Κατηγορίες: Πολιτική

Αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση

Για τα νοικοκυριά με το νέο έτος

ΑΘΗΝΑ, 27. Αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αρχές κιόλας του 2011, την ώρα μάλιστα που τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα.

Με… το καλημέρα του νέου έτους, ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από το 11% στο 13%, με εκτιμώμενη απόδοση 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επιβάλλεται και σε επαγγέλματα που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν για πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέρνει η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την οποία το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα εισπράξει 600 εκατ. ευρώ, ενώ και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 1 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει ο προϋπολογισμός του 2011 στα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των προστίμων, από όπου προσδοκά να εισπράξει περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Αυξημένες στα 700 εκατ. ευρώ είναι και οι προβλέψεις για τα έσοδα από τα τεκμήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται φόρος και στις παροχές σε είδος, όπως για παράδειγμα στα αυτοκίνητα, για είσπραξη επιπλέον 150 εκατ. ευρώ.

Από την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και τον λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων αναμένονται πρόσθετα έσοδα 50 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν εκ νέου με την επιβολή φόρου στα αυθαίρετα, απ’ όπου προσδοκούν έσοδα 300 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη περίπου 4.500 οικισμών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αναμένονται έσοδα 270 εκατ. ευρώ και από τα πράσινα τέλη 150 εκατ. ευρώ.

Πώς θα γίνει

η παρακράτηση φόρου

Μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου έχει ένας μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, σε σχέση µε έναν δημόσιο υπάλληλο µε τις ίδιες ακριβώς αποδοχές, σύμφωνα µε τα παραδείγματα της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών για την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από 1/1/2011.

Ένας άγαμος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τοµέα µε καθαρές αποδοχές 1.850 ευρώ τον μήνα έχει παρακράτηση φόρου 223,3 ευρώ, έναντι 181,57 ευρώ ενός δημοσίου υπαλλήλου µε τον ίδιο ακριβώς μισθό, δηλαδή είναι κατά 23% μεγαλύτερη.

Στον ίδιο μισθωτό παρακρατούνται από το δώρο των Χριστουγέννων 223,3 ευρώ, έναντι 44 ευρώ του δημοσίου υπαλλήλου. Αντίστοιχα, από το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας παρακρατούνται από τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα από 112 ευρώ, έναντι 23 ευρώ από τον μισθωτό στο ∆ημόσιο.

Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν περικοπεί, μετά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και την αντικατάστασή τους από επιδόματα συνολικού ύψους 1.000 ευρώ.

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ο τρόπος µε τον οποίο θα υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων.

Πρόκειται για το ίδιο καθεστώς που ισχύει από την 1η Μαΐου του 2010, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος τρόπος παρακράτησης µε βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

Συγκεκριμένα, στους μισθωτούς και συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα μαζί µε το επίδομα αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματός τους γίνεται µε πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης επί 12 μηνιαίους μισθούς.

Το ποσό του φόρου που αναλογεί βάσει της φορολογικής κλίμακας κατά περίπτωση θα μειωθεί κατά 1,5% και το υπόλοιπο αποτελεί τον φόρο που πρέπει να παρακρατηθεί σε ετήσια βάση.

Νέα μέτρα

Νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την τριετία 2012 – 2014, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΔΝΤ η οποία συνόδευσε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

Τα μέτρα αναμένεται να συμφωνηθούν επίσημα κατά την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου, τον ερχόμενο Μάρτιο. Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αν σημειωθούν αποκλίσεις σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί για το 2011.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητεί:

– Στον δημόσιο τομέα  κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

– Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

– Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.

– Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στο ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά).

Ακόμη, το Ταμείο ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου.

– Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά.

Τέλος, συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πελέ: Πέθανε η μητέρα του στα 101 της – Δεν είχε μάθει για τον θάνατο του γιου της

Έφυγε από τη ζωή στα 101 της, η μητέρα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών,…

22 Ιουνίου 2024

Καθαρισμός

Άμεσα επείγει ο καθαρισμός σε οικοπεδικό χώρο απέναντι από το «Οινόπνευμα» στη συνοικία Αγ. Αναργύρων.…

22 Ιουνίου 2024

Λάρισα: Αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στην Ηρώων Πολυτεχνείου – Ένα άτομο τραυματίστηκε

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην συμβολή των…

22 Ιουνίου 2024

Φθορές

Σπασμένες μαρμάρινες πλάκες, ξεκολλημένα κομμάτια και πολλές ακόμη φθορές έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου,…

22 Ιουνίου 2024

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φοίτηση στα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ & ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ

Η ΑΣΠΑΙΤΕ ανακοινώνει, για το Ακαδ. έτος 2024-2025, την δια ζώσης λειτουργία στην πόλη του…

22 Ιουνίου 2024

«Μια Αγκαλιά για το Θαύμα» στο Ανοιχτό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

« Μια Αγκαλιά για το Θαύμα», θα ανοίξει για ακόμη μια φορά, η Ορχήστρα και…

22 Ιουνίου 2024