ετησίως σε σχέση με το 1999.
Αναφορικά με την προέλευση του αιτήματος φαίνεται πως πλέον περισσότερο ρόλο παίζουν οι ειδικοί σε σχέση με το παρελθόν που τότε ενεργοποιούνταν πρώτα οι γονείς.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Καραμπάτσας ανέδειξε το σημαντικό έργο που επιτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου για το Νομό και το Νοσοκομείο έχοντας να επιδείξει σημαντικές δράσεις. Κάλεσε δε τους γονείς και τους υπόλοιπους να αφήσουν στους επιστήμονες τον πρώτο λόγο, καθώς η ψυχική υγεία είναι καθοριστικός παράγοντας για πολλά θέματα, όπως ο εθισμός των νέων στο διαδίκτυο, στις ουσίες και άλλες εξαρτήσεις.
Σημειώνεται πως το παιδί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας εξετάζεται από τη διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχολόγο, νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό, παιδοψυχίατρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το