Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αυθαίρετες οι κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου

 

Τη νομιμοποίησή τους βάσει του νέου νόμου ζητεί το ΤΕΕ Μαγνησίας
Τη νομιμοποίησή τους βάσει του νέου νόμου ζητεί το ΤΕΕ Μαγνησίας

Να κινηθούν οι διαδικασίες και με την έκδοση εγκυκλίου, οι κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου στο Νομό Μαγνησίας να θεωρούνται νόμιμες ζητεί, μεταξύ άλλων, για ακόμη μία φορά το περιφερειακό τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Σε υπόμνημα του ΤΕΕ Μαγνησίας προς τους δύο υπουργούς επισημαίνεται ότι «δεν είναι δυνατόν κατοικίες, που ανεγέρθηκαν με την αρωγή της Πολιτείας, τη συγκατάθεσή της και κυρίως με την επίβλεψη του σώματος του Μηχανικού του Στρατού, μετά από πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια, να κρίνονται ως αυθαίρετες».

Το ΥΠΕΚΑ επιβάλλει με την εφαρμογή του Ν.4014/2011 «Ρύθμιση αυθαίρετων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου», τη νομιμοποίηση και των συγκεκριμένων κατοικιών.

Σε υπόμνημά του προς το ΥΠΕΚΑ το ΤΕΕ Μαγνησίας αναφέρει:

«Με την υπ. αριθμ. 1586/7-12-2012 επιστολή μας, ζητούσαμε να κινηθούν οι διαδικασίες και με την έκδοση εγκυκλίου οι κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου στο Νομό Μαγνησίας, να θεωρούνται νόμιμες. Ωστόσο αν και έχουν περάσει τόσοι μήνες, δεν έχουμε λάβει καμία απάντησή σας, ενώ και η ταλαιπωρία των μηχανικών – μελών μας, συνεχίζει να υφίσταται.

Ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι από την ημέρα δημοσίευσης του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209 Α’), προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αφορά στις αντισεισμικές κατοικίες, γνωστές ως τύποι Παρασκευόπουλου και δεν έχουν οικοδομική άδεια από αρμόδιο φορέα.

Ειδικότερα, ο Ν. Μαγνησίας επλήγη από δυο σεισμούς το 1955 και το 1957, αφήνοντας πίσω τους ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην ανοικοδόμηση και για το λόγο αυτό δόθηκαν δάνεια για ανέγερση νέων – κυρίως μονώροφων – κατοικιών, καθώς και για επισκευές κτιρίων που είχαν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς.

Για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης, επιλέχτηκαν απλοί τύποι αντισεισμικών κατοικιών, γνωστοί ως τύποι Παρασκευόπουλου, από το όνομα του καθηγητή Περικλή Παρασκευόπουλου στο ΕΜΠ, ο οποίος και τα καθιέρωσε.

Συστάθηκε τότε ειδική υπηρεσία του Στρατού και η οποία δωρεάν συνέτασσε πρόχειρες μελέτες με τους μηχανικούς του εργοταξίου και χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία και την προγενέστερη, αλλά και αυτήν που ισχύει σήμερα – Ν. 4067/2012 – κτίρια που κατασκευαστήκαν μετά το έτος 1955, πρέπει είτε να έχουν οικοδομική άδεια, είτε να έχουν νομιμοποιηθεί με την εκάστοτε πολεοδομική νομοθεσία, που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής.

Παρόλα αυτά, στις κατασκευές αυτές και κυρίως όσες δεν αφορούν στο πολεοδομικό ιστό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, δεν είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες.

Έως πριν λίγο καιρό και πριν την ισχύ του Ν. 4014/2011, από το πρώην Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών εφαρμογών του Ν. Μαγνησίας γινόταν δεκτή ως αποδεικτικό νομιμότητας των αντισεισμικών κατοικιών, που προαναφέρθηκαν – όταν π.χ. επρόκειτο να εκδοθεί άδεια προσθήκης σε αυτές – η βεβαίωση του υποθηκοφυλακείου, που αποδείκνυε την λήψη στεγαστικού σεισμοπλήκτου δανείου, τη χρονική περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκε.

Με την ισχύ του νέου Ν. 4014/2011 άρθρο 23 παρ. 2α πλέον καταργήθηκε η δυνατότητα αυτή και έτσι πλέον είναι απαιτητή η διαδικασία νομιμοποίησης αυτών των κατοικιών. Τούτο όμως σημαίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος, που αφορά αφενός μεν στο πρόστιμο που επιβάλλεται και αφετέρου δε στο κόστος του ιδιώτη μηχανικού, ο οποίος και θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία αυτή.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έκδοση αδειών, που αφορούν σε προσθήκες σε αντισεισμικές κατοικίες, ή ακόμη και στην ανέγερση νέων οικοδομών σε οικόπεδα, στα οποία υπάρχουν κατοικίες του είδους αυτού, όπως επίσης και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη αυτών των κατοικιών – η ΔΕΗ ζητεί τη νομιμότητα του κτιρίου, επί του οποίου θα εγκατασταθεί το Φ/Β.

Επίσης στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων – αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές, όπου πλέον είναι απαιτητή η βεβαίωση, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του Ν. 4014/2011, προκειμένου να είναι δυνατή η μεταβίβαση. Αν π.χ. σε οικόπεδο που πρόκειται να μεταβιβαστεί υπάρχει κατοικία σεισμόπληκτη, θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης προκειμένου να ολοκληρωθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το