Photo Gallery, Τοπικά

Ασφαλιστικά για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ στο Ειρηνοδικείο

Εκδήλωση αύριο στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας

 

 

 

 

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δύο πολιτών του Βόλου ενώπιον του Ειρηνοδικείου για το ειδικό τέλος (χαράτσι) στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Το δικαστήριο έκανε δεκτό στην ουσία στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, το αίτημα του δικηγόρου, ο οποίος εκπροσωπούσε τη ΔΕΗ, για κοινοποίηση εκπροσώπου και του ελληνικού Δημοσίου στη δίκη, καθώς πρόκειται για δημόσιο φόρο.

 

 

Παράλληλα το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα προσωρινής διαταγής του ενός εκ των δύο πολιτών, για να μη γίνει διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη και με δεδομένο ότι η προθεσμία πληρωμής έληγε στις 15 Νοεμβρίου.

Η πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στα δικαστήρια του Βόλου, με αίτημα να μην διακοπεί η παροχή ρεύματος για μη καταβολή του ειδικού τέλους και μόνο του ποσού που αφορά στην κατανάλωση ρεύματος και στα ανταποδοτικά τέλη, κατατέθηκε από τους κ.κ. Στέλιο Λημνιό και Πάρη Μαρκουζάνη. Και οι δύο συμμετέχουν μεν στην κίνηση του «Δεν πληρώνω», διευκρινίζουν όμως ότι η αίτηση γίνεται ιδιωτικά και επειδή αδυνατούν να καταβάλουν τα χρήματα. Κατά μέσο όρο, σημειώνεται, ο λογαριασμός της ΔΕΗ μαζί με το ειδικό τέλος ανήλθε (αφορά στην Α’ δόση) περίπου στα 300 ευρώ για τον καθένα. Ο μεν κ. Λημνιός ισχυρίζεται ότι η σημαντική μείωση των αποδοχών του, τον οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής του λογαριασμού, ενώ αμφισβητείται και η συνταγματικότητα του μέτρου. Ο δε κ. Μαρκουζάνης (είναι έμπορος, ελεύθερος επαγγελματίας) ισχυρίζεται πως εξ αιτίας της μεγάλης μείωσης του τζίρου στην εργασία του, αδυνατεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του λογαριασμού.

 

 

Εκδήλωση αύριο στη Ν. Ιωνία

 

Το πρόβλημα με τα χαράτσια στα ακίνητα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη Σκιάθο π.χ. ιδιοκτήτρια αποθήκης καλείται να πληρώσει 9.000 ευρώ, ενώ έπρεπε να πληρώσει  3.000… Η ιδιοκτήτρια δηλώνει αδυναμία να πληρώσει το χαράτσι.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης ενάντια στα χαράτσια, αύριο στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Νέας Ιωνίας θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση- συζήτηση με σκοπό το συντονισμό δράσης. Έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν πολίτες, κινήσεις πολιτών, εργατικά σωματεία, φορείς, σύλλογοι γειτονιά, δημοτικές κινήσεις, κινήματα «Δεν πληρώνω». 

Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται: «Το «τέλος ακινήτων» που η κυβέρνηση της τρόικας και του ΔΝΤ επέβαλε να εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι αντισυνταγματικό και άδικο. Η προσπάθεια να αναγκάσουν τους πολίτες να το πληρώσουν απειλώντας με διακοπή του ρεύματος είναι βάρβαρη. Ο κίνδυνος δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να βρεθούν χωρίς ρεύμα μέσα στο χειμώνα τεράστιος, με αδιανόητες κοινωνικές συνέπειες. Αντί να φορολογήσουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, καλούν τους εργαζομένους, τους αγρότες, τους μικρούς επιχειρηματίες, τους ημιαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να πληρώσουν ξανά. Ήδη πολλοί Δήμοι, σωματεία, φορείς, έχουν αντιταχθεί στο βάρβαρο χαράτσι. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία, σε κάθε Δήμο συναντιόμαστε και φτιάχνουμε επιτροπές κατοίκων. Καλούμε όλους τους πολίτες της γειτονιάς γνωστούς, φίλους, συναδέλφους να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε την άρνηση πληρωμής να την κάνουμε πράξη χιλιάδες πολίτες. Ταυτόχρονα,  οργανώνουμε ομάδες περιφρούρησης που σε συνεργασία με εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και άλλους πολίτες θα είμαστε εκεί για να εμποδίζουμε τα συνεργεία που θα τολμούν να επιχειρούν να διακόπτουν το ρεύμα σε άτομα που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια».

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το