Photo Gallery, Τοπικά

Ασφαλές το φράγμα Παναγιώτικο

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στο φράγμα Παναγιώτικο πραγματοποιήθηκε χθες στην Π.Ε. Μαγνησίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστού

Διαρροή που φτάνει τα 3.800 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως παρατηρείται στο φράγμα Παναγιώτικο γεγονός που ανησυχεί τους αρμόδιους και τοπικούς φορείς, καθώς δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί την παρούσα χρονική στιγμή από πού προέρχεται. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου πρόκειται να συσταθεί Επιτροπή παρακολούθησης από ειδικούς, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστού, στην οποία τονίστηκε ότι το Παναγιώτικο είναι από τους ασφαλέστερους τύπους φραγμάτων στον κόσμο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να καταρρεύσει. Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός, το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την ανακήρυξη του αναδόχου που θα αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης για την ασφάλεια του έργου, το συνολικό κόστος της οποίας εκτιμάται πως θα ανέλθει στις 300.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη είναι πως τα σχέδια της κατασκευής του έργου και τα τοπογραφικά δεν υπάρχουν, καθώς ο ανάδοχος εργολάβος δεν τα παρέδωσε όταν αποχώρησε λόγω οικονομικών προβλημάτων.

«Ο εργολάβος έφυγε, ολοκλήρωσε το έργο, αλλά εμείς τώρα δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει κατασκευαστικά στο Παναγιώτικο. Στο έργο είχε συμμετοχή η ΔΕΗ και το επέβλεπε η ΔΕΚΕ. Το εγκατέλειψε ο εργολάβος, δεν έκλεισε η εργολαβία, είναι ένα έργο στο οποίο εμπλακήκαμε κι εμείς και κάναμε το τοιχίο. Πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα για να καταρτιστεί ένας χάρτης ενεργειών, ώστε να προχωρήσουμε και στο διαγωνισμό για τη σύνταξη της μελέτης. Αυτό το έργο πρέπει να το λειτουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης Ν. Πηλίου. Υπάρχουν ασάφειες και γκρίζες ζώνες που δεν έχει ανάμειξη κανείς από εμάς εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της προηγούμενης Νομαρχιακής Αρχής Μαγνησίας λέγοντας πως «για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια καλείται να δώσει λύση για ένα πρόβλημα που δεν ανήκει στον τομέα ευθύνης της. Όλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους επικοινωνιακά και μικροκομματικά και να μεταθέσουν το πρόβλημα στο μέλλον. Τώρα πρέπει να αναλάβουν οι ειδικοί και να οριστεί ο χάρτης των ενεργειών, που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διαρροή στο φράγμα» προσέθεσε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές και κατά της κεντρικής διοίκησης τονίζοντας «ότι κυβέρνηση και λοιποί θα πρέπει να σταθούν με υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα. Φέτος προϋπολογίσαμε 17 εκ. ευρώ και μας έστειλαν μόλις 1 εκ. ευρώ. Δεν είναι δυνατόν με μείωση 90% των προβλεπόμενων κονδυλίων να γίνουν έργα και συντηρήσεις. Ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Για πρώτη φορά βλέπω ένα θεσμό, όπως είναι η Περιφέρεια, να πηγαίνει καλά και να του βάζουν βαρίδια και να του δημιουργούν προβλήματα» είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κ. Αλ. Αλεξάνδρου, παρουσίασε τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τις μέχρι σήμερα αυτοψίες στο φράγμα. «Διαπιστώθηκε πως υπάρχει πρόβλημα στο Παναγιώτικο. Πέρα από τα σχέδια της μελέτης δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τα σχέδια κατασκευής. Η όποια πληροφορία που είχαμε, ήταν από τον τεχνικό σύμβουλο που παρακολουθούσε το έργο. Όταν διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, προτείναμε να δημιουργηθεί φάκελος έργου, για να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες, για την ασφάλεια του έργου» ανέφερε, ενημερώνοντας του. παρευρισκόμενους πως το κόστος της μελέτης εκτιμάται στις 300.000 ευρώ.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικ. Φορτούνας επισήμανε πως «η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή με υπευθυνότητα το έργο. Το πρόβλημα στον αγωγό ύδρευσης προς το Τρίκερι αποκαταστάθηκε και τώρα έχει προκύψει η διαρροή, η οποία χαρακτηρίζεται επικίνδυνη. Θα πρέπει από κοινού να παρέμβουμε στην κεντρική διοίκηση για την επίλυση του προβλήματος».

Στο πρόβλημα της διαρροής αναφέρθηκε ο υπεύθυνος ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κων. Λεγαντής, λέγοντας πως «η ανησυχία των κατοίκων μας έκανε να παρακολουθούμε το φράγμα με καθημερινές μετρήσεις. Η διαρροή είναι συνεχώς αυξανόμενη και δημιουργεί προβλήματα αφού χάνονται ημερησίως 3.800 κυβικά μέτρα νερού. Το σημείο λήψης είναι σε χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με την ποιότητα του νερού και τη λειτουργία του φράγματος. Αν οι ειδικοί γνωμοδοτήσουν ότι το φράγμα πρέπει να αδειάσει για συμπληρωματικές εργασίες, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην υδροδότηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου».

Ο πρώην Δήμαρχος Σηπιάδος κ. Στ. Βακούλας έκανε λόγο για «υπερβολές των ΜΜΕ που μιλούσαν ότι το φράγμα κινδυνεύει να σπάσει», ενώ εκτίμησε πως η σύσκεψη καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί από τη στιγμή που είχε εντοπιστεί το πρόβλημα της διαρροής.

Ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Θ. Κουτσοφλίνης τόνισε ότι «η αστοχία του υλικού που συνδέει τις πλάκες του φράγματος δεν ευθύνεται για τη στάθμη του νερού», ενώ συμπλήρωσε πως «λόγω πτώσης της στάθμης το καλοκαίρι η ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου έπινε υποβαθμισμένης ποιότητας νερό με έντονη μυρωδιά».

Για «ανευθυνοϋπεύθυνους από την περιοχή της Κορόπης που διαδίδουν ότι το φράγμα κινδυνεύει να σπάσει» έκανε λόγο ο πρώην Δήμαρχος Μηλεών κ. Απ. Αρέθας, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Αργαλαστής κ. Μιλτ. Γαϊτανάς αναφέρθηκε σε ένα τοιχίο, το οποίο έχει «καθίσει» και με τις βροχοπτώσεις κινδυνεύει να πέσει.

«Το φράγμα είναι ασφαλές»

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ κ. Γ. Θανόπουλος με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε πως το «Παναγιώτικο είναι από τους ασφαλέστερους τύπους φραγμάτων. Υπήρχε στενή επίβλεψη του έργου από τη ΔΕΗ. Δεν έχει σημαντικές ατέλειες και έχει πολύ μεγάλο συντελεστή ασφάλειας. Κανένα τέτοιο έργο και σε 8 Ρίχτερ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα». Ο ίδιος πρότεινε τη συγκρότηση ομάδας ειδικών για την εφαρμογή διετούς προγράμματος παρακολούθησης του φράγματος για να διαπιστωθεί με ακρίβεια από πού προέρχεται η διαρροή με μετρήσεις σε κάθε παράμετρο, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως προαναφέρθηκε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχτεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας διαγωνισμός για την ανακήρυξη του αναδόχου που θα αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης για την ασφάλεια του έργου, το συνολικό κόστος της οποίας εκτιμάται πως θα ανέλθει στις 300.000 ευρώ.

«Θα συσταθεί επιτροπή από ειδικούς για να υπάρξει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της συμπεριφοράς του φράγματος, ώστε με τις μελέτες να καταλήξουμε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ρήγμα στο φράγμα δεν υπάρχει και οι διαρροές ενδεχομένως να προέρχονται από διάφορους παράγοντες» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Αγοραστός.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το