Αθλητισμός

Αρκετές εκπλήξεις στην Ευρωλίγκα

Ποιες είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Top 16

Δύο ελληνικές ομάδες, πέντε ισπανικές, δύο λιθουανικές, δύο ιταλικές, δύο τουρκικές, μία ισραηλινή, μία σερβική και μία σλοβένικη θα αναμετρηθούν στο Top 16 της Ευρωλίγκα. Η φάση των ομίλων τελείωσε και οι εκπλήξεις, οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής και τα απρόοπτα αποτέλεσαν εν τέλει συνηθισμένα φαινόμενα! Το Top 16 ετοιμάζεται να ξεκινήσει με την κλήρωση να έχει οριστεί για αύριο Τρίτη στη Βαρκελώνη και θα ξεχωρίσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο οικαλύτερες ομάδες. Ωστόσο πριν ξεκινήσει η πραγματική δράση, ας δούμε τι έχουν πετύχει μέχρι τώρα οι 16 φιναλίστ της Ευρωλίγκα.

Δεν έπεισαν τα φαβορί

Όποιος πόνταρε τα λεφτά του ότι τα φαβορί θα κλέψουν την παράσταση στην φάση των ομίλων της Ευρωλίγκα σίγουρα θα τα έχασε. Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ Μαδρίτης, Κάχα Λαμποράλ και φυσικά ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν έδειξαν αυτό που περίμεναν όλοι. Πως αποτελούν δηλαδή αδιαφιλονίκητα φαβορί για την 8άδα και πως όλες τους κλείνουν το μάτι στο Final 4 της Βαρκελώνης.

Άλλες ομάδες κατέκτησαν την πρωτιά του ομίλου τους, αλλά δεν έπεισαν (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), άλλες πέρασαν, αλλά δεν εντυπωσίασαν (Μπαρτσελόνα, Κάχα Λαμποράλ, Ρεάλ Μαδρίτης) και άλλες απογοήτευσαν πλήρως (ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Οι μόνες ομάδες που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη της σεζόν ήταν η Μακάμπι και η Σιένα, οι οποίες πραγματοποίησαν αμφότερες ενθαρρυντικές εμφανίσεις.

Η εικόνα των «αιωνίων»

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατέκτησαν την 1η θέση των ομίλων τους και θα κοιτούν τυπικά αφ υψηλού στους ομίλους τους στο Top 16, ή μήπως όχι;

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε 7 νίκες για να κατακτήσει την πρωτιά, αλλά κανείς «ερυθρόλευκος» φίλαθλος δεν πρέπει να ενθουσιάστηκε ιδιαιτέρως με την εικόνα της ομάδας του Ντούσαν Ίβκοβιτς στα περισσότερα παιχνίδια.

Σίγουρα το 5Χ5 στην έδρα του και οι 20 αγώνες αήττητο στο ΣΕΦ αποτελούν θετικό στοιχείο, αλλά οι ήττες στις έδρες των Μπάμπεργκ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάλαγα οφείλουν προβληματίσουν ιδιαίτερα τους ιθύνοντες στο λιμάνι  του Πειραιά, όπως και η μετριότατη εμφάνιση απέναντι στη Ρόμα για την 10η αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Οι «ερυθρόλευκοι» ακόμα δεν πείθουν και στο Top 16 τα πράγματα σοβαρεύουν, πράγμα το οποίο θα πρέπει να κάνουν και οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς αν θέλουν να βρεθούν στο 3ο συνεχόμενο Φάιναλ Φορ τους.

Στην ίδια μοίρα με τον αιώνιο αντίπαλο του βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός! Οι «πράσινοι» κατέκτησαν και αυτοί την πρώτη θέση του ομίλου τους με 7 νίκες, ωστόσο παρουσίασαν σε αρκετά παιχνίδια αστάθεια στην απόδοσή τους. Το «τριφύλλι» μπορεί να είχε την τύχη να έχει στον όμιλο του μια αγνώριστη προς το κακό ΤΣΣΚΑ Μόσχας που τέθηκε νωρίς εκτός μάχης, ωστόσο το αντίπαλο δέος του ομίλους βρέθηκε στο όνομα της Ολίμπια. Ο Παναθηναϊκός απέναντι στην σλοβένικη ομάδα είχε απολογισμό μία ήττα στην Λουμπλιάνα και μία νίκη στο ΟΑΚΑ, με την νίκη όμως (και την πρωτιά) να έρχεται με ένα απίστευτο, δια χειρός Διαμαντίδη, τρόπο. Στο Top 16 τα περιθώρια λάθους στενεύουν ιδιαίτερα και αυτό το γνωρίζουν καλά στον Παναθηναϊκό.

Επομένως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν και φέτος στην Ευρωλίγκα, αρκεί να δείξουν, αρχής γενομένης στο Top 16, το πραγματικό τους πρόσωπο.

Oι χαμηλές πτήσεις

των Ισπανών
Πέντε ισπανικές ομάδες στην διοργάνωση, πέντε  ομάδες από το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης και όμως καμία πρωτιά. Όχι και τόσο καλός απολογισμός για τις ισπανικές ομάδες που ναι μεν προκρίθηκαν, ωστόσο δεν κατάφεραν να πάρουν σε κανέναν όμιλο το «πάνω χέρι» και μοιραία περιορίστηκαν σε χαμηλότερες θέσεις.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα κατετάγη 3η πίσω από Σιένα και Φενερμπαχτσέ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάλαγα, που βρίσκονταν στον όμιλο του Ολυμπιακού 2η και 3η αντίστοιχα, η Κάχα Λαμποράλ, έστω και από… σπόντα 2η, ενώ τέλος η Βαλένθια 4η αλλά αναζωογονημένη.

Λιθουανική επέλαση
Το εξαιρετικό Μουντομπάσκετ της εθνικής Λιθουανίας δημιούργησε αρκετές ελπίδες πως το λιθουανικό μπάσκετ μπορεί να ξυπνήσει και σε συλλογικό επίπεδο. Ζαλγκίρις και Λιέτουβος Ρίτας ανέλαβαν το δύσκολο αυτό ρόλο και προς το παρόν τα πηγαίνουν μια χαρά. Η πρώτη αν δεν είχε «αυτοκτονήσει στην έδρα της Κίμκι στην 10η αγωνιστική θα είχε καταταγεί 2η στον 1ο όμιλο, ωστόσο η αναπάντεχη αυτή ήττα της έδωσε τελικά την 3η θέση του ομίλου. Όσον αφορά την Λιέτουβος, ο ερχομός του

του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έδωσε μια άλλη πνοή στην ομάδα που κατάφερε με 3 συνεχόμενες νίκες στο τέλος να εξασφαλίσει μια θέση στο Top 16.

The Italian job
Τρείς ιταλικές ομάδες βρίσκονταν στην φάση των ομίλων και οι δύο κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στο Top 16. Η Σιένα αποτελούσε ένα από τα «βαριά χαρτιά» της διοργάνωσης και ήταν μία από τις λίγες ομάδες που δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν προς το πρόσωπο της, με την κατάκτηση της 1η θέσης -πάνω από την «Μπάρτσα» μάλιστα- στον 3ο όμιλο. Η άλλη εκπρόσωπος της Ιταλίας ήταν η Ρόμα, που αγωνιζόταν στον όμιλο του Ολυμπιακού και μπορεί να μην εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της, αλλά εξασφάλισε την 4η θέση και πέρασε στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Οι Τούρκοι κοιτούν ψηλά
Διαθέτουν χρήμα, φανατικό κοινό και αρκετή δίψα για διάκριση (όπως φάνηκε και στον πρόσφατο Μουντομπάσκετ). Ο λόγος για τις τουρκικές ομάδες, Φενέρμπατχτσέ/Ούλκερ και Εφές Πίλσεν, που προκρίθηκαν από τους ομίλους τους στο Top 16 της Ευρωλίγκα και στοχεύουν να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι.

Η Φενερμπαχτσέ έδειξε από 3η κιόλας αγωνιστική τις υψηλές βλέψεις τις για φέτος, κάνοντας το «διπλό» στην έδρα της Μπάρτσελόνα, μία νίκη που τις επέτρεψε να τερματίσει μάλιστα πάνω από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, στην 2η θέση του ομίλου της. Από την άλλη η Εφές Πίλσεν τερμάτισε 3η στον όμιλο του Παναθηναϊκού και θα μπορούσε να είχε πάει πολύ καλύτερα αν κέρδιζε εκτός έδρας. Η ομάδα του Περάσοβιτς μετράει μόνο νίκες στην Πόλη αλλά και μόνο ήττες εκτός έδρας.

Σαρωτική η Μακάμπι
Ήταν η μόνη ομάδα από τα υποτιθέμενα φαβορί που δικαιολόγησε τον τίτλο που της δόθηκε! Εννέα συνεχόμενες νίκες και μόλις μία ήττα και αυτή στην 1η αγωνιστική ήταν ο εντυπωσιακός απολογισμός της «ομάδας του λαού», που έχει βάλει ως πλώρη το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης! Το σύνολο που έφτιαξε ο Ντέιβιντ Μπλατ και του οποίου ηγείται ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης δείχνει πιο ικανό, προς το παρον, από οποιοδήποτε άλλο σύνολο για το Φάιναλ Φορ και δικαίως καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα φαβορί, τόσο για να φτάσει εκεί, όσο και να κατακτήσει την κούπα.

Υπάρχει χώρος

για άλλα θαύματα;
Η Παρτιζάν έφτασε πέρυσι μέχρι το Φάιναλ Φορ και φέτος αν και πούλησε πάλι βασικούς παίκτες της, κέρδισε για άλλη μία φορά μια θέση στις καλύτερες 16 ομάδες της Ευρώπης. Η ερώτηση πλέον για τη σέρβικη ομάδα είναι αν θα μπορέσει να επαναλάβει ένα από τα γνωστά της θαύματα. Δύσκολο, αλλά γι’ αυτό λέγεται ομάδα των θαυμάτων! Φέτος πάντως θα ποντάρουν, ακόμα λιγότεροι και από πέρυσι, πάνω της…

Η Ολίμπια εντυπωσιάζει
Τελευταία αλλά σίγουρα όχι …καταϊδρωμένη αναφέρουμε την Ολίμπια Λουμπλιάνας. Η σλοβένικη ομάδα έφτασε ένα καλάθι μακριά από την πρωτιά σε έναν όμιλο που βρισκόταν ο Παναθηναϊκός και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά τελικά περιορίστηκε στην 2η θέση του ομίλου της. Το σύνολο του Γιούρι Ζντοβτς έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων των αντιπάλων της με τις εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει, αλλά και την πορεία της προς το παρόν, και πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όποιος δεν την σεβαστεί θα το πληρώσει…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το