Οικονομία

Αυξάνονται οι «κόκκινες» οφειλές

Οι προβλέψεις θέλουν τα καθυστερούμενα δάνεια να φτάνουν το 12% του

συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου


ΑΘΗΝΑ, 27.

Ένα δύσκολο 2011 έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει και πάλι να δείξουν τις αντοχές τους, αλλά και να στηρίξουν τη χειμαζόμενη αγορά.

Η άντληση ρευστότητας, τα προβληματικά δάνεια, η διατήρηση των καταθέσεων στα ίδια επίπεδα, η εξάρτηση από την ΕΚΤ, αλλά και η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα πρέπει να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το 2011 οι τράπεζες.

Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές και στον τραπεζικό χάρτη.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα «σπάσει» στα δύο, με το κομμάτι των τραπεζικών εργασιών να πηγαίνει σε συγχώνευση με την Αγροτική Τράπεζα.

Ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που είναι και το «καλό» χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης.

Το σίγουρο είναι ότι το Δημόσιο θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ και όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η δημιουργία ισχυρού τραπεζικού κρατικού πυλώνα.

Οι τράπεζες θα κληθούν να αντεπεξέλθουν στα νέα stress tests που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη, μέσα στο Φεβρουάριο. Τα σενάρια αντοχής σε ακραίες καταστάσεις θα εστιάζουν τόσο στην παράμετρο της ρευστότητας, όσο και στην παράμετρο των εποπτικών κεφαλαίων, που είναι συνδεδεμένη με τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.

Μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζητούμενο θα είναι σε ποιο βαθμό θα πληγούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αν αντιμετωπίσουν μια ξαφνική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και ταυτόχρονα υπάρξει haircut στα ελληνικά ομόλογα.

Επίσης το Μάρτιο αλλάζει το καθεστώς της ΕΚΤ όσον αφορά τα τιτλοποιούμενα δάνεια και τη βαθμολογία που πρέπει να φέρουν από ελεγκτικούς οίκους.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις των 20 δισ. ευρώ και εντός των ημερών θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους 15-20 δισ. ευρώ. Με βάση τις κατανομές, η Εθνική θα λάβει 4,1 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,9 δισ. ευρώ, η Alpha 3,55 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 3,45 δισ. ευρώ, η ΑΤΕ 1,55 δισ. ευρώ, το Τ.Τ. 1 δισ. ευρώ, ενώ σε όλες τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα διατεθούν εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η εξάρτηση από την ΕΚΤ θα διατηρηθεί καθ΄ όλο το 2011 και θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ (από 95 δισ. ευρώ το 2010).

Από τη στιγμή που δοθούν οι εγγυήσεις, οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν στην ΕΚΤ τα ομολογιακά δάνεια ως εγγύηση προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα, για τη δημιουργία αποθέματος εγγυήσεων και για να αναπληρώσουν υπάρχουσες εγγυήσεις που θα απομειωθούν κατά 5% έως 10%, το γνωστό haircut.

Δύσκολη χρονιά για δάνεια

Εξαιρετικά δύσκολη χρονιά θα είναι το 2011 σε ό,τι αφορά τα δάνεια, καθώς αναμένεται περαιτέρω άνοδος στις κόκκινες οφειλές, ενώ η ζήτηση παραμένει σε ιστορικά χαμηλά.

Οι προβλέψεις θέλουν τα καθυστερούμενα δάνεια να αυξάνονται στο 12% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου (στα 31 δισ. ευρώ) από 10% που θα κλείσουν τα «κόκκινα δάνεια» φέτος.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το 2010 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα είναι οριακά θετικός, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2011 αναμένουν να συνεχιστεί η πτώση. Ανάκαμψη στις χορηγήσεις «βλέπουν» μετά το πρώτο εξάμηνο και στόχος είναι η πιστωτική επέκταση της τάξης του 1% στο τέλος του 2011, ενώ αναμένεται κατακόρυφη άνοδος στο κομμάτι των ρυθμίσεων και αυτοχρηματοδοτήσεων οφειλών.

Ποιες επενδύσεις έδωσαν το 2010 κέρδη έως 80%

Η συνταγή για κέρδη το 2010 δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη. Όποιος φρόντισε να αποφύγει τις αγορές της ταλαιπωρημένης ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως το χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν μπορούσε παρά να βγει κερδισμένος από τη χρονιά που κλείνει.

Τι κι αν το 2010 ήταν η χρονιά των αντιθέσεων, καθώς σημαδεύτηκε από τη συρρίκνωση του αναπτυγμένου κόσμου έναντι της ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών, τον ταμειακό πλούτο των επιχειρήσεων έναντι της φτώχειας στα όρια χρεοκοπίας των κρατών και τις «ισόβιες» θέσεις εργασίας στη Γερμανία έναντι της ανεργίας του 20% στην Ισπανία.

Στις αγορές η εικόνα σπάνια έχει υπάρξει τόσο ομοιόμορφη. Τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, τα κρατικά ομόλογα υψηλής ποιότητας, τα εταιρικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και τα εμπορεύματα κλείνουν τη χρονιά με κέρδη. Όπως διαπίστωνε και ο αρθρογράφος των Financial Times, John Authers, το 2010 θα μείνει ως η χρονιά που «απλά ήταν δύσκολο να χάσει κανείς χρήματα».

Παράδοξη ήταν η εικόνα ειδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην εκπνοή του έτους οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ανοίγουν νέο γύρο υποβάθμισης των ευρωπαϊκών κρατών, μαρτυρώντας την ταχύτατη επιδείνωση του αξιόχρεού τους και τις ανησυχίες για αναδιαρθρώσεις χρέους, χρεοκοπίες ή ακόμα και διάσπαση του ευρώ. Όμως, την ίδια στιγμή, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, κερδίζοντας περίπου 4,5% από τις αρχές του έτους.

Βέβαια, η Ευρώπη δεν μπορούσε παρά να υποαποδώσει έναντι των υπόλοιπων χρηματιστηρίων του πλανήτη, τα οποία κατά μέσο όρο κλείνουν τη χρονιά με κέρδη περίπου 7,5%. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης δίνουν αποδόσεις 6,85% από τις αρχές της χρονιάς, οι οποίες κρίνονται τουλάχιστον ελκυστικές για μια επένδυση χαμηλού ρίσκου. Αλλά και τα σαφώς υψηλότερου ρίσκου ομόλογα junk (αυτά που κατατάσσονται από τους οίκους αξιολόγησης στη λεγόμενη μη επενδυτική κατηγορία), έδωσαν το 2010 κέρδη 11,4%. Αποδόσεις 8,7% προσέφεραν τα βιομηχανικά μέταλλα και 10,5% το πετρέλαιο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη έδωσαν, ωστόσο, το παλλάδιο, οι τιμές του οποίου έχουν ενισχυθεί πάνω από 80% από τις αρχές του έτους και το ασήμι, στο οποίο συνέρρευσαν τα hedge funds, οδηγώντας τις τιμές σε και σε κάποια από τα πιο ριψοκίνδυνα χρηματιστήρια του πλανήτη, αυτά που δεν δικαιούνται καν τον τίτλο των «αναδυόμενων», αλλά κατατάσσονται στα λεγόμενα μεθοριακά. Με μια οικονομία που τρέχει με ρυθμούς 8% μετά το διετή πόλεμο, το χρηματιστήριο της Σρι Λάνκα ενισχύεται από τις αρχές του έτους κατά 64%.

Το ασφαλές καταφύγιο στο Βορρά

Η κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης υπήρξε η αφορμή για να στηθεί ένα πραγματικό χρηματιστηριακό πάρτι σε ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς που σπάνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Απέναντι στο δημοσιονομικό αδιέξοδο και το υφεσιακό περιβάλλον της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ο συνδυασμός χαμηλών ελλειμμάτων και δυναμικών εξαγωγών που προσφέρουν οι χώρες του σκανδιναβικού Βορρά δεν άφησε τους επενδυτές ασυγκίνητους.

Τα χρηματιστήρια της περιοχής αντιμετωπίστηκαν σαν ασφαλές καταφύγιο απέναντι στη δημοσιονομική απειθαρχία του ευρωπαϊκού Νότου, με αποτέλεσμα να κλείνουν τη χρονιά με κέρδη που ξεπερνούν το 20%. Επικεφαλής του ράλι υπήρξε η Δανία, με το τοπικό χρηματιστήριο να προσφέρει αποδόσεις σχεδόν 38%, η Σουηδία κέρδισε 23% και η Φινλανδία 12%. Η Σουηδία εμφανίζει το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2010, μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ της, ενώ η Φινλανδία παρουσιάζει έλλειμμα 3,8% και η Δανία 5,5%.

Και την ώρα που η λιτότητα πλήττει την εσωτερική ζήτηση και καταδικάζει την υπόλοιπη Ευρώπη σε οικονομική συρρίκνωση, οι τρεις χώρες του Βορρά βλέπουν τις εξαγωγές, που κινούν το 1/2 της οικονομίας τους, να παίρνουν ώθηση από την αυξημένη ζήτηση των αναδυόμενων χωρών. Έτσι, οι σκανδιναβικές τράπεζες όπως οι Danske Bank και Swedbank θεωρούνται από τις ασφαλέστερες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα credit default swaps, τα ασφάλιστρα έναντι της πιθανότητας χρεοκοπίας.

Αργεντινή: H ανάκαμψη άργησε δέκα χρόνια, αλλά ήταν εντυπωσιακή

Τον τελευταίο χρόνο πολλοί ήταν εκείνοι που επέμεναν να παραλληλίζουν την οικονομική τύχη της Ελλάδας με εκείνη της Αργεντινής, που είχε οδηγήσει τη χώρα πρώτα στην προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη συνέχεια στη χρεοκοπία. Το παράδοξο είναι πως την ώρα που στο διεθνή οικονομικό τύπο και στις αναλύσεις των οικονομολόγων κυκλοφορούσαν καταστροφολογικά σενάρια που ήθελαν την Ελλάδα να γίνεται η νέα Αργεντινή, στη λατινοαμερικάνικη χώρα εκτυλισσόταν ένα χρηματιστηριακό ράλι που έδινε κέρδη 67,5% από τις αρχές του έτους στον MSCI Argentina.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του 2010 ανάμεσα σε όλες τις αγορές του πλανήτη που παρακολουθεί η MSCI Barra.

Σχεδόν δέκα χρόνια από τη χρεοκοπία-ρεκόρ των 95 δισ. δολαρίων, η Αργεντινή διαπραγματεύεται την αποπληρωμή των τελευταίων από τα ομόλογα που παρέμεναν απλήρωτα από την εποχή εκείνη και αποκαθιστά την εικόνα της στα μάτια των ξένων επενδυτών. Στην πραγματικότητα, όμως, το χρηματιστήριο της Αργεντινής γιόρτασε φέτος τόσο το κλείσιμο του κεφαλαίου της χρεοκοπίας όσο και το τέλος της εποχής Kirchner στην οικονομία. Ο θάνατος του 60χρονου πρώην προέδρου της χώρας και συζύγου της σημερινής προέδρου, του Nestor Kirchner, στα τέλη του Οκτωβρίου, θεωρήθηκε από τους επενδυτές ένα μήνυμα ότι η πολιτική του υψηλού πληθωρισμού και των χαμηλών εταιρικών επενδύσεων περνά πλέον στο παρελθόν.

Εσθονία: Χορεύουν στην… κηδεία του ευρώ

Το ευρώ μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα που απειλούν ακόμα και την ίδια την ύπαρξή του, όμως για την Εσθονία η επικείμενη υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, την Πρωτοχρονιά του 2011, έγινε η αφορμή για μία από τις καλύτερες χρηματιστηριακές επιδόσεις της χρονιάς. Το χρηματιστήριο της χώρας κερδίζει 63,3% από τις αρχές του έτους, αφού η ένταξη στην Ευρωζώνη θεωρείται ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Εσθονίας, που κατάφερε τα τελευταία 20 χρόνια να εξελιχθεί από δορυφόρο της Μόσχας σε δυναμικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και η πολιτική σκηνή της χώρας δεν αφήνει τα προβλήματα του ευρώ να επισκιάσουν την επιτυχία της ένταξης της Εσθονίας στην Ευρωζώνη.

«Είμαστε απλά πολύ μικροί για να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη οικονομική πολιτική. Υπήρχαν πάντα ερωτήματα για το εάν σκοπεύουμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα, όσες φορές κι αν επιμέναμε ότι δεν θα το κάνουμε», εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών Jurgen Ligi. «Με την ένταξη στο ευρώ θα προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και εμπόριο δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα», προσθέτει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το