Photo Gallery, Τοπικά

Αρχαιολογικές έρευνες στον κόμβο Βελεστίνου

Κίνδυνος νέας καθυστέρησης του έργου, επισημαίνει το ΤΕΕ

 

Τον κίνδυνο να καθυστερήσουν οι εργασίες στον κόμβο Βελεστίνου, λόγω της παρέμβασης της αρχαιολογικής υπηρεσίας, επισημαίνει προς την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων το περιφερειακό τμήμα Μαγνησίας του ΤΕΕ.

Σε υπόμνημα του ΤΕΕ προς την ΙΓ’ Εφορεία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «όπως πληροφορηθήκαμε από επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η υπηρεσία σας πρόκειται να πραγματοποιήσει αρχαιολογικές έρευνες στο χώρο του έργου, που αφορά την κατασκευή σύνδεσης Βελεστίνου με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την πόλη του Βόλου. Ενός έργου που πέρασε από μια σειρά σκοπέλους μέχρι να ξεκινήσει και όπως είναι γνωστό, όταν ολοκληρωθεί, θα βοηθήσει σημαντικά τους κατοίκους του Βελεστίνου και της γύρω περιοχής, στις μετακινήσεις τους.

Στο χώρο του συγκεκριμένου έργου έχετε δεσμεύσει το τμήμα από τη χ.θ. 0+240 έως χ.θ. 0+270 του κλάδου πρόσβασης προς Βελεστίνο.  Οι εργασίες όμως ενός έργου δεν μπορεί να γίνονται τμηματικά, διότι δημιουργούνται καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους. Κατόπιν τούτου, πρέπει άμεσα να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποδέσμευση του παραπάνω τμήματος, δεδομένου ότι η εργολαβία κατασκευής είναι σε εξέλιξη και κάθε καθυστέρηση στην παράδοση του όλου έργου, θα παρατείνει την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής».

Οικονομικά προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΕ Μαγνησίας

 

Εξάλλου με επιστολή του προς τους βουλευτές της Μαγνησίας, το τοπικό ΤΕΕ τους ενημερώνει για τα οικονομικά προβλήματα που ανακύπτουν για την εύρυθμη λειτουργία του. Όπως τονίζεται, «αφορμή είναι το γεγονός, ότι ο προϋπολογισμός του 2013 του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος παρουσιάζει «μαύρη τρύπα», που ξεπερνά τα 8.500.000 ευρώ, λόγω της κατάργησης του 2% και 1%ο, πόρων που αντιστοιχούν στη λειτουργία του ΤΕΕ. Η κατάργηση των εν λόγω πόρων προέκυψε από τη ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015» (Α΄ 152), όπως ισχύει.», της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του ν. 3631/2008 (Α΄ 6)» και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για το 2013 προβλέπει περαιτέρω μείωση των εσόδων του, καθώς:

-Οι μελετητικές κυρίως εταιρείες και οι κατασκευαστικές τεχνικές εταιρείες μπορούν να είναι μέλη των εμπορικών επιμελητηρίων και όχι του ΤΕΕ κατά παράβαση του Νόμου και κοινής λογικής.

-Υπάρχει αδυναμία χιλιάδων μελών μας να καταβάλουν στις υπάρχουσες εισφορές που κυμαίνονται από 20-65 ευρώ ετησίως.

-Της αρπαγής χρημάτων του λογαριασμού ΤΕΕ από την Τράπεζα της Ελλάδος και της ένταξης των χρημάτων υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2012 στο κούρεμα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η πολιτεία προχώρησε στη κατάργηση του 2% των μελετών και το 1%ο των δημοσίων έργων, όταν σε κανένα άλλο ΝΠΔΔ όχι μόνο δεν καταργείται ανάλογος πόρος, αλλά θεσμοθετούνται νέοι αντίστοιχοι πόροι, όπως υπέρ της επιτροπής Ανταγωνισμού και υπέρ της ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων». Και καταλήγει το ΤΕΕ Μαγνησίας στην επιστολή του: «Σας καλούμε για μια ακόμη φορά, να κάνετε κάθε ενέργεια, προκειμένου να μη βρεθεί ο Νομός Μαγνησίας στη δυσάρεστη θέση, να κλείσει το περιφερειακό τμήμα ΤΕΕ, όπως θα γίνει και με όλα τα αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα της χώρας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το