Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αρχή του τέλους στο μαρτύριο των σκουπιδιών

Από χθες στις 10 το βράδυ βγήκαν στους δρόμους του Βόλου τα απορριμματοφόρα του Δήμου

Σε κλίμα έντασης και έντονων διαξιφισμών, με φόντο τα σκουπίδια να πνίγουν το Βόλο -το μοναδικό Δήμο σε όλη τη χώρα που δεν γινόταν επί δέκα ημέρες αποκομιδή- ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αποφάσισε χθες, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, να συγκεντρωθούν τα απορρίμματα από τους δρόμους. Το ΠΑΜΕ κατήγγειλε τις παρατάξεις του προεδρείου, που επέμεναν ότι με ακήρυχτες απεργίες δεν είναι δυνατόν να μην συγκεντρώνονται τα σκουπίδια, οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι και η κοινωνία να μην είναι σύμμαχος στον αγώνα.

Τα σκουπίδια, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων, άρχισαν να συγκεντρώνονται από χθες στις 10 το βράδυ.

Η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία και υπερίσχυσε η άποψη της αποκομιδής, με τη διπλή ψήφο του προέδρου κ. Μαγιάκου.

«Δεν μπορεί μια πόλη της Ελλάδας να απεργεί, χωρίς να υπάρχει απεργία», τόνισαν τα μέλη της πλειοψηφίας και το ΠΑΜΕ επέμενε ότι ξεπουλιούνται οι αγώνες.

Για τη συγκέντρωση των 4.000 τόνων απορριμμάτων από τους δρόμους, θα απαιτηθεί μια εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να εργάζονται 60 άτομα σε κάθε βάρδια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναζητεί την ίδια ώρα νομικά ερείσματα ώστε να πληρωθούν οι ονομαζόμενες «αποχές» και «καταλήψεις», με τον αντιδήμαρχο κ. Τσαμπάζη να ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Σημειώνεται ότι στο Βόλο τα σκουπίδια βρίσκονται στο δρόμο δέκα ημέρες, όταν οι προκηρυγμένες απεργίες αφορούσαν τέσσερις ημέρες και η αποκομιδή γινόταν κανονικά σε Πορταριά, Μακρινίτσα και Ιωλκό.

Η αποκομιδή

Από χθες στις 10 το βράδυ, βγήκαν στους δρόμους του Βόλου τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Καθημερινά θα δουλεύουν δύο βάρδιες εργαζομένων και δεν θα γίνουν υπερωρίες από το προσωπικό. Ο αντιδήμαρχος εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας για την αποκομιδή, αν και θα γίνουν προσπάθειες αυτό να επιτευχθεί συντομότερα.
Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα εργαστούν σε δύο βάρδιες των 84 ατόμων, ανά 24ωρο και δεν θα γίνουν υπερωρίες. Σε κάθε όχημα θα εργάζονται τρία άτομα για να συντομευτεί ο χρόνος αποκομιδής.
Η Υπηρεσία Καθαριότητας θα απασχολήσει για τον ενιαίο Δήμο Βόλου, επτά φορτηγά αυτοκίνητα (τεσσάρων εργολάβων και τριών του Δήμου), τέσσερα «τσαπάκια» (δύο ιδιωτικά και δύο του Δήμου), 12 απορριμματοφόρα πράσινων κάδων, πέντε απορριμματοφόρα ανακύκλωσης (μπλε κάδων), καθώς και μια υδροφόρα με υγρό απολύμανσης και καθαρισμού.
Στο κέντρο του Βόλου θα απασχοληθούν, για όσες ημέρες απαιτείται, δύο απορριμματοφόρα πράσινων κάδων, ένα της ανακύκλωσης, τρία φορτηγά για τα χύμα σκουπίδια, ένα «τσαπάκι» και ένας μικρός φορτωτής.

Σκοτινιώτης: Δεν υπογράφω απολύσεις

Ο Σύλλογος Εργαζομένων συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Βόλου κ. Σκοτινιώτη και απαίτησε να μην φύγουν από τα γραφεία προσωπικού οι καταστάσεις με τα ονόματα των υπαλλήλων που, σύμφωνα με το Νόμο, οδηγούνται σε διαθεσιμότητα.

«Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση, είμαστε αντίθετοι σε αυτά που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για τους δήμους. Δεν θα συμπράξουμε σε καμία περίπτωση. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα φέρω εμπεριστατωμένη πρόταση και θα πάρουμε συνολικά απόφαση για τις περαιτέρω κινήσεις μας. Όλοι θα συμβάλλουμε για να υπάρξει λύση. Το όριο έχει ξεπεραστεί με αυτά που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για τους δήμους που έχουν στοχοποιηθεί», ήταν η δήλωση του δήμαρχου, που οδήγησε το Σωματείο σε σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να ληφθεί απόφαση αποκομιδής των απορριμμάτων.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δήλωση του δήμαρχου και σημείωσαν ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι υπάλληλοι που εργάζονται στα γραφεία του προσωπικού.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με στάσεις εργασίας. Σήμερα η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 12 μέχρι το τέλος του ωραρίου και αύριο οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωαρίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το