Photo Gallery, Τοπικά

“Ασφυξία” σε ιδιωτικά ιατρεία

Άλλα κλείνουν, άλλα καθυστερούν να ανοίξουν, ενώ η μείωση στην προσέλευση έφτασε το 40%

Το κλίμα ασφυξίας που έχει διαμορφωθεί στα ιδιωτικά ιατρεία του νομού Μαγνησίας, περιγράφηκε στην προχθεσινή γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου, όπου ακούστηκαν διάφορες προτάσεις, ως μέσα αντίδρασης, όπως να παραδώσουν τα κλειδιά τους όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι στο Υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί αναμένουν ως μάννα εξ ουρανού την εξόφληση των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ μετά την καταβολή των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να «ανασάνουν». Την ίδια στιγμή το προσωπικό στα ιατρεία μειώνεται, κάποια μεταστεγάζονται, ενώ ιδιώτες γιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους για να διοριστούν στις ελάχιστες θέσεις που προκηρύσσονται από το ΕΣΥ.

Η συμμετοχή των γιατρών στην προχθεσινή συνέλευση δεν ήταν μεγάλη, ενδεικτικό ίσως και της απογοήτευσης που κυριαρχεί στον κλάδο από την μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων από πλευράς Υπουργείου Υγείας για καταβολή των οφειλομένων, ενώ παράλληλα κρίνονται και ως αναποτελεσματικές διάφορες μορφές κινητοποίησης, όπως μονοήμερες και διήμερες απεργίες.

Στο πλαίσιο αυτό ακούστηκαν διάφορες απόψεις για πιο ακραίες αντιδράσεις, όπως να παραδώσουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι τα κλειδιά τους στο Υπουργείο.

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Δημήτρης Κωστάκης υπογράμμισε πως οι γιατροί νιώθουν πολύ απογοητευμένοι από τη μη τήρηση των δεσμεύσεων από το Υπουργείο. Τα ιδιωτικά ιατρεία λειτουργούν σε καθεστώς ασφυξίας. Τα οφειλόμενα δεν έχουν πληρωθεί και οι γιατροί ζουν από όσα χρήματα είχαν μαζέψει τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά τα περιθώρια αντίστασης στην κρίση όλο και περιορίζονται. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι γιατροί μεταστεγάζουν τα ιατρεία σε άλλους χώρους για πιο φθηνό ενοίκιο, μειώνουν προσωπικό στις γραμματείες, όπως και οι κλινικές σε γιατρούς, δεν ανανεώνουν τον ιατρικό τους εξοπλισμό και γενικότερα προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους. Άλλοι γιατροί μετακινούνται για κάποιες ημέρες στα νησιά των Βορείων Σποράδων για να συμπληρώσουν το εισόδημα, ενώ νέοι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ιδιωτικά ιατρεία ελλείψει οικονομικής δυνατότητας.

Πριν μερικά χρόνια οι γιατροί του ΕΣΥ αποχωρούσαν από το δημόσιο Νοσοκομείο και μετέβαιναν στην ιδιωτική Υγεία, ώστε να έχουν περισσότερα κέρδη. Πλέον, όπως αναφέρει ο κ. Κωστάκης, η πορεία αυτή είναι αντίστροφη. Οι ιδιώτες γιατροί κλείνουν τα ιατρεία, όταν διορίζονται σε προκηρυγμένες θέσεις του ΕΣΥ. Προτιμούν δηλαδή τα λίγα, αλλά τα σίγουρα χρήματα.

Οι ιδιώτες γιατροί ανησυχούν και για τη μεγάλη μείωση της προσέλευσης των ασθενών. Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Πανάγος σημείωσε ότι «η μείωση αγγίζει το 40%, ενώ ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι παλιές οφειλές από το 2010. Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει αγωγή κατά του Κράτους για την εξόφληση, και, όπως πληροφορηθήκαμε, ήδη ορίστηκε δικάσιμος».

Η δραστική ουσία 

Έντονη είναι η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου στο ζήτημα της δραστικής ουσίας την οποία οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν πλέον στο 85% των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο τονίζεται πως «οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους.  Οι ασθενείς δεν είναι λογιστικά νούμερα ούτε είναι δοκιμαστικοί σωλήνες, είναι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν. 
Για ύστατη φορά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές για τις οποίες θα υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί.
Καταδικάζουμε δημόσια για ακόμη μία φορά κάθε προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς που θέτει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.
Η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο όσο και για τη ζωή του. Όλα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο. Το Θεραπευτικό Παράθυρο είναι συγκεκριμένο σε κάθε ιδιοσκεύασμα που χορηγείται στον κάθε ασθενή, ιδιαίτερα στα φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.
Αν λοιπόν ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς να μπορεί να επιλέγει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του, τότε η Δημόσια Υγεία τίθεται σε κίνδυνο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το