Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Ασφαλιστικά μέτρα του Δημοσίου για την επένδυση στις Νηες

Συζήτηση χθες στην Εισαγγελία Βόλου για τη γη που εκμισθώθηκε προς τουριστική αξιοποίηση

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ελληνικού δημοσίου για τη γη που εκμισθώθηκε προς τουριστική αξιοποίηση στις Νηες Σούρπης συζητήθηκε χθες ενώπιον της Εισαγγελέως Βόλου κ. Στόγια, σε ειδική διαδικασία και στην οποία παρέστησαν συνήγοροι όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ενώ έγιναν πρόσθετες παρεμβάσεις από κάτοικους της περιοχής και του Δήμου Αλμυρού. Στους αντίδικους δόθηκε προθεσμία κατάθεσης προτάσεων έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ η απόφαση αναμένεται εντός δίμηνου.

Η υπόθεση της τουριστικής επένδυσης στις Νηες από την εταιρία «Golfing Developments» Α.Ε. εμφανίζει νέα εμπλοκή, καθώς η ελληνική εταιρία του Δημοσίου διεκδικεί την επιστροφή των εκτάσεων που έχει μισθώσει η εταιρία από ιδιώτες και τη Μητρόπολη Δημητριάδος. Η συζήτηση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και των παρεμβάσεων κατά της αίτησης διεξήχθη χθες το πρωί ενώπιον της Εισαγγελέως Βόλου και διήρκησε από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Το ελληνικό δημόσιο επανέρχεται και διεκδικεί την έκταση, μετά τις αμφισβητήσεις ότι η γη δεν είναι ιδιωτική, αλλά δημόσια. Στο ζήτημα υπήρξε πριν μερικούς μήνες παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είχε διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Στο πλαίσιο της έρευνας, έγινε αυτοψία από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Το ελληνικό δημόσιο, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό των Οικονομικών ζητεί ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες της επένδυσης από την κατασκευαστική εταιρία. Το Δημόσιο ζητεί ασφαλιστικά μέτρα κατά των μισθωτών της έκτασης 836 στρεμμάτων (δηλαδή της εταιρίας που έκανε ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης με ιδιώτες) με το σκεπτικό ότι η ιδιοκτησία τής έκτασης αμφισβητείται. Υπέρ των μισθωτών παρέστησαν στην ειδική αυτή διαδικασία οι δικηγόροι κ.κ. Χρ. Βούλγαρης και Νικ. Εμμανουηλίδης, υπέρ της εταιρίας ο πρώην βουλευτής κ. Διον. Γκούσκος, την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου εκπροσώπησε ο κ. Μακαρονίδης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την πλευρά των κατοίκων, που αντιδρούν στην επένδυση, από τη δικηγόρο κ. Κουτσουβέλη και το δικηγόρο του Δήμου Αλμυρού κ. Κοσμά.

Το Δημόσιο ζητεί την αποβολή όσων βρίσκονται στην έκταση και έχουν οποιαδήποτε εκμετάλλευση ή ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, η εταιρία υποστηρίζει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ότι δεν υπάρχει περιγραφή του ακίνητου, θέση, έκταση και όρια, ούτε συνυποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα. Ζητεί την απόρριψη της αίτησης ως παντελώς αόριστης, αφού δεν αναφέρει τον τρόπο κτήσεως της νομής. Από το πλήθος -όπως αναφέρεται επίσης- των διοικητικών εγγράφων και των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και καταθέσεις μαρτύρων, προκύπτει ότι η δασική έκταση βρισκόταν από το 1800 στη νομή της Μονής Ξενιάς που έβοσκε σε αυτή μεγάλο κοπάδι από γίδια. Από το 1800, στην άκρη του ελαιώνα στη θάλασσα, οι μοναχοί της Μονής Ξενιάς είχαν κατασκευάσει Μετόχι που σώζεται ακόμη μέχρι σήμερα και από τις αρχές του 1900 διασώζεται πλήθος εγγράφων που φανερώνει ότι την έκταση κατείχαν και εκμεταλλεύονταν οι μοναχοί της Μονής Ξενιάς ή αντιπρόσωποί τους (υπηρέτες της Μονής, μισθωτές του κτήματος, υλοτόμοι που ενεργούσαν κατ’ εντολή της μονής κ.ά.) Στη δασική έκταση από το 1794 η μονή έβοσκε τα ζώα και είχε καλλιέργειες, μέχρι το 2007, οπότε και τη μίσθωσαν στην εταιρία. Από τότε η εταιρία έχει ορίσει επιστάτη. Οι συνήγοροι στη χθεσινή συζήτηση προσπάθησαν να αποδυναμώσουν το κατεπείγον της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Από την έρευνα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου -όπως ισχυρίζεται σε αυτή την αντιδικία το Δημόσιο- για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκύπτει ότι από τα συμβόλαια που υπέγραψε η Golfing Developers Α.Ε. με την Ι.Μ.Δ. (συμβάσεις μίσθωσης αγρών και αγοροπωλησίας ακινήτων) διαπιστώνεται ότι ενώ το συμβόλαιο περιγράφει και αναφέρεται σε έκταση εμβαδού 1.358 στρεμμάτων, στα παραπάνω συμβόλαια η έκταση ανέρχεται σε 2.903,62 στρ. Δηλαδή η Ι.Μ.Δ. πούλησε ή μίσθωσε 1.545,6 στρέμ. παραπάνω από ό,τι αναφέρεται στο συμβόλαιό της.
Επίσης, σύμφωνα με τον έλεγχο που έκανε η Κτηματική Υπηρεσία, διαπιστώνεται αδυναμία εφαρμογής των συμβολαίων, καθώς δεν προσδιορίζεται ούτε εντοπίζεται η ακριβής θέση των 1.358 στρεμ. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική έρευνα, μετά το πόρισμα της Επιθεωρήτριας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, από το οποίο φέρεται να προκύπτει ότι εκτάσεις που η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πούλησε για τη μεγάλη επένδυση στις Νηες ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

O Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετέτρεψε μια Porsche Cayenne Turbo GT… σε μίνι βαν για χάρη της γυναίκας του

Η σύζυγος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Πρισίλα Τσαν, εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει ένα μίνι βαν και…

8 Οκτωβρίου 2024

Τέσσερα χρόνια από την απόφαση που έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση

Τέσσερα χρόνια έχουν πλέον περάσει από την ιστορική απόφαση που έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική…

7 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο σχολείο ετοιμάζεται να επαναφέρει τη χρήση στολής στους μαθητές

Ανάστατο είναι δημοτικό σχολείο στην Αττική καθώς οι γονείς έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα μετά…

7 Οκτωβρίου 2024

Φαίη Μπακογιώργου: «Ζητιάνευε στα φανάρια» – Βίαιη μεταγωγή της σπιτονοικοκυράς διέταξε το δικαστήριο

«Περιμένω τη δικαιοσύνη, έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και σήμερα μου το απέδειξε», δηλώνει ο πατέρας…

7 Οκτωβρίου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο»

«Η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον…

7 Οκτωβρίου 2024

Μητσοτάκης: Υπέρ των πολιτών οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις

«Οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις λειτουργούν όχι μόνο προς όφελος των δημόσιων οικονομικών, αλλά κάνουν και τη…

7 Οκτωβρίου 2024